Før sommeren sendte arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) på høring et forslag om å myke opp arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser. Begrunnelsen hans var at han ønsker økt fleksibilitet for virksomheter og arbeidstagere.

YS-leder Jorun Berland sitter på rykende ferske tall fra YS Arbeidslivsbarometer, som viser hva norske arbeidstagere mener om behovet for oppmykning.

- Jeg synes dette bekrefter det vi har sagt. Det er ikke nødvendig å endre loven, sier Berland.

Ifølge barometeret, som er utarbeidet av Arbeidsforskningsinstituttet, svarer 64 prosent av de spurte at de mener reguleringen av arbeidstid bør være som i dag. Samtidig svarer 26 prosent at de mener reguleringene bør bli mindre strenge.

I YS Arbeidslivsbarometer har 3000 arbeidstagere svart på spørsmål blant annet om hva de mener om behovet for å endre arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid. Undersøkelsen er representativ for hele norsk arbeidsliv, ikke bare YS-medlemmer.

Oppslutningen om dagens lov er størst blant dem som ikke er ledere, men også blant ledere mener over halvparten at loven bør forbli uendret.

 

 

Verdsetter fleksibilitet

- Jeg synes det er interessant at også lederne mener at det ikke er behov for endringer. Arbeidsgiverorganisasjonene har fokusert på at det er for lite fleksibilitet i loven. Men da er spørsmålet, fleksibilitet for hvem. Disse svarene viser at loven gir den fleksibiliteten som er nødvendig, sier Berland.

Ifølge instituttdirektør Arild Steen ved Afi viser undersøkelsen også at 68 prosent arbeidstagerne mener at en jobb med fleksibel arbeidstid er viktig eller svært viktig.

- De verdsetter fleksibilitet og oppfatter at de har en fleksibilitet, sier Steen.

Statssekretær i Arbeidsdepartementet, Kristian Dahlberg Hauge (Frp), er ikke overrasket over resultatene av undersøkelsen.

 

"Skeptiske til endringer

- Vi vet at mange er fornøyde med situasjonen i norsk arbeidsliv, og det vil komme til syne ved denne typen undersøkelser. Mange er også skeptiske til endringer generelt, sier Hauge.

Han har samtidig merket seg at 26 prosent svarer at de ønsker en oppmykning av loven.

- Jeg synes det er grunn til å legge vekt på at en av fire ønsker at det blir mindre stramt. Det viser at det er en betydelig oppslutning om endringer også blant arbeidstagere, sier Hauge.

- Legger du større vekt på de 26 prosent som vil myke opp enn de 64 prosent som ikke vil myke opp?

- Jeg konstaterer bare at det ikke er et entydig bilde. Det vil nok aldri være sånn at alle er enige. Regjeringen ønsker å ruste norsk arbeidsliv for fremtiden. Vi tror behovet for og etterspørselen etter fleksibilitet vil bli større enn i dag. Og vi vil gjøre det enklere å avtale gode arbeidstidsordninger lokalt, sier Hauge.

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.