401,96 poeng.

Slik lyder den nye sluttrekorden på Oslo Børs i 2010.

Aksjemarkedene verden over reagerer positivt på nyhetene fra G20-møtet, som kan ha redusert faren for en verdensomspennende handels- og valutakrig. I valutamarkedet faller dollaren tilbake, noe som kan tyde på at risikoappetitten har økt.

- Ser man på markedsreaksjonene så synes det som om man kanskje tror at risikoen for valutakrig er noe mindre, sier valutaanalytiker Camilla Viland til DN.no.

Les mer: - Stormen vil avta

Sterk Telenor-oppgang
Telenor-aksjen steg mer enn markedet på relativt høyt volum mandag.

Det deleide datterselskapet Grameenphone har rapportert bedre enn ventet tall for tredje kvartal. Konkurrenten TeliaSonera har også lagt frem en sterk rapport, og stiger rundt 2,5 prosent i Stockholm. Telenor rapporterer senere denne uken.

Telenor TEL endte opp 2,57 prosent til 91,75 kroner, og var nest mest omsatt på Oslo Børs.

Soloppgang
Renewable Energy Corp. REC var blant aksjene som steg mest av de høyest omsatte aksjene mandag.

- Dette blir kvartalet som det virkelig skal snu for Rec, og i tillegg har det kommet mye bra rundt waferprisene. Aksjen er volatil før kvartalstallene som folk posisjonerer seg for, sier analytiker Henrik Schultz i Argo Securities til TDN Finans mandag.

Solarmarkedet preges av høy etterspørsel, men subsidiekutt kan forstyrre bildet dramatisk neste år.

Schultz mener den tyske etterspørselen må ned på et eller annet tidspunkt grunnet kostnadene subsidiene legger på strømforbrukerne samt at energinettet i Tyskland blir overbelastet midt på dagen.

- Det er strukturelle problemer i Tyskland nå som solenergi blir så stort at man overbelaster nettet i perioder. Dette er noe som man kommer til å komme tilbake til, sier analytikeren.

Schultz peker på et intervju i Berliner Zeitung med styreleder Stephan Kohler i det tyske energibyrået DENA i forrige uke, som er energirådgiver for regjeringen.

Kohler sa at veksten av installert solenergikapasitet i Tyskland kan lede til en katastrofe for landets aldrende energinett. Ny kapasitet må kuttes drastisk og raskt og at det bør settes et tak på subsidierte installeringer på en gigawatt pr år.

Schultz venter et flatt markedet i Tyskland neste år sammenlignet med i år på rundt ti gigawatt, men innser at risikoen er stor på nedsiden.

Rec-aksjen REC steg 4,39 prosent til 22,13 kroner og er omsatt for 278 millioner kroner.

Les flere markedsnyheter: Nedgraderer Aker Solutions

Hydro klatrer
Aluminiumsprisen stiger 1,6 prosent til 2.397 dollar pr tonn på LME og følger med det omtrent samme utvikling som andre metaller.

Kina var i september nettoimportør av aluminium for første gang siden mai.

- Forskjellen er liten, men det kan være starten på en langsiktig trend fordi produksjonskuttene blant aluminiumsprodusentene i Kina tiltar som følge av myndighetene energiplan, sier megler Cheng Xinogfei i Shenzhen Rongtuo Trading til Bloomberg News.

Kinesisk aluminiumsproduksjon har avtatt siden juni etter at myndighetene besluttet å ikke lenger gi rabatt på kraft. Samtidig ble tilleggsavgiften for storforbrukere av elektrisitet høynet.

Ifølge estimater fra CRU International har Aluminium Corp. of China kuttet rundt ti prosent, eller rundt 400.000 tonn, av sin samlede aluminiumskapasitet, melder Bloomberg News mandag.

Ifølge analyseteamet i Harbor Intelligence kan den kinesiske aluminiumsimporten være over 25 ganger høyere i 2015 enn i dag. Det anslås en oppgang fra 198.000 tonn i 2011 og til 5,04 millioner tonn i 2015.

Norsk Hydro NHY endte opp 2,38 prosent til 37,36 kroner og var omsatt for 327 millioner kroner.

Selger skog
Orkla var også blant selskapene med positiv utvikling. Industrikonglomeratet meldte mandag morgen at det selger de heleide skogselskapene Borregaard Skoger AS, AS Børresen og Borregaard Vafos AS til Statskog for totalt 1.725 millioner kroner.

Salgsplanene ble kjent i februar i år.

Orkla ORK var opp 0,71 prosent til 56,50 kroner.

Les mer: Orkla selger skog for 1,7 mrd

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 1,03 prosent til 401,96 poeng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.