Småelektronikk fortsetter å selge som bare sytten og er faktisk den eneste produktgruppen hvor kurvene peker rett opp. Og blant nettbrett og mobiler er det aller mest tydelig. Vi er derfor glade over at vi i løpet av året har fått forsterkning av det danske gadget magasinet Lyd & Billede/Gear. Under annet halvår har vi fått en betydelig mer omfattende overvåkning av disse interessante produktgruppene.

Trådløst gjennombrudd
Som vi forespeilet sist år har årets lydgadgets blitt alt mer trådløse. Fremfor alt er det Apples AirPlay som har slått gjennom på bred front. Til forskjell fra forrige års mange tilbud er det nå nesten vanskelig å finne en produsent som ikke har AirPlay-produkter i sortimentet.

Problemet har vært at dokkingkontaktene ikke har vært standardiserte. Det er derfor kanskje ikke så rart at Bluetooth har dukket opp som en løsning. I løpet av 2013 forventes Google å komme med en standard for Android som dessuten kan by på funksjoner som savnes hos AirPlay. Vi ser frem til å holde dere oppdaterte om hva som hender på den fronten og fortsette med å finne de mest kjøpsvennlige produktene uansett lydkilde.

Android brer om seg
Med nye versjoner av Android med alt fler innovative og interessante funksjoner har operativsystemet fortsatt med å dominere de håndholdte apparatene. På mobilsiden har det kammet mange modeller med alt større og mer høyoppløste skjermer og kjappere prosessorer. Hvor lenge kappopprustningen kan fortsette skal bli interessant å se. Det har endelig også kommet meget bra nettbrett, og vi har begynt å se annen elektronikk som mediespillere og kameraer med Android innebygget. Det skal bli spennende å se hva som hender i løpet av 2013.

iOS mer trådløst
Apple har i løpet av året kommet med flere interessante nye produkter, ikke minst det etterlengtede mindre nettbrettet iPad mini. Det virker som man har lykkes med å fremskynde lanseringstakten og dermed slippe to iPad-er i løpet av året, for ikke å glemme den fantastiske iPhone 5. Man holder også på å få et imponerende tilbud av tilbehør som støtter AirPlay, noe som kanskje er bra når man har byttet dokkingkontakt. VI får se hva som kommer i løpet av neste år, kanskje kan vi håpe på en Apple TV?

Nykommeren Windows
Til forskjell fra sist år da de to forannevnte uten trusler fikk dele på markedet, har Microsoft nå slått neven i bordet og gitt seg sytten på at de skal få del av kaken. Med Windows 8 for berøringsskjermer, Windows RT som er akkurat det samme for nettbrett og Windows Phone 8 for mobiler, kan de meget vel ha lykkes. Det er i det minste i teorien, forlokkende å ha samme grensesnitt på alle sine apparater. Lykkes de bare med å lokke programvarefirmaene til å slippe de mest populære programmene, samt gjøre det enkelt å kjøre samme apper og ha samme innhold på alle enheter, er mulighetene uendelige. 2013 man meget godt bli året da Windows skilte seg fra dataen og spredte seg i hjemmet. Spesielt med tanke på alle interessante hybrider mellom bærbare PC-er og nettbrett som vi allerede har sett eksempler på.

Vi får også håpe på at det blir slutt på alle stemningene på kryss og tvers mellom produsentene. Om man la ned mer energi på innovasjon i stedet for provokasjon og investerte sine penger på ingeniører i stedet for advokater, så tror i det minste vi at alle skulle vinne på dette i lengden. Nye spennende gadgets er jo blant det morsomste som finnes, og vi ser frem til å guide dere lesere gjennom gadgetjungelen i det kommende året.

Hodetelefonforsterker : Fostex HP-P1

Turbo til hodetelefonene
Du trenger Fostex batteridrevne hodetelefoner, hvis du har tungdrevne hodetelefoner.

Forresten ellers også. For Fostex lille bærbare forsterker, klarer fint å drive alle tenkelige ørepropper og hodetelefoner. Ikke nok med det, den er også en habil digitalomvandler. Kobler du den til dokkingkontakten i en iPod, iPhone eller iPad med den medfølgende USB-kabelen, bruker du Fostex-ens integrerte 32-bits DAC, og det betyr enda fetere lyd i ørene. Selv komprimert musikk – MP3, AAC osv – lyder friskere og mer dynamisk, med HP-P1. Et must for musikkentusiaster på farten.

