Nok en strid om helgevakter ved Akershus universitetssykehus er avgjort i retten.

Arbeidsretten frifinner Ahus og arbeidsgiverforeningen Spekter etter at Sykepleierforbundet gikk til sak for å få slutt på at ledelsen ved Akershus universitetssykehus gir ekstra tillegg til sykepleiere uten at tilleggene er avtalt med forbundet.

- Spekter er tilfreds med at en enstemmig Arbeidsrett bekrefter at arbeidsgiver er i sin fulle rett til å gi lønnstillegg til enkeltmedarbeidere når driften eller individuelle hensyn tilsier at det er hensiktsmessig eller nødvendig, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter.

Sykepleierforbundets leder, Eli Gunhild By, tar dommen til etterretning.

- Vi er selvfølgelig skuffet over at vi tapte saken og kanskje litt overrasket. Vi ønsker kollektive avtaler, og det var derfor vi gikk til sak, sier By.

40.000 ekstra

Striden mellom Sykepleierforbundet og Ahus ble utløst av en ordning der ansatte ved Ahus får et tillegg på 40.000 kroner per år dersom de er villige til å gå i en turnus der de jobber annenhver helg istedenfor hver tredje helg.

Frem til ifjor var denne kompensasjonsordningen forankret i en avtale mellom partene ved Ahus. Spekter sa imidlertid opp avtalen, og kompensasjonen ble videreført som en administrativ ordning. Sykepleierforbundet har altså ikke gått imot ordningen, men ville ha et ord med i laget når lønnsmidler fordeles.

- En selvfølge

Bratten mener det er selvsagt at ledelsen ved sykehuset skal kunne gi tillegg uten å avtale med fagforeningen.

- Det er en selvfølge at arbeidsgiver skal ha mulighet til gi sine ansatte så vel lønnstillegg, ekstra fri eller lengre permisjoner uten å be tillitsvalgte om velsignelse. Arbeidsgiver kan ikke være avskåret fra å bruke lønn som virkemiddel når driftsmessige hensyn krever det, sier Bratten.

Under rettssaken sa Sykepleierforbundets advokat at dersom forbundet tapte saken, ville de ikke lenger ha noen forhandlingsrett. Til dette sier By følgende:

-Vi har fortsatt tariffavtale med Spekter på alle helseforetakene. Bratten var i retten tydelig på at både Spekter og helseforetakene fortsatt ønsker å gjøre avtaler med de tillitsvalgte. Det forholder vi oss selvsagt til.

- Hvilke konsekvenser får dommen?

- På kort sikt tenker jeg at medlemmene må være klare på hvilke avtaler de skal inngå og stille krav. På lang sikt handler dette om at hvis vi får mange administrative vedtak, vil det få betydning for den økonomiske rammen i forbindelse med lønnsoppgjør.

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.