For de fleste oppleves det som en kjedelig situasjon, men for Cecilie Vanem (48) skulle det bli en gavepakke.
Da hun skulle skifte jobb mellom to tidligere arbeidsgivere, tvang en konkurranseklausul i arbeidskontrakten henne ut av arbeidslivet for et halvt år.
Da åpnet det seg en mulighet for den nåværende Microsoft-direktøren og hennes venninne Elisabeth Grindheim. De fikk tatt et skikkelig oppgjør med minimalismen og åpnet egen interiørbutikk på Frogner.
– Dette var drømmen vår, sier Vanem og ser bort på venninnen som styrer butikken til daglig.
Etter et par måneder med planleggingen åpnet butikken Briskeby Gods dørene med varer som venninnene selv hadde jaktet på.
– Jeg ble gal av å være hjemme. Samtidig tenkte jeg hvor fantastisk det ville være å drive med andre ting i seks måneder og samtidig være sikret inntekt gjennom konkurranseklausulen, sier Microsoft-direktøren som de siste årene har vekslet mellom flere lederjobber i IT-bransjen.
Steiler over lovforslag
Tidligere i år la arbeidsminister Robert Eriksson frem et lovforslag som fikk partene i arbeidslivet til å steile. På en lang rekke områder er det uenighet om og hvordan reguleringene skal formuleres.
– Regjeringen har kommet feil ut, sier Nina Melsom som avdelingsdirektør for arbeidsliv i NHO.
Det viktigste prinsippet som settes i lovforslaget er at arbeidstager har krav på lønn og at lengden begrenses til ett år.
Cecilie Vanem var blant dem som fikk lønn i karanteneperioden. DN har tidligere skrevet om selgeren Magne Lilloe som tapte en rettslig forføyning og gikk hjemme i månedsvis uten lønn.
– Vi er negative til lovforslaget slik det foreligger. Dels fordi forslaget gir krav på lønn i ett år, og dels på grunn av rettstekniske svakheter, sier Melsom.
NHO mener at individets frihet til valg av ny arbeidsgiver skjer på bekostning av arbeidstagerkollektivets interesser i å sikre arbeidsplasser.
For NHO er illojal konkurranse og fare for tap konkurransesensitive opplysninger noe av det mest tungtveiende.
– Vi opplever dette forslaget lager flere problemer enn det løser. Dermed faller hensikten bort. I stedet for en ny lov, ønsker vi at dagens regelverk beholdes inntil det foreligger et mer balansert lovforslag.
Kritisk til innelåsing
Arbeidstagerorganisasjonen Econa har kjempet i åtte år for lovregulering.
– Vi ser konfliktene som kommer når de ansatte skal ut av arbeidsforholdet. For oss er det viktig at arbeidsgiver ikke får overtaket når man flytter på seg, sier Per Christian Rogdar som er leder for arbeidsliv i Econa.
Han frykter at loven kan åpne for at nye grupper får konkurranseklausuler innbakt i standardkontrakter og at problemene med innelåsing bare vil øke. I de mest utsatte bransjene har opp til 43 prosent av Econa-medlemmene konkurranseklausuler i sine kontrakter. Econa har blant annet siviløkonomer og revisorer i sine rekker.
Også LO tror at flere nå vil få konkurranseklausuler i sine kontrakter. Lederen for LOs juridiske avdeling, Atle Sønsteli Johansen, mener at arbeidsgivers behov vektlegges for sterkt.
– LO er opptatt av mobiliteten i arbeidsmarkedet. Nå kan arbeidstagere bli svinebundet i halvannet år inkludert oppsigelsestiden. Vi reagerer også på at arbeidsgiver ensidig kan fjerne klausulen og velge ikke å forholde seg til den, sier Johansen i LO.
Shoppeparadis
Cecilie Vanem mener det er viktig med klare spilleregler for å unngå konflikter. Hun kjenner flere som har tatt risikoen med å begynne i ny jobb uten at klausulen er avklart.
Lønn i karanteneperioden mener hun er en selvfølge.
– Å skulle gå hjemme uten lønn, ville jeg aldri gått med på. Det er litt naivt å undertegne en slik kontrakt uten å sikre seg en kompensasjon.
Hun mener arbeidsgivere bør ha en terskel for å sette folk som forsvinner ut dørene på sidelinjen med en konkurranseklausul.
– Bruken av klausuler viser hvor personavhengig firmaet er. For den ansatte er det et komplement at selskapet benytter klausulen.
Selv om karantenen nå er tilbakelagt, tar hun fortsatt lørdagsvakter i butikken innimellom.
– Jeg har lyst til å gjøre ting som er mer jentete. Til daglig er jeg i en mannsdominert bransje der det ikke er mye tid til å shoppe, humrer Vanem.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.