Pris: 4.795 kr

 

Radiomottaker : Vita Audio R1

Ulv i fåreklær
Den lekre hvite Vita-radioen spiller tøffere enn den ser ut. Og den kan tas med ut på terrassen.

Vel er den liten, men lyden er stor. Selv med bare en høyttaler, klarer den kompakte Vita-radioen fint å fylle et mellomstort rom med fyldig lyd. At den har både FM-mottak og DAB digitalradio, gjør den fremtidssikker. Kvaliteten er opp et par solide hakk sammenlignet med det meste vi har sett av småradioer, og den kan leveres i trefiner etter eget valg. 0g med en batteripakke (ekstrautstyr) blir den en kompakt og hendig reiseradio. Stadig med knallbra lydkvalitet.

Pris: 2.199 kr

 

Høyttaler: Nokia Play 360

Doldis som leker
Nokia Play 360 får sannsynligvis ikke noen til å heve på øyebrynet ved første øyekast, spesielt ikke om du er den forsiktige typen og velger den svarte varianten, men faktum er at den har noen kule finesser som slår de andre deltagerne over fingrene.

Nokia Play 360 har ikke noe behov for å vise seg frem, den nøyer seg med at den låter bra – i alle retninger. Er du ute etter stereolyd kan du kjøpe to høyttalere og koble disse sammen for å få akkurat dette, endrer du lyden på den ene høyttaleren følger lyden på den andre med, samme sak gjelder om du styrer via mobilen. Dette er ikke det eneste finurlige med Play 360, har du en N9 eller Nexus S mobil, som er to av flere mobiler som støtter NFC-teknikken (Near Field Communication), et grensesnitt for trådløs kommunikasjon, behøver mobil og høyttaler bare berøre hverandre for å kobles sammen og gi lyd.

Pris: ca 1.000 kr

 

AirPlay høyttaler: Sony RDP-XA700iP

Eksklusiv
Sonys høyttaler er en av de mest vellydende vi har hørt, men så koster den også deretter.

Sony imponerer med sine nye AirPlay-høyttalere. Finishen og kvalitetsfølelsen er utmerket med distinkte kontroller og til og med en dempet utfelling av den skjulte dokkingkontakten. Tilkobling er lett når man vel har innsett at det finnes en app som gjør jobben enklere, men vi hadde ønsket at man kunne gjøre mer med appen enn å vise en klokke. Lyden er like fin som utsiden, og tross den saftige prislappen ble det en testvinner for denne perlen.

Pris: 4.100 kr

 

AirPlay høyttaler: Libratone Zipp

Praktisk og kul
Vil man ha trådløs musikk som alle på pikniken kan nyte er det Zipp som gjelder.

Vil man ta med seg høyttaleren ut og samtidig slippe ledninger er det bare Zipp som kan levere. Batteridrift har også andre apparater, men med Zipp kan man også kjøre AirPlay direkte til høyttaleren uten noe nettverk. Takket være rundtstrålende lyd kan man dessuten plassere høyttaleren hvor som helst og la omgivelsene nyte. Den låter nemlig bra også. Som bonus kan den kles i mengder av farger og er både lett å bruke og ha med seg. Vi ble sjarmert.

Pris: 3.400 kr

 

AirPlay høyttaler: Samsung DA-E750

Fleksibel luksushøyttaler
Samsungs flaggskip har stilfull design, varm lyd og uendelige tilkoblingsmuligheter.

Med sine nye høyttalerdokker har Samsung satset på design, og dette er deres flaggskip. Et eksklusivt ytre med fint materialvalg og gjennomtenkte detaljer. Det har imidlertid gått ut over brukervennligheten. Men funksjonene kan man ikke klage på. Med doble dokkingkontakter for Apple- og Android-mobiler, trådløs avspilling fra begge verdener og ledningstilkobling har man alle valgmuligheter. Den har dessuten en meget tiltalende lyd som bare de mest kresne kan ha noen innvendinger til.

Pris: 5.200 kr

 

Apple Macbook Pro med Retinaskjerm

Årets profflaptop
Apple har lykkes med å gjøre en allerede kjemperask og velbygd proff laptop enda mer attraktiv. Selv om den beregnede effekten ikke har økt nevneverdig, fører det likevel til en superrask flashlagring og kjappere grafikk-kretser, noe som gjør at maskinen føles fryktelig rask. Det mest imponerende er likevel skjermen som både er overlegent mest høyoppløst og gir en fantastisk bildekvalitet. Alt dette har man pakket inn i et chassis som begynner å nærme seg MacBook Air både i vekt og tykkelse. Det er en imponerende oppvisning.

