Nye teknologier endrer den norske arbeidstiden. Dette var et hett tema på Virkekonferansen i Oslo denne uken.
Fra scenen understreket professor Karen Helene Ulltveit-Moe at mye har skjedd på få år. I august ble hun utnevnt til leder for et utvalg som skal vurdere fremtidens organisering av arbeidstid.
- Vi håper vi kan skape regulering som er tilpasset det 21. århundret, sa Ulltveit-Moe.
Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO, håper og tror at endringene vil kommer ganske raskt.
- Du har en del teknologiskift som gjør oss mindre avhengig av tid og sted enn vi har vært før. Det er klart at dette endrer arbeidslivet, sier hun til Dagens Næringsliv.
- Næringslivet og hele arbeidslivet blir stadig mer mangfoldig. Derfor er det behov for større fleksibilitet, mener Skogen Lund.
- Bakgrunn: - Normalarbeidstid er snart ikke normalt
Delt i fire
Ifølge it-selskapet Cisco er fremtidens arbeidsdag kanskje delt i fire, fra 7 til 22. Skogen Lund mener dette ikke er en utenkelig løsning. Større handlingsrom vil være en fordel for alle parter, hevder hun.
- Blant annet for småbarnsforeldre som vil kunne slutte tidlig, hente i barnehagen og heller jobber to timer på kvelden, sier NHO-direktøren.
- Vil ikke skillet mellom fritid og jobb viskes bort?
- Fritid fra 15 til 20 og jobb fra 20 til 22. Det er ikke noe problem, svarer Skogen Lind.
DN spør leserne hva de tenker om fremtidens arbeidsdag. I skrivende stund svarer 42 % at de ønsker en mer fleksibel arbeidstid enn i dag. Avgi ditt svar til venstre!
- Behov
Skogen Lund viser til at mens noen arbeidsformer er ganske rigide i sin karakter, finnes det mer frie yrker der tid og sted ikke er så viktig.
- Er du for eksempel designer, er det ingen som bryr seg om når du har designet, så lenge du får gjort det i tide, påpeker Skogen Lund.
- Åpner ikke dette for press mot arbeidstagere for å godta arbeidstider de ikke ønsker?
- Jeg har veldig stor tiltro til at det norske arbeidslivet vil klare å finne gode løsninger for både de ansatte og bedriftene. Større handlingsrom vil være en fordel for alle parter. Derfor kjenner jeg meg ikke igjen i advarsler om brutalisering av arbeidslivet. Det er ikke sånn det kommer til å bli, svarer NHO-direktøren.
Les også:
Taper millioner på Brann-nedrykk
Tjener på stressede studenter
Dubai tilbake i høyden
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.