-Alle jeg har snakket med i dag har satt kaffen eller teen i halsen av dette utspillet, sier Siri Mathiesen som er regiondirektør i NHO i Agder, Stormbergs hjemfylke.
-Det er et veldig uheldig utsagn. Jeg synes det er en mistenkeliggjøring. Jeg vil jo si at både influensa og spesielt lungebetennelse kan være farlig, da er det viktig å være i ro. Jeg må si som arbeidsministeren, at det er noen av disse diagnosene der jeg tror det er klokt å ligge hjemme i sengen slik at man heller ikke smitter andre, sier Mathiesen.
Influensa ikke problemet
Hun mener det blir feil å fokusere på korttidssykefraværet .
-Det er ikke det som er det store problemet. Det store problemet som man jobber veldig aktivt med, er langtidsfraværet, sier Mathiesen og viser til at lettere psykiske plager, samt muskel- og skjelettlidelser, er de viktigste årsakene til det høye norske sykefraværet
- Han går her på de enkelte diagnoser og det er ikke nødvendigvis noen indikasjon på arbeidsevne. For det er arbeidsevnene som er det sentrale når man diskuterer dette opp mot fravær eller nærvær på jobben, sier hun.
NHO viser til at målrettet innsats blant medlemsbedriftene har resultert i at sykefraværet er redusert med over 20 prosent siden den første IA-avtalen ble inngått i 2001.
Mathiesen mener det er viktigere å kartlegge årsakene dersom bedriften har høyt sykefravær og tilrettelegge deretter for å få folk tilbake i jobb.
-Det er viktig å finne ut av hvor hunden ligger begravet og finne ut av om man kan tilrettelegge. Det er viktig å ha et største mulig jobbnærvar fremfor en sykemelding og heller ha en gradert sykemelding. Det har vi fått en stor bevissthet rundt gjennom IA-avtalen og det har gitt gode resultater.
Berømmer Olsen
Arbeidsgiverorganisasjonen Virke berømmer på sin side Steinar J. Olsen for å løfte diskusjonen om sykefravær.
-Sykefraværsnivået i Norge viser at det er lov å være syk, så det er ikke problemet. Derfor er det bra at Steinar J. Olsen tar denne debatten i sin bedrift, sier Inger Lise Blyverket, leder for arbeidslivspolitikk i Virke.
Hun mener det går an å snakke sykefraværet ned.
- Eksempelvis når Stoltenberg var bekymret for sykefraværet i 2009, og startet en debatt med hele nasjonen om hvordan vi kunne få det ned. Jeg tror denne typen debatter er med på å bevisstgjøre hver og en av oss om effektene av sykefravær, sier Blyverket.
-Men selvfølgelig skal du være hjemme hvis du er for syk til å gå på jobb. Det er en rettighet. Men å være så syk det kan være mange forskjellige ting, sier hun.
Syke nordmenn
Hun mener det er viktig å ta med seg i debatten at det er ikke noe 1:1 forhold mellom sykefravær og sykelighet.
- Det er ingen grunn til at sykefraværet i Norge skal være veldig mye høyere enn mange andre land vi sammenligner oss med, dersom det kun var sykelighet det var snakk om. Man må ikke tro at sykefraværet kun er en funksjon av hvor sykelige vi er, sier Blyverket.
Også Virke-lederen mener det er viktig å få ned langtidsfraværet ettersom det har samfunnsmessig størst konsekvenser.
-For jo lenger du er borte fra jobb, jo større er sannsynligheten statistisk sett for at du aldri klarer å komme deg tilbake igjen. Så det er ingen tvil om at denne diskusjonen er viktig. Men for den enkelte bedrift er det viktig å ha en diskusjon om all type fravær, ikke bare langtidsfravær.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.