Pris: 18.000 kr

 

Mediespiller: Iomega TV with Boxee

Årets mediespiller
Bra kilder, oversiktlig presentasjon av mediabiblioteket og enkel bruk gir Iomega seieren.

Bortsett fra den litt klumpete boksen er Iomegas Boxee-mediespiller en hyggelig opplevelse. Mediebiblioteket presenteres eksemplarisk oversiktlig og pedagogisk, og den smarte fjernkontrollen med tastatur gjør den enkel å bruke. Lokale filtjenester og TV-kanaler finnes samt de viktigste appene og kildene fra internett, selv om tilbudet ikke er like stort som på Android-apparatene. Klarer man seg uten det er Iomega TV samlet den beste mediespilleren med apper.

Pris: 1.900 kroner

 

PC-høyttaler: Bose Companion 20

Årets PC-høyttalere
Stilfulle premium-høyttalere med praktisk fjernkontroll og utmerket lyd.

Companion 20 er kompakte høyttalere som ikke behøver å skjemme seg for å stå ved siden av en pen datamaskin. Den ledningstilkoblede fjernkontrollen gjør det enkelt å justere volum og koble til hodetelefoner eller en tilfeldig lydkilde. Til tross for et beskjedent format låter de som betydelig større høyttalere. Lydkvaliteten er i det hele utmerket, og man kan dra på skikkelig med volum. Til å være datahøyttalere uten subwoofer er prislappen ganske saftig, men her får man faktisk valuta for pengene.

Pris: 2.200 NOK

 

Ultrabook: Samsung Series 9 (900X3C)

Slik ser ”ultra” ut
Den tynneste og letteste ultrabook i testen er også den beste. Ingen over og ingen ved siden av Samsung Series 9.

Samsung Series 9 ligner med sitt sorte design og lekre tastatur med grønn bakbelysning mest av alt MacBook Airs demoniske fetter. Her har Samsung virkelig gjort seg flid med detaljene og fått stort sett alt riktig. Selv når det gjelder strømforsyningen er det tenkt over form, design og brukervennlighet, noe vi ikke er vant til fra de vanlige PC-produsentene. Også på software-fronten går Samsung i Apples fotspor med en såkalt software-launch-funksjon som mest av alt ligner Dock-en fra Mac OS.

Skjermen er også ekstremt fin med klare farger som er behagelig for øynene. Oppløsningen er på 1600 x 900 piksel. Slik skal en ultrabook se ut anno 2012.

Pris: 10.999 kroner

 

Ultrabook: Asus Zenbook (UX32VD)

Monsterytelse
Den nyeste ultrabook fra Asus er som en PC-versjon av bonsai-treet. Ytelsen er som på en stor datamaskin, men i denne utgaven fyller den ingen ting.

La det være sagt med det samme: Asus Zenbook UX32VD er med en Geekbench score på 7350 testens vinner, når det gjelder rå og brutal ytelse, men den er også utstyrt med en Intel Core i7 prosessor. Hele 1920 x 1080 piksel er det blitt plass til på den 13,3” store skjermen, som er så lyssterk og fargene så dynamiske at det nesten er for mye. De innebygde høyttalerne er av typen B & O ICEpower SonicMaster, noe som faktisk resulterer i at man kan få en helt hederlig lyd.

Designen er også absolutt godkjent. Det er benyttet aluminium i skallet – mørkt utvendig og lyst innvendig – og tastaturet er bakbelyst. Dessverre er det for øvrig spart litt på tastaturet, noe som er synd når man benytter det så mye.

Med en pris på under 9.000 kroner for en ytelse på dette nivået er Asus Zenbook U32VD nesten et røverkjøp, og vi nøler ikke et øyeblikk med å gi denne PC-en predikatet Beste kjøp.

Pris: 8.999 kr

 

Medieboks: Apple TV 1080p

Apple TV er virkelig smart
Hvordan kan det ha seg at Apple med den lille Apple TV-boksen, som egentlig bare er et hobbyprosjekt for verdens største teknologifirma, gjør alle de store TV-produsenters smart-TV-løsninger til skamme?

