Mandag kunngjorde administrerende direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge på et allmannamøte at 51 av virksomhetens 766 ansatte ikke får beholde jobbene sine. Samtidig informerte ledelsen at det fortsatt er 24 ubesatte stillinger i virksomheten som man kan søke på. Foreløpig er ingen ansatte blitt oppsagt.
Det er andre gang på under fem år Innovasjon Norge gjennomgår en stor omstilling. Traaseth, som begynte som toppsjef ifjor høst, får kritikk for måten prosessen er ført på.
Leder for de LO-organiserte i NTL i Innovasjon Norge, Anne Marie Kittelsen, mener informasjonen til de tillitsvalgte ikke har vært god nok.
– Vi burde fått mer informasjon. Spesielt i den siste tiden, sier Kittelsen.
Hun får støtte hos andre tillitsvalgte avisen har vært i kontakt med, som blant annet legger til at organisasjonsstrukturen ble til mens de forhandlet.
«Er utfordrende»
Traaseth understreker at ledelsen følger hovedavtalen og arbeidsmiljøloven.
«Ny organisasjonsstruktur ble drøftet med tillitsvalgte og vedtatt i hovedstyret 18. desember 2014. Det foreligger ikke en endelig organisering, da denne utvikles underveis, sammen med nye ledere, ansatte og som i tur og orden skal drøftes med de tillitsvalgte ved vesentlige endringer. Denne arbeidsformen, at man i samarbeid skal utvikle neste steg, er utfordrende, men gir ofte de beste løsningene. Åpent samarbeid er et stort ønske fra den nye ledelsen som mener at fasiten ikke sitter hos de alene», skriver Traaseth i en epost.
«Vil bli vurdert»
I 2011 nedbemannet Innovasjon Norge i underkant av 100 årsverk. Antallet kunne blitt større, men Kommunaldepartementet ga den gang 24,5 millioner kroner i ekstra midler til distriktspolitiske virkemidler.
Traaseth begynte som toppsjef i Innovasjon Norge høsten 2014. Noe av det første hun måtte forholde seg til, var mindre midler.
Budsjettet for Innovasjon Norge for 2015 innebærer en besparelse på 107 millioner kroner, hvorav 62 millioner kroner mindre til drift og 45 millioner kroner mindre til bemanning.
Som i 2011 blir det nå utlyst nye stillinger i Innovasjon Norge samtidig som statsforetaket nedbemanner. Spørsmålet enkelte stiller, er om de 51 som har fått beskjed om ikke har fått jobb, har den kompetansen ledelsen ønsker i de nye jobbene.
«Kompetansekravene som stilles gjenspeiler selskapets behov for å møte kundens forventninger og nødvendig utvikling av selskapet. Alle 51 som ønsker vil bli vurdert for disse rollene. Her følger vi norsk lov», skriver Traaseth.
Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.