Nesodden på bunn: – Ikke overrasket
Bare Vestre Toten har færre gaseller per innbygger enn Nesodden over fjorden fra Oslo.
Med to gaseller fordelt på sine 18.800 innbyggere troner Nesodden i Akershus – rett over fjorden fra Oslo – nesten nederst på årets oversikt over gaseller målt etter tetthet per 10.000 innbyggere. Kun Vestre Toten ligger bak Nesodden på listen.
Gasellene
Gasellene er Dagens Næringslivs årlige kåring av landets mest fremgangsrike vekstbedrifter. I år oppfyller 3037 bedrifter kriteriene for å bli gaselle. Av disse kåres både fylkesvinnere og til slutt en landsvinner på gasellekonferansene landet rundt.
DN vil i tiden fremover presentere en rekke saker om årets gasellebedrifter, tidligere års vinnere og andre spennende vekstselskaper og gründere. Følg med for å lese om temaer som angår gasellebedriftene, og tips oss gjerne.
Kafé Tangenten er en av Nesoddens to gaseller. Med sine seks ansatte sørget serveringsstedet og daglig leder Ömer Özer for driftsinntekter på 2.899.000 kroner i fjor og et resultat før skatt på 318.000. Bedriften ble etablert i 2012.
Özer mener at ikke alt er på stell på Nesodden, og er ikke storfornøyd med å være blant unntakene.
– Jeg er ikke overrasket over statistikken. Nesodden har ikke klart å skape et naturlig sentrum for hverken næringsliv eller publikum. Når innbyggerne på Nesodden trenger noe, reiser de til Oslo eller Ski, selv om mye kan skaffes herfra. Man kan si at kommunen ikke har vært god nok til å tilrettelegge for godt næringsliv, men det kan jo ha noe med økonomi å gjøre, sier han.
Han mener kafeens lidenskap og fokus på god kundebehandling gjør at de selv har klart å skape noe unikt. Selv om tilstedeværelse i Nesodden er viktig, har han også gjort butikk selv om kundene ikke kommer fysisk til lokalene.
– Ja, jeg antar halvparten av omsetningen vår skyldes catering, sier Õzer.
Ordfører Truls Wickholm (Ap) er ikke spesielt bekymret over plasseringen på listen.
– Det er variasjon i både kommunestørrelse og bedrifter på oversikten. Jeg er glad for at to av våre bedrifter innfrir «gassellekriteriene». I det ligger det jo at en ikke bare må starte opp, men gjøre det godt over tid, sier Wickholm.
Han ser at beliggenheten til Oslo gjør at mange naturlig trekker over fjorden i ulike anledninger, men at beliggenheten gjør at det også er et populært sted å bosette seg. Det vil han at skal gjenspeiles i næringslivet.
– Vi ønsker å legge til rette for god bedriftsvirksomhet, og vil hele tiden vurdere hva vi kan gjøre bedre for å skape nye møteplasser i møte med næringslivet, sier han.
Med 3037 gasellebedrifter i 2016 har det ikke vært flere gaseller siden finanskrisen. Toppen ble nådd i 2008 med nesten 5000 gaseller.
Oppgangen i 2017 er på 336 fra 2016 og antallet gaseller er 588 flere enn i 2015.
Det er store variasjoner i hvor gasellene oppstår, og hvem som lykkes best i å skape nye gasellebedrifter.