– Det er ikke til å tro at dette har skjedd på bare hundre år, sier Monacos fyrst Albert II og sammenligner egne foto med bilder fra Albert I for å vise hvordan isen trekker seg tilbake i nordområdene.

Tirsdag deltok han sammen med Brende (H), Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius og en rekke franske og norske eksperter på Arktis-møte i Paris.

Arktis er «kanarifuglen i gruvesjakta,» sier Brende om hvordan han ser nord som verdens klimavarsel.

– Vi ser at klimaendringene skjer to til tre ganger raskere i Arktis enn i resten av verden. Vi har mistet så mye som 50 prosent av isen i Barentshavet siden 1980. Vi risikerer at isen under arktiske somre vil kunne ha forsvunnet helt innen 2050, sier Brende til NTB.

Plan B

Det er mye som står på spill, fremholder utenriksministeren før verden i desember skal prøve å meisle ut en ny klimaavtale i Paris. Der finnes det ingen plan B, understreker Fabius, som skal lede de vanskelige forhandlingene.

– Trusselen må få oss til å handle. Men det er også reell grunn til håp, mener han fortsatt om et møte Brende sier må resultere i «helt konkrete tiltak og forpliktelse til nasjonale reduksjoner» om man skal ha mulighet til å få til togradersmålet.

Det blir hektisk møtevirksomhet fram mot desember.

Gullrush

Med isen på vei tilbake er det blitt varslet et mulig «gullrush» av kommersiell aktivitet i Arktisk.

– Det ser vi ingen tendenser til. Det vi ser, er at det er en gradvis fremrykking i Arktis som er fornuftig og basert på havretten, mener Brende.

– Men det er viktig at det skjer på miljøets premisser. Det er ingen tvil om at vi snakker om noen av de mest sårbare naturområdene i verden, sier han mens det han mener er balansert norsk aktivitet, fortsetter.

I januar utlyste regjeringen nye petroleumsblokker sørøst i Barentshavet – til krass kritikk fra miljøorganisasjoner.

– Norge har ingen planer om å slutte å være en olje- og gassnasjon, understreker Brende og mener norsk gass er «en bro fra fossilt til fornybart» i en verden med voksende energibehov.

Ubekvemt

Miljøpartiet De Grønne mener Brende representerer en regjering som utnytter issmeltingen i Arktis til å presse oljevirksomheten stadig lenger nordover.

– Det må være stadig mer ubekvemt å være norsk utenriksminister på møter om Arktis og klimaendringer, sier De Grønnes Rasmus Hansson.

– Bestemt ikke. Vi har greid å kombinere et sterkt klimaengasjement og lederskap i klimaforhandlingene samtidig som vi har utvunnet olje og gass med de strengeste miljøkrav i verden, svarer Brende.

– Jeg mener vi har utrolig mye å vise til i norsk arktispolitikk og klimapolitikk. Vi har vist at det er mulig å kombinere aktivitet med miljøets premisser, mener utenriksministeren.

Trapper opp

Den mulige kommersielle verdien i området understrekes samtidig av betydelig russisk opptrapping i nord. Brende understreker behovet for fortsatt samarbeid i regionen.

– Vi må være klar over at den russiske oppbyggingen i nord innebærer at vi også fremover prioriterer vårt forsvar og vår tilstedeværelse i nord, sier Brende.

– Men vi er ikke uvant med å håndtere Russland i nordområdene. Så langt har Arktis vært en fredelig del av verden preget av samarbeid. Vi må holde det slik. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.