Nye tall fra Australia viser at landets 11,7 millioner arbeidstakere i gjennomsnitt har over to uker ferie til gode på tampen av året - og dét er en klar økning fra tidligere år.

Psykolog Tim Sharp fra Happiness Institute sier til Herald Sun at man er nødt til å ta seg litt fri innimellom.

- Ellers blir vi slitne, både mentalt og fysisk, og brenner oss ut. Det er viktig å ta fridager, å ta én lang ferie i løpet av året og være sammen med familie og venner for å hente ny energi, sier han.

Tim Rosenkilde, som er ansvarlig for omstilling i Impact, som er totalleverandør av HR-tjenester, er enig med den australske psykologen:

- Når vi er unge og har mye krefter, har vi mer overskudd til å jobbe. Jeg har ikke inntrykk av at arbeidspresset er blitt så mye større. Det er nok heller det at mange som er ferske i en ny jobb er veldig ambisiøse, de vil klatre fort - og så glemmer de å ta ferie. Men man er nødt til å hvile mellom slagene, sier Rosenkilde til DN.

Selvpålagt arbeidspress

Tim Sharp sier at symptomene på utbrenthet inkluderer depresjon, bekymringer, vanskeligheter med å konsentrere seg, tretthet og mangel på energi.

- Det er vanskelig å finne glede i noe og personen har en tendens til å tro at ting ikke vil bli noe bedre. Hovedårsaken til at folk ikke tar ferie er at de er redde for å bli oversett eller gå glipp av en mulighet eller en forfremmelse, sier psykologen.

Det australske arbeidslivet skiller seg neppe stort fra norsk arbeidsliv, men Tim Rosenkilde tror at man ofte har større forventninger til seg selv - og at få blir presset utenfra til å jobbe så mye at man ikke får tatt ut de feriedagene man har til gode.

- Er du utbrent, er ikke et par ferieuker løsningen. Utbrenthet har mer med livsstil å gjøre. I dag er det veldig mange som ikke er flinke nok til å skille mellom jobb og fritid. Vi leser jobbmailer på kveldene og sitter i sofaen foran tv-en og tenker på hva vi må gjøre på jobb dagen etter. Skrekkeksempelet er småbarnsforeldre som er sammen med barna til klokken 21, og så jobber de videre fra 21 til 23.30. Da brenner man jo lyset i begge ender! Vi må bli flinkere til å logge av, både i hverdagen og når vi er på ferie, sier karriereeksperten.

Tim Rosenkilde
Tim Rosenkilde
 

Hvilekuren

Han har vært borti mange arbeidstakere som sliter med å logge av.

- Men jeg har en kur: Når du kommer hjem fra jobb, har du lov til å sette av 30 minutter "grubletid". Mitt råd er å gå en tur fra klokken 19 til 19.30 der du bare grubler over ting på jobben. Vel hjemme igjen er grubletiden over. Da tar du helt fri, sier Tim Rosenkilde.

Les hvordan Virgin-gründer Richard Branson vil håndtere ferieproblematikken blant sine ansatte: 

– Derfor lar vi Virgin-ansatte ta så mye ferie de orker

Les også: - Gi oss ansvar tidlig - og få diskusjoner om lønn bort fra bordet

Derfor får noen "alle" jobbtilbudene

Ansatte hater det - og sjefene sparer seg til fant  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.