- Ukens mest interessante nøkkeltall kommer i dag med den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten for juni, skrev sjefanalytiker Erik Bruce i torsdagens morgenrapport fra Nordea Markets.

I juni ble det skapt 223.000 jobber i USA, viser den månedlige jobbrapporten som amerikanske myndigheter offentliggjorde torsdag. På forhånd var det ventet en jobbvekst på 233.000 personer, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

I mai var det en økning i sysselsettingen utenom jordbruket på 254.000 personer, viser reviderte tall.

Arbeidsledighetsraten var i juni 5,3 prosent. Dette er den laveste arbeidsledigheten målt siden våren 2008, ifølge Marketwatch.

Svekket dollar

Dollaren ble umiddelbart svekket etter tallene ble publisert. Rett før rapporten ble kjent kostet en dollar 7,95 kroner. Like etter publiseringen får du en dollar for 7,90 norske kroner. Dollaren har imidlertid blitt styrket mot kronen i forkant av publiseringen. Torsdag morgen kostet også dollaren rundt 7,90 kroner.

Mot euroen ble også dollaren svekket. Før publiseringen kostet en euro 1,1059 dollar, like etter 14.30 må du ut med 1,1112 dollar for en euro.

Dollarbevegelsene ble noe reversert i etterkant. I skrivende stund koster en dollar 7,93 kroner, mens du må ut med 1,1088 dollar for en euro.

I tillegg til jobbvekst og ledighetsrate inneholder jobbrapporten også informasjon om utviklingen i antall timer i en gjennomsnittlig arbeidsuke, samt endring i gjennomsnittlig timelønn.

Spesielt det siste punktet har fått mye oppmerksomhet de siste månedene. Sentralbanksjef Janet Yellen i Federal Reserve har tidligere understreket man må se på et bredere utvalg av indikatorer, og ikke bare arbeidsledigheten, for å få et riktig bilde av utviklingen i arbeidsmarkedet.

Gjennomsnittlig timelønn var uendret på 0,3 prosent.

Gjennomnsittlig antall arbeidstimer per uke i april var 34,5.

Bedring

Arbeidsmarkedet i USA har bedret seg i takt med at aktiviteten i amerikansk økonomi har tatt seg opp. De siste månedene, sett bort i fra mars, har antall amerikanere i arbeid hatt en solid vekst.

Sysselsettingen tok seg kraftig opp i mars i fjor, etter en svak start på året hvor bakgrunnen var en uvanlig kald vinter i USA. Arbeidsledighetsraten, som blir målt i en undersøkelse blant husholdningene, har falt markert tilbake iløpet av året.

- Nok en solid rapport, men ikke like sterk som i mai. Veksten i sysselsettingen er positiv, det samme er nedgangen i ledigheten. Lønnsutviklingen var derimot svakere enn ventet, og nedgangen i arbeidsstyrken var heller ingen gladnyhet – selv om disse tallene er svært volatile. Det har vært oppgang når vi ser de tre siste månedene under ett, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets i en oppdatering torsdag.

- Fortsetter den gode tendensen for arbeidsmarkedet de kommende månedene, ligger det an til at første renteheving fra Fed kommer i september. I slutten av juli kommer lønnsveksten (ECI) og BNP for andre kvartal – også viktige milepæler. Fed har sagt at renteoppgangen er dataavhengig, men tydeligere signaler om renteoppgangen kan komme i Yellens halvårlige tale til Kongressen i midten av juli, understreker Magnussen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Kuwait godkjenner budsjettunderskudd på over 200 milliarder kroner

Hermanrud bommet på BW Offshore, men traff på Seadrill

Riksbanken kutter renten

Se DNTV: Bekymret over arbeidsledigheten blant unge

Bekymret over arbeidsledigheten blant unge
- Viktig at ungdommen fullfører videregående, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
01:36
Publisert: