Høyre, Frp, Venstre og KrF har blitt enige om en ny arbeidsmiljølov. Ett av forslagene er at arbeidstakere har rett til å stå i arbeid frem til de er 72 år, opp fra tidligere 70 år.
Regjeringspartiene begrenser dessuten adgangen til å ha lavere bedriftsintern aldersgrense enn 70 år til tilfeller der det er nødvendig av hensyn til helse og/eller sikkerhet: Nå kan du jobbe til du er 72 år
- Det er en helt riktig og logisk utvikling å la folk få jobbe lenger. Vi er friske lenger enn før og lever lenger enn før. Den tidligere 70-årsgrensen hører ikke hjemme i dagens samfunn, sier seniorforsker Knut Røed ved Frischsenteret til DN.
Vanskeligere å kvitte seg med 67-åringene
De siste årene har flere arbeidstakere fått nei til å fortsette i jobben etter fylte 67 år. Sist ut var sportsprofil Davy Wathne i TV 2:
- Jeg er ikke rasende, og jeg er ikke fornærmet. Dette er ingen konflikt. TV 2 har en policy om at du må slutte når du er 67 år, og det gjelder meg på samme måte som alle andre, sa Wathne til VG tidligere denne måneden.
Han passerer pensjonsalderen 1. januar 2017 og har dermed mindre enn to år igjen hos TV 2. Wathne har vært ansatt siden oppstarten for 23 år siden.
TV 2s HR-direktør Ann Kristin Søreid bekreftet overfor VG at det er uaktuelt for kanalen å holde på ansatte etter de har passert 67.
Men nå skal det bli vanskeligere for arbeidsgivere å sparke ut ansatte som ønsker å fortsette etter fylte 67 år. Det synes Knut Røed er et godt forslag, selv om han ser at dagens ordning kan være en «lettvinn» måte å kvitte seg med dyre medarbeidere på.
Dyre og mindre produktive?
- Det er dyrt for samfunnet å sparke ut folk av arbeidslivet tidlig, så dette bør man finne mer intelligente løsninger på, sier Røed.
- Hvorfor ønsker så mange bedrifter å bli kvitt ansatte med én gang de når pensjonsalder?
- Jeg tror noen arbeidsgivere ser dette som en lettvint måte å komme unna vanskelige personalsituasjoner på. Det er stor forskjell på folk i den alderen, og noen blir mindre produktive når de nærmer seg 67 år. I tillegg har mange eldre arbeidstakere høyere lønn enn yngre på grunn av lang ansiennitet. Derfor ser nok noen arbeidsgivere dette som en mulighet å løse problemet med dyre og ikke fullt ut produktive medarbeidere, tror Knut Røed.
Les også: Flere boliger vil kjøle ned markedet
Bertel O. Steen overtar Citroën
Kongen av barbera (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.