- Vi vet fra før at tidlig oppfølging er det viktigste tiltaket for å få folk raskt tilbake i jobb, sier administrerende direktør Anne Kari Bratten i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter etter å ha lest DNs artikkel om sykmeldte som blir friske av Nav-brev.
Ifølge en fersk forskningsrapport fra Frischsenteret reduseres sykmeldingsperioden med ti dager for hvert innkalte dialogmøte.
Les saken: Blir friske av Nav-brev (DN+ krever innlogging)
- Etter at vi fikk det nye IA-avtalen i fjor har Nav fått 1.500 færre skjemaer å behandle hver eneste dag. Etter initiativ fra arbeidsgivere fikk vi tatt bort mye unødvendig byråkrati i IA-avtalen. Nå slipper arbeidsgiveren å fylle ut så mange skjemaer og det betyr at Nav får færre skjemaer å fylle ut hver dag, sier Bratten.
«Bør ta en mer pådrivende rolle»
Ifølge henne bør Nav prioritere tiden de sparer på færre skjemaer til å følge opp sykmeldte bedre.
- Den frigjorte kapasiteten bør de bruke på å ta mer initiativ til dialogmøter. Vi ser ute i virksomhetene våre at Nav kan gjerne komme raskere på banen. Det kan gjerne legene også. Det er viktig at de er sitt ansvar bevisst etter IA-avtalen og bidrar til at det blir innkalt til dialogmøter tidligere enn det blir gjort i dag, sier Bratten.
I den gamle IA-avtalen stod det at det skulle sendes innkalling til dialogmøte innen 26 uker, i den fornyede avtalen står det at innkallingen skal skje så raskt som mulig, ifølge Bratten.
- Vi ser eksempler på at Nav fremdeles skyver det til 26 uker. Det er dumt, det bør skje mye raskere. Nav bør ta en mer pådrivende rolle slik at dialogmøtene skjer raskere, det bør de prioritere, sier hun.
Ikke skremmende
Bratten peker på at jo tidligere det avtales et dialogmøte, desto lettere er det for arbeidsgiver å tilrettelegge for den sykmeldte.
- Hvis man ikke vet hva som skal til, hvis man ikke får kontakt med den sykemeldte, legen og Nav, så finner man ikke hvilke tiltak som skal til. Folk er forskjellige, sier hun.
Spekter-sjefen tror ikke at innkalling til et dialogmøte «skremmer» sykemeldte tilbake i jobb.
- Jeg tror folk er glad for at arbeidsgiver og samfunnet bryr seg når de er syke. Når man er sykmeldt så går man for seg selv. Jeg tror det ikke er riktig at folk blir skremt av det, understreker hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.