Det er så man ikke helt tror det man ser og hører.

I en video distribuert internt i turtøyprodusenten Stormberg, snakker selveste hull-i-cv-helt Steinar J. Olsen inn i smarttelefonen sin.

«Hallo, kjære Stormbergere,»[br][br]til Stormbergerne, og til de syke Stormbergerne i særdeleshet –[br][br]d åpner han, og slår fast at det er andre uke av oktober og en travel måned. Så kommer han til saken. Stormberg har et problem. Sykefraværet er for høyt. Det er både oppsiktsvekkende og ikke minst helsemessig uforsvarlig av en sjef å mene at feber, lungebetennelse og influensa ikke er legitime fraværsgrunner. Når han som eier og sjef sier at han «personlig» mener fravær av slike grunner er «betenkelig», hjelper det lite at han i neste setning legger til at dette likevel er noe den ansatte må føle på selv. Tvert om: Det doble budskapet virker bare forvirrende.

I det hele tatt er talen en studie i dobbeltkommunikasjon. «Er man syk, skal man være hjemme med verdens beste samvittighet,» sier Olsen, ved flere anledninger.

Samtidig sier han at sykefravær er «en merbelastning for alle som er flinke til å stille på jobb når kollegaene er borte». Dessuten har ikke bedriften råd til så høyt fravær: «Det vil selvfølgelig få betydning for hvilken pengepott vi har å fordele fremover,» forklarer Olsen. Hele tiden snakker han som til en eneste stor familie –e som ifølge Olsen hittil i år har kostet bedriften 3,9 millioner kroner i sykefravær.

Få norske bedrifter og gründere har fått like mye positiv oppmerksomhet som Stormberg og Steinar J. Olsen. Han har vært mannen som har gitt begrepet inkluderende arbeidsliv et innhold. Statsminister Erna Solberg trakk frem bedriften i sin nyttårstale, og roste den for at en fjerdedel av arbeidsstokken består av folk med spesielle jobbvanskeligheter. Olsen unnlater heller ikke å bruke dette i sin tale til unnasluntrerne, men minner om at i Stormberg er det mange kronisk syke mennesker som er «kjempeflinke og går på jobben hver eneste dag. Mens andre fort legger seg hjemme».

Det er både legitimt og forståelig at en sjef er bekymret over økende sykefravær. Det bør heller ikke være tabu å snakke om at høyt sykefravær har konsekvenser, og Olsen har flere gode poenger, for eksempel at det kan være bedre for helsen å komme på jobb og gjøre det man får til, enn å legge seg ned hvis man er litt deprimert en dag. Det er også et tankekors at en avdeling i Sverige har mye lavere fravær enn Norge, og at folk synes å ha ulik terskel for når de føler seg for dårlig til å gå på jobb.

Men uansett om det skulle være sånn at Stormberg har et skulkeproblem, så er neppe en generell mistenkeliggjøring av samtlige ansatte måten sjefen bør angripe problemet på. Det virker heller ikke som det slår Olsen at det kan være andre grunner til en plutselig økning i sykefraværet enn individuell unnasluntring;arbeidsmiljøproblemer kan han for eksempel ha et delansvar for selv. Videoen i seg selv styrker en slik hypotese. Dobbeltkommunikasjonen og det utilslørte spillet på folks samvittighet er bare egnet til å skape usikkerhet i organisasjonen.

Humortalkshowet «Dritseint med Edel» hadde for et par uker siden Marte Stokstad på besøk. Den profilerte programlederen har fortalt offentlig om hvordan hun har vært slått ut av krystallsyke. Vås og vrøvl fra ende til annen, mente den abrupt frittalende Edel, som til ære for Stokstad blant annet fremførte diktet «Nå får du ta deg sammen, di sytete merr». For Edel finnes det bare tre gyldige grunner til å være borte fra jobb: «Ebola, tub eller kreft, så med mindre du kan vise sjukemelding på det, så kom på jobb og hold kjeft.»

Henriette Steenstrup er komiker, og hennes Edel-skikkelse er en parodi. Det er dessverre ikke sjefen i Stormberg.

For Edel finnes det bare tre gyldige grunner til å ære borte fra jobb: «Ebola, tub eller kreft»
00:00
Publisert:
 

Les også:
Asia i dag: Full krise hos Samsung
I morgen kunne Arbeiderpartiet overtatt regjeringsmakten alene
Stadig mer populært med lokalprodusert mat  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.