Apple TV støtter nå video i ekte HD-format, altså 1080p, noe som går hånd i hånd med at Apple er i gang med å oppdatere filmutvalget i iTunes til full HD. Med AirPlay Mirroring kan man speile skjermen på sin iPad eller iPhone på TV-en, og det er det en rekke spillutviklere allerede nå gjør bruk av, slik at iPad-en blir til en blanding av spillkonsoll og håndkontroller. På den måten avvikles selve spillet på TV-skjermen, mens iPad-en for eksempel viser status eller andre opplysninger og samtidig blir brukt som trådløs håndkontroll ved hjelp av gyroskop, akselerometer osv.

Det er ting som Apple TV ikke kan. En del vanlige filmformat understøttes ikke – det dreier seg blant annet om MKV, AVI og DivX – og man kan heller ikke få tilgang til sin NAS, selv om Apple TV jo nettopp er en nettverks- og strømmings-basert mediespiller. Men er man ikke helt fremmed for Apples univers, er den nye Apple TV nesten et obligatorisk kjøp.

Pris: 849 kr

 

Radiomottaker : Geneva World Radio

Årets radio 2012-2013
Den er slank nok til å smyges ned i bagen, stilig nok til å stå fremme, og lyder akkurat som den ser ut.

Avrundede aluminiumprofiler over alt og ikke en skrue i sikte. Man kan fort tro at radioen er designet av Apple, men Geneva-radioene er et skoleeksempel på skandinavisk eleganse. Tross det sveitsisk klingende navnet. Den hinter til Dieter Rams design for Braun, med en skvett Bang & Olufsen i detaljene, men er den moderne reiseradioens ypperste eksempel på form og funksjon. Geneva World Radio dekker hverken langbølger, kortbølger eller AM-bølger. I stedet har den FM-mottak kombinert med DAB-digitalradio. Som moderne radioer skal ha.

Den batteridrevne Geneva-radioen har også trådløs Bluetooth-tilkobling. Slik at man kan koble alle smartmobiler trådløst til radioen og strømme musikk direkte til det klangfulle fulltoneelementet. For lydkvaliteten er klokkeklar, med relativt fyldig bass, og utmerket tonal balanse. Man hører tale like tydelig som musikk, og med berøringsskjerm kommer man hurtig til kildevalg, mens rattene på sidene gir tilgang til volum og stasjonsvalg.

Geneva World Radio er både et bærbart musikkanlegg, og en utmerket reiseradio. Den passer over alt, og trives over alt, og er den eneste reiseradioen du trenger.

Pris: 2.595 kr

 

iPod-høyttaler: B&W A5

Årets beste iPod-høyttaler
Kompakt vellyd
Bak et enkelt ytre gjemmer det seg en avansert høyttaler med overraskende lydkvalitet.

Etter fremgangen med Zeppelin har B&W nå sluppet rene AirPlay-høyttalere uten dokkingkontakt. A5 er den minste modellen som har lånt formgivningen fra de prisbelønte datahøyttalerne MM-1. Det er altså en strippet firkantet metallform med avrundede hjørner. Til tross for det kompakte formatet er den tung og føles solid bygget. På baksiden finnes nettverkstilkobling og inngang for eksterne kilder og på sidene diskrete volum- og strømknapper. På fronten sitter en praktisk lysdiode som ved hjelp av fargen viser apparatets status.

Man skal ikke bli lurt av den enkle formen, på innsiden sitter teknikk hentet fra B&Ws store høyttalere. Takket være den får man en meget balansert og tiltalende lyd som holder selv om man drar på volumet. Det er selvfølgelig ikke plass til et riktig basselement i det lille kabinettet, men den bassen som finnes er vel kontrollert. Vil man ha mer trøkk kan man se på storebror A7, som har et ekstra basselement og kraftigere forsterker for noen tusenlapper ekstra.

Bowers & Wilkins kompakte AirPlay-høyttaler A5 er en verdig oppfølger til flaggskipet Zeppelin. Et betydelig mer kompakt format gjør den lettere å plassere der man vil ha den. Takket være appen er den lett å installere og etter det kan man gjemme den bort og styre alt fra sitt Apple-apparat. Men fremfor alt lyder den uforskammet bra til å være så liten, uansett hvordan man torturerer den.

Visst finnes det penere AirPlay-høyttalere og de med flere finesser. Men A5 er kompakt, gjør hele tiden akkurat det den skal, låter utmerket og har i denne sammenheng en rimelig pris. Derfor må den bli årets iPod-høyttaler.

Pris: 3.900 NOK

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les flere tester i vår testseksjon.