KPMG i USA sletter mangfoldsrapporter
Revisjonsgiganten KPMG i USA er siste konsulenthus ut til å endre mangfoldspraksis i kjølvannet av Trumps ordre.
Eposten kommer i forbindelse med at selskapet har fjernet mangfoldsrapporter fra nettsidene sine. Det har også avsluttet sitt inkluderingsprogram «Accelerate 2025».
– Det er på tide å avslutte Accelerate 2025 og reevaluere vårt juniorprogram og «talentinitiativ». Vi må sikre at alle praksis- og karriereprogrammer er åpne for alle som er kvalifiserte og interesserte, skriver Knopp.
«KPMG Norge står helt fast ved sitt mangfoldsarbeid. Vi har et langsiktig og dedikert arbeid for å skape et arbeidsmiljø der alle har like muligheter til å lykkes og trives. Dette er en helt essensiell del av våre verdier, som vi tar på stort alvor».
Det skriver daglig leder Rune Skjelvan i en epost til DN.
Holdningsendringer
Holdningsendringene kommer etter Trumps inntreden i Det hvite hus, og hans ordre mot tiltak for likestilling, mangfold og inkludering i statlige virksomheter.
Han har også oppfordret private virksomheter til å gjøre det samme. På hjemmesiden til Det hvite hus kalles mangfold-, likestilling- og inkluderingsarbeid for «ulovlige og umoralske diskriminerende programmer». Med dette reverserte han det meste av Joe Bidens politikk på området.
– Amerikanere fortjener en stat som er forpliktet til å tjene enhver person med lik verdighet og respekt, og til å bruke skattebetaleres ressurser kun på å gjøre Amerika storslått, heter det på hjemmesiden.
Det tok ikke lang tid før en rekke private selskaper begynte å se på sine praksiser rundt mangfold-, likestilling- og inkluderingsarbeid, såkalt DEI, i frykt for å havne på Trumps dårlige side.
McDonald's har blant annet lagt inkludering- og mangfoldsarbeid på is, det samme har den nylig Trump-vennlige Mark Zuckerbergs Meta også gjort.
Revisjonsselskapet KPMG har om lag 40 millioner dollar i årlige inntekter fra kontrakter med den amerikanske staten.
Leverer til staten
DN har tidligere omtalt hvordan it-konsulenthuset Accenture droppet sine mål om mangfold og inkludering. Også Deloitte har gjort det samme.
Felles for samtlige av konsulenthusene er at de selger tjenester til den amerikanske staten.
DN har også vært i kontakt med Deloittes presseavdeling i Norge, som skriver at «arbeidet vårt med mangfold og inkludering i Deloitte Norge forblir uendret. Dette har også blitt kommunisert til alle ansatte» i en epost.
Også Ernst&Young i Norge bekrefter at de ikke endrer sitt mangfold- og inkluderingsarbeid.
– Vi er et meritokrat
Konsernsjef Julie Sweet i Accenture skrev i et mye omtalt notat til sine ansatte for om lag to uker siden at nå er over for mål om mangfold og likestilling, samt slutt på programmer om karriereutvikling for «mennesker fra visse demografiske grupper».
«Vi er og har alltid vært et meritokrati» skrev hun i eposten.
DN er kjent med at også norske ansatte har fått notatet. Det skal foreløpig være uklart hvilke konsekvenser endringene vil få i Norge. Den norske avdelingen har rundt 1000 ansatte. Selskapet har kontorer i flere norske byer, deriblant Oslo, Bergen og Stavanger.