Oljeselskapet Royal Dutch