Analysesjef Ragnar Eggen i Akershus Eiendom har undersøkt hvordan kontormarkedet i Oslo har utviklet seg de siste ti årene. Det høres kanskje ikke all verdens ut, men summerer man opp kvadratmeterne som er effektivisert vekk, tilsvarer det et årlig areal nær 50.000 kvadratmeter, eller omtrent et Postgirobygg i året for Oslos del, ifølge Eggen.
– Vi har kommet frem til at gjennom ti år, har antall benyttede kontorarealer økt med 15 prosent, nesten en million kvadratmeter, sier Eggen.
Men veksten i antall kontoransatte har vært enda høyere.
– Vi kom frem til at den var rundt 22 prosent for Oslo og Akershus sett under ett, sier Eggen som har basert sine analyser på antall arbeidsplasser i Oslo og Akershus og gjort anslag for hvor mange av de ansatte i hver bransje som er på kontor.
– Så veksten i arealbehov har vært mye mindre. Da må det bety at det har vært en effektivisering, sier Eggen og viser frem en plankebit på 20x80 centimeter. Den tilsvarer ifølge analysesjefen den årlige innsparingen i areal per ansatt for hele kontormarkedet.
– Du snakker om to kvadratmeter på ti år, sier han.
Lite å spare
Men ifølge næringsmeglerne er det ikke all verden å spare for bedriftene på å snevre inn på kontorarealene.
– Hva er to kvadratmeter, jo det er rundt 4000 kroner i året. Det tilsvarer 350 kroner i måneden per ansatt. Det er ganske lite i det store bildet. Hadde du gått ti, tyve, tredve år tilbake, hadde det spilt spørre rolle, sier analysesjefen.
Årsaken er at husleiekostnadene har falt relativt til andre kostnader i bedriftene, samtidig som lønningene har økt, og inflasjon har medført lavere realpriser på husleie. For 25 år siden lå de nominelle leieprisene for næringslokaler i Oslo på omtrent samme nivå som i dag.
– For 15 år siden er jeg sikker på at rundt 20–25 prosent av kostnaden ved å holde en medarbeider i en kontorbedrift, gikk til husleie. Mens i dag er det ikke mer enn mellom fem og 15 prosent, det varierer litt fra bransje til bransje, sier styreleder Roar Sandnes i Akershus Eiendom.
Iver etter å kappe
Til tross for dette, har iveren etter å kappe ned på arealene tiltatt i norske bedrifter. Næringsmeglerne tror det kan være drevet av trender fra storbyer som London, New York eller Frankfurt, der leieprisene er både det dobbelte- og tredobbelte av hva de er her i landet. Da blir det mer å spare på å presse medarbeiderne inn i mindre lokaler. Nå kan vinden være i ferd med å snu.
– Utleieavdelingen hos oss sier at denne pendelen kan være i ferd med å vippe litt tilbake igjen. En del av de store bedriftene innser at dersom de ansatte sitter for tett, så går det ut over effektiviteten og konsentrasjonsevnen. Og du må ha flere stillerom og møterom, og det blir mye løping frem og tilbake for å ta telefoner og så videre, sier partner og administrerende direktør Per Kumle i Akershus Eiendom.
– Det å knipe inn på kontorplassen, er litt som å kjøpe kontormøblene på Ikea i stedet for på Skeidar. Det gir litt mening på kostnadssiden, men det kan hende det irriterer folk mer enn det er nyttig, sier Eggen.
Han tror likevel effektiviseringen vil fortsette i noen år til.
– For det er en hel del bedrifter som ennå ikke har tatt skrittet og fremdeles sitter romslig. Mange sitter akkurat som de gjorde for ti år siden, i det samme bygget og med den samme fordelingen, sier han.
Les også: Her vil studentene jobbe (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.