Den tidligere Telenor-direktøren Are Traasdahl (43) har jobbet med å bygge opp selskapet Tapad Inc. siden han solgte nedlastings- og ringetonetjenesten Thumbplay i 2011. Mandag ble det klart at Telenor kjøper selskapet for totalt 360 millioner dollar, eller mer enn tre milliarder kroner for selskapet. Traasdahl, som leder selskapet, eier 46,5 prosent av aksjene, og budet tilsvarer dermed 1,45 milliarder kroner for hans aksjer.
- Hvordan er det mulig å bygge opp et selskap til en slik verdi så raskt?
- Vi har truffet ganske bra på en teknologitrend, og fått mesteparten av de store amerikanske selskapene som kunder, sier han og ramser opp banker, kredittkortselskaper og bilprodusenter som typiske kunder.
Det er disse selskapene som sitter på de virkelig store reklamebudsjettene, og som er villige til å betale Tapad for kontroll over de enorme beløpene de investerer i reklame hvert år.
- Har det vært en forutsetning for suksess å reise ut av Norge?
- Det har vært spennende å gjør det i markedet her. Det er utrolig vanskelig å komme gjennom, men når du først treffer er markedet så enormt. Hvert selskap kan ha mellom en og fire milliarder dollar i årlig markedsføringsbudsjett, , sier seriegründeren fra New York.
Han karakteriserer det som "ganske enkelt", men "vanskelig å gjøre" å få suksess.
- Du må tørre å gjøre noe annerledes og gå motsatt av det andre gjør. Faren min ville alltid gjøre motsatte av andre. Han ville si at to pluss to var fem, sier Traasdahl.
- Har alt vi trenger
Hans andre regel er at man må få tak de de beste folkene.
- Man må få folk til å tro på at man skal gå en annen vei enn markedet gjør, og så må man teknologisk byggee noe unikt som er vanskelig for andre å få til, sier han.
- Er det noe du har lovet kona å gjøre med pengene?
- Vi snakket om det i helgen, og var enige om at vi har alt vi trenger.
Hva tenker du om reisen fra bygda Orkdal til suksessfull gründer i metropolen New York.
- Folk er ganske like uansett. De beste vennene jeg har fra Orkdal er nesten helt like de beste vennene mine fra New York og Miami. Det er ikke så stor forskjell fra Orkdal til New York som man tror.
Sammen med Dag Liodden, som er teknologidirektør i Tapad, beholder Traasdahl fem prosent av aksjene etter kjøpet, og de vil dermed sitte på en aksjepost som er verdt 156 millioner kroner.
Tapad har hentet penger i flere runder, blant annet 6,5 millioner dollar i 2013, som priset selskapet til 140 millioner dollar, og ytterligere syv millioner dollar i 2014. Med på investorlisten har vært en rekke kjente Silicon Valley-investorer, som Doubleclick-sjef David Rosenblatt.
Traasdahl har blant annet vært med i TV2-programmet «Eventyrlige nordmenn». Tapad ligger også på 39. plass på Forbes' liste over USAs mest lovende selskaper.
Are Traasdahl startet sin karriere som journalist og etter hvert strategikonsulent for PA Consulting, før han gikk til Telenor, der han var direktør for salg og markedsføring i Telenor Mobile Interactive.
Traasdahl grunnla nedlastings- og ringetonetjenesten Thumbplay i 2004. Selskapet ble kjøpt av Clear Channel Radio i 2011, og partene ville den gangen ikke oppgi salgssummen. Salget omfattet ikke ringetone-virksomheten.
Les også:
Norsk gründer får 1,5 mrd. for teknologiselskap
«Jeg vil stå bak den neste Tesla eller Apple»
Vant gründerpris (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.