Arbeidsledigheten, målt i Statistisk sentralbyrås arbeidskraftsundersøkelse, steg overraskende i januar.
Den sesongjusterte ledigheten var på 3,9 prosent, ifølge undersøkelsen som ble publisert torsdag klokken 10.
På forhånd var det ventet at ledigheten ville være 3,7 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.
Undersøkelsen blir gjennomført rullerende over tremånedersperioder. Januartallet er derfor gjennomsnittet fra desember til februar.
I desember (gjennomsnittet fra oktober til januar) var ledigheten på 3,8 prosent, ifølge reviderte tall som ble presentert torsdag.
Sammenlignet med oktober, som er forrige ikke-overlappende tremånedersperiode (gjennomsnittet fra september til november), økte ledigheten med 0,1 prosentpoeng. Dette tilsvarer en oppgang på 5000 ledige, noe som er innenfor feilmarginen i undersøkelsen.
Fra oktober til januar økte det sesongjusterte tallet på sysselsatte med 23.000 personer. Dette er i tråd med utviklingen det siste året, opplyser SSB.
Antall sysselsatte har økt med 36.000 fra januar 2014 til januar 2015. Sysselsettingsprosenten har imidlertid vært uendret på 68,6 prosent i perioden. Bakgrunnen er at det har vært en tilsvarende befolkningsøkning i samme periode.
Kronen går sterkere mot alle de store valutaene torsdag morgen på grunn av markert oppgang i oljeprisen i løpet av nattens handel. Etter publiseringen av ledighetstallene svekkes imidlertid kronen moderat mot flere av de store valutaene.
Selv om tallene overrasket markedet, mener seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets at statistikken nå gir et bilde som er mer i takt med utviklingen i norsk økonomi den siste tiden.
- Når hverken vi eller konsensus hadde ventet det, så var det fordi aku-tallene har vært veldig vanskelige å anslå i det siste. De har tidligere vist en overraksende sterk utvikling. Dagens tall et inntrykk som stemmer bedre med vekstbilde i økonomien, sier Haugland til DN.
Hun vil likevel være varsom med å legge for stor vekt på tolkningen av aku-statistikken.
- Vi venter på fredagstallene for registrert ledighet, sier Haugland.
Les også:
Kronen styrkes mot alle de store
Dette tror de om fremtidens oljesmell og boligmarked
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.