–Jeg har ikke hatt to ukers sammenhengende sommerferie siden jeg var sånn 15 år, sier Hedvig Johanne Nysæter (21).
Hun jobber sjette sommeren på rad på Fargerike C. Kristoffersen i Skien, og kjenner seg ikke igjen i oljeanalytiker Thina Saltvedts utspill om studenter uten arbeidsmoral.
Saltvedt uttalte tidligere denne uken til DN at hun er lei av å høre om norske studenter som «trenger» sommerferien til å slappe av. Selv har 44-åringen gjennom sin karriere aldri hatt mer enn to ukers sammenhengende ferie.
Norsk Studentorganisasjon kjenner seg ikke igjen i det Saltvedt sier.
– Studentene er ikke blitt latere. Men de jobber mer utenom fordi de må, sier Therese Eia Lerøen, leder i Norsk Studentorganisasjon.
Ifølge Lerøen har ni av ti studenter deltidsjobb eller får hjelp av foreldre for å få økonomien til å gå rundt.
Avhengig av pengene
Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge, kjenner seg igjen i dette.
– Jeg har tjent egne penger siden jeg var 12 år og det er jobber ved siden av skolen som har muliggjort utdannelsen min sammen med studielån. Da jeg flyttet til Oslo husker jeg at jeg reagerte på at medstudenter skulle hvile hele sommeren på hytter og skjær. Det var aldri en realitet for meg, sier hun.
Nysæter kjenner ikke mange på sin egen alder som tar sommerferie.
– Normalen er å ha deltidsjobb ved siden av studiene og jobbe fullt på sommeren, sier hun.
Nysæter legger til at hun ikke hadde hatt særlig mye å rutte med hvis hun hadde tatt ferie.
Til høsten starter hun på en bachelor i forurensning og miljø ved Høgskolen i Telemark, og vil fortsette å jobbe deltid i malebutikken.
– Hvis jeg tar ferie, blir det maks en uke, og da tar jeg det heller på høsten eller våren, sier hun.
– Som student er du veldig avhengig av pengene du tjener på sommeren. Jeg skal blant annet spare til depositum og til å klare meg som student. Jeg kunne valgt å ta ferie, men da hadde jeg ikke hatt råd til noe. Det gir heller ikke mening at sommerhjelpen skal ha ferie, sier hun.
Den tanken deler hun ikke med alle sommervikarer, skal vi tro personalsjef i Tusenfryd, Trine Bjonum.
– Flere av våre sesongmedarbeidere er skoleelever og oppgir at de ønsker og trenger ferie, sier hun.
– Hvor går grensen?
– Alle sesongmedarbeidere har mulighet til å ta to uker ferie i høysesongen. Utfordringen for oss er at tenåringer ikke alltid er så flinke til å planlegge. Det hender vi kommer med vaktlisten for juli, også sier noen at de plutselig må ha fri i fire uker, sier Bjonum, som ser en klar utvikling:
– For ti-tyve år siden trengte de aller fleste å jobbe – de måtte ha pengene. I dag er det et større skille mellom de som jobber på og de som hadde klart seg fint uten å jobbe. Og den siste gruppen er blitt større, sier hun.
«Unge trenger også ferie»
Psykologiprofessor Stein Andersson ved Universitetet i Oslo sier unge mennesker og studenter også trenger ferie.
– Å ha en periode der man kobler ut er nødvendig og bra. Hvis man aldri har fri, kan en gå lei. Jeg vil nok anbefale studenter å koble ut i minimum tre–fire uker, sier han.
Are Holen, stressforsker og professor ved NTNU i Trondheim, er enig. Han mener Nysæter kunne unt seg litt mer sommerfri.
– Som en hovedregel vil jeg ikke anbefale en sånn livsløsning. Studenter bør ha sommerjobb, men å jobbe hele sommerferien synes jeg ikke er heldig i lengden, sier han.
«Vi har hatt det godt»
Thina Saltvedt synes det er bra at problemstillingen nå får oppmerksomhet. Ikke minst med tanke på oljesmellen som rammer norsk økonomi, påpeker hun.
– Vi har lenge hatt det ganske godt i Norge, men det kan snu litt nå. Da er det spesielt viktig at de unge lærer seg verdien av å tjene penger. Sommerjobb er en god start, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.