Det er omtrent like mange kvinner og menn som tar økonomisk-administrativ utdannelse på masternivå. Likevel er det store lønnsforskjeller når de kommer ut i arbeidslivet.

Lønnsundersøkelsen til arbeidstagerorganisasjonen Econa viser at masterstudentene Carl Causevic (24) og Josefine Slinde Birkeland (22) ved Handelshøyskolen BI ikke vil tjene det samme om fem og ti år.

«Feil»

– Det er jo helt feil ut ifra forutsetningene. Josefine gjør det for eksempel bedre enn meg på skolen, sier Causevic.

– Jeg lever i troen på at det ikke finnes forskjeller, men at statistikken er preget av at man tar ulike valg og får betalt for den jobben man gjør. Jeg er målrettet og skal ha samme lønn som Carl hvis vi har samme jobb, sier Birkeland.

Begge har fordypning i finans og jobber deltid i bank.

Velger annerledes

Tom Bolstad, administrerende direktør i Econa, bekrefter at lønnsforskjellene i hovedsak handler om ulike yrkes- og karrierevalg.

– Vår statistikk viser i stor grad at kvinner og menn får samme lønn med lik stilling, bransje og erfaring. Det er de ulike valgene som sannsynligvis skaper lønnsforskjellene, sier han.

Noe av årssaken skal være at flere kvinner velger å jobbe i offentlig sektor, 35 prosent kvinner og 25 prosent menn. Det er også større sjanse for at en mann har lederposisjon enn for en kvinne, noe som også påvirker lønnsnivået.

Les også: Anbefales å stille lønnskrav

Menn mer opptatt av lønn

Birkeland tror dessuten kvinner velger tryggere jobber enn menn, blant annet i det offentlige, ofte i sammenheng med etableringsfase og barn.

- Jeg er målrettet og skal ha samme lønn som Carl hvis vi har samme jobb, sier masterstudent ved Handelshøyskolen BI Josefine Slinde Birkeland (22). Til høyre Carl Causevic. Foto:
- Jeg er målrettet og skal ha samme lønn som Carl hvis vi har samme jobb, sier masterstudent ved Handelshøyskolen BI Josefine Slinde Birkeland (22). Til høyre Carl Causevic. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)
Når Econa spør hvilke prioriteringer som er viktig hos en potensiell arbeidsgiver, setter menn høy lønn foran andre kriterier. Kvinner derimot mener flere kriterier er viktige og setter ikke høy lønn like høyt.

Les også: Karakterene kollapset

Skiller med 200.000

Etter fem år i arbeidslivet skiller gjennomsnittlig lønnsnivå for kvinner og menn med omtrent 100.000 kroner, og etter ti år er skillet på 200.000 kroner. Gjennomsnittslønn for kvinner etter ti år er 730.000 kroner, og dette inkluderer grunnlønn, bonuser og provisjon. For menn er tilsvarende nivå 995.000 kroner, men Econa mener en forventning på 930.000 kroner er mer sannsynlig ettersom dette eksamenskullet har ekstra høy gjennomsnittsverdi for menn.

– Ifølge våre tall ser vi at mange flere menn tjener svært godt, samt at de generelt sett har betydelig høyere lønn. Det har blant annet sammenheng med at både privat sektor og mer ansvar gir høyere lønn. Samtidig lønnes ansiennitet dobbelt så godt i privat sektor som i offentlig sektor. Alle disse tendensene ser ut til å forsterke hverandre utover i arbeidsløpet, sier Bolstad.

Etter 10 år flater imidlertid lønnsutviklingen kraftig ut.

Les også: Høyere lønn med rike foreldre

Store forskjeller

Det er flest menn blant dem som tjener over én og to millioner kroner, ifølge Econas lønnsundersøkelse. Blant dem som tjener over to millioner er det kun én av ni som er kvinner, og sannsynligheten for at en mann med 10–15 års erfaring tjener over en million kroner i året er nær tre ganger så stor enn for kvinner. På medarbeidernivå i privat sektor er lønnsforskjellene tydeligst, mens det på toppledernivå nesten ikke er noen lønnsforskjeller.

Les også: Her fikk «alle» jobb før de var ferdigstudert (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.