2013 ble et år i evolusjonens navn for smarttelefoner. De store revolusjonene lot vente på seg dette året. Visst skjedde det utvikling, men lite av det som skjedde kom særlig overraskende på noen.
Dette er positivt i den forstand at produsentene la betydelig innsats inn i brukeropplevelsen til produktene, i stedet for bare å fokusere på spesifikasjoner. Aldri før har nivået for brukervennlighet vært så høyt over hele linja av produsenter som i år.
For all del skjedde det mye innovasjon også. Jeg vil spesielt trekke frem Iphone 5s, som introduserte en integrert fingeravtrykksleser for brukeridentifisering. Selv om metoden ikke er 100 prosent sikker, gjør den sikkerhet så brukervennlig at alle de brukerne som ikke sikrer sin smarttelefon med kode ikke lenger har en god unnskyldning for å la være.
Duopol
Rent salgsmessig har alle de gode telefonene dessverre gitt små utslag. Både Telenor og Netcom melder nærmest om duopol mellom Samsung og Apple på salgslistene. Begge produsentene har flere modeller på bestselgerlistene og det er nesten bare Sony som har klart å utfordre i noen særlig grad.
Dette er i mine øyne synd, ettersom en sunn konkurransesituasjon krever flere aktører av betydning. Apple og Samsung er flinke, og brukerne er tilfredse med produktene deres, men jeg vil våge å påstå at ingen av dem lager de beste telefonene på markedet.
Her er de telefonene som utmerket seg mest i hver kategori av vår fempunktsjekk:
Design
Design skal være både estetisk og funksjonelt. Vi tar også med skjermkvaliteten i vår vurdering av design.
Den telefonen jeg mener har den beste designen i 2013 er HTC One. HTCs toppmodell i år har et helstøpt aluminiumskabinett, som både er solid og pent å se på. I tillegg ligger telefonen bedre i hånden enn mange av telefonene med plastdeksler.
LG lanserte i høst G2, en smarttelefon hvor hjem-knappen og volumknappene var plassert på baksiden av telefonen i stedet for under skjermen. Dette grepet var nok bedre på idémøtet enn i praksis, og dessverre var resten av telefonen lite engasjerende designmessig.
Sonys Xperia-telefonen skiller seg også ut rent utseendemessig. Jeg liker godt det tynne, men solide uttrykket i Sonys telefoner, men på de modellene med store skjermer merker man den rettvinklede og flate designen veldig godt. Da er det bedre med litt runde former.
Multimedia
Dette er den vanskeligste kategorien å kåre en vinner i, simpelthen fordi den spenner over flere ulike kvaliteter i en telefon. Skjermkvalitet og størrelse, lydkvalitet, muligheter for å justere lyden, samtalelyd og ikke minst foto- og video-kvalitet kommer inn her.
Den eneste telefonen vi ga toppkarakteren seks til i år var Samsung Galaxy S4. Den har en stor, god skjerm, gode muligheter for å tilpasse lydbildet, et godt kamera med mange muligheter og ikke minst muligheten til å filtrere samtalelyden så den passer brukerens hørsel.
Den aller beste kameratelefonen vi testet i år var Nokia Lumia 1020. Ingen kan konkurrere med bildekvaliteten til denne telefonen, og verktøyene man har til rådighet for å ta og redigere bilder er også svært gode.
Også i denne kategorien fortjener HTC One hederlig omtale. Telefonen er utstyrt med en liten, men effektiv forsterker som gir en lydkvalitet konkurrentene ikke kan måle seg med. Både når man bruker de innebygde høyttalerne eller om man tar lyden ut på eksterne høyttalere. Andre telefoner sender bare lydsignalet ut uten forsterking, eller bare gjennom en programvareforsterker, men nå som telefonen er vår mest brukte musikkilde bør skikkelig forsterking også i telefoner bli standard.
Ytelse
Kategorien Ytelse omfatter to kriterier. Hvor raskt ulike oppgaver går unna og hvor lenge telefonen fungerer uten at man trenger å lade.
Alle de største produsentene har toppmodeller med ytelse på omtrent samme nivå nå. Vi utfører en rekke tester på alle testtelefonene og selv om det er forskjeller er disse marginale mellom de beste.
Større forskjeller er det på batteritiden. De fleste smarttelefoner må lades en gang per døgn, men noen skiller seg ut. Best i klassen er helt klart Iphone 5s, som for de fleste vil vare to døgn uten lading.
De fleste telefonene kommer nå med skikkelige strømstyringsalternativer, så man kan justere hvordan telefonen bruker strøm. Dette kan tyne mye ekstra tid ut av batteriet, men kan også gå på bekostning av funksjonalitet og brukervennlighet.
Pris
Å avgjøre hva som er god valuta for pengene er veldig subjektivt. Mange verdsetter design eller kamera veldig og er villige til å betale mye for dette. Andre vil ha andre kvaliteter.
Prisene forandrer seg også gjennom året, så de prisene vi har oppgitt i våre tester er i mange tilfeller ikke gyldige lenger i dag. I øyblikket er den toppmodellen med lavest prisnivå Google Nexus 5, en kraftig og brukervennlig telefon med kjedelig design. Den selges når for 3700 kroner og oppover uten binding.
Også LG G2 ligger så vidt under 4000-kronersgrensen.
Rett over grensen finner vi både Samsung Galaxy S4 og HTC One, mens Sonys Z1 ligger på over 5000 kroner.
Brukervennlighet
Dette er et hett tema. Ulike brukere foretrekker ulike tilnærminger til brukervennlighet. Når jeg vurderer dette kriteriet, er det ut fra hva min erf#229 tilsier vil passe flest mulig brukere. Gjerne sett i sammenheng med hva slags brukere en telefon henvender seg til.
Den aller mest brukervennlige telefonen som ble lansert i år er HTC One. Ingen legger flere ressurser i å spare brukerne for tastetrykk og sette opp intuitive menyer enn HTC. Denne telefonen passer like godt til enkle som avanserte brukere.
Jeg synes også at Sony og LG fortjener hederlig omtale for sine brukeropplevelser. De har fortsatt litt å ta igjen overfor HTC, men de har blitt veldig bra.
På tampen av året kom også Googles egen telefon, Nexus 5, og viste oss at Google også kan skape god brukervennlighet.
Bestselgeren Samsung gjør også mye bra, men er etter min mening langt fra de beste på området.
Hva med Apple?
Mange sverger til at Iphone er den mest brukervennlige smarttelefonen. Jeg er uenig. Hovedårsaken er at selv om Iphone er enkel å bruke, spesielt for de mindre avanserte brukerne, så mangler de aller beste funksjonene.
Mange prosesser krever altfor mange tastetrykk, som for lengst er eliminert på Android-telefonene. Frem til nå har Iphone heller ikke vært særlig bra til å håndtere flere oppgaver samtidig, selv om dette bør endre seg med den nye prosessoren i Iphone 5s .
Konklusjonen
Skal man kåre én telefon som har utmerket seg mer enn de andre i 2013 er det etter min mening HTC One. Denne telefonen får gode karakterer på alle områder, er svært brukervennlig og passer de aller fleste brukertyper.
Derfor er det veldig synd at altfor få har valgt å kjøpe denne telefonen i år. Mitt tips: Ikke tenk på at alle andre har Iphone eller Samsung. Det finnes bedre alternativer i butikkhyllene, om man bare kikker etter.
Følg vår anmelder på Twitter:Følg @magnuseidem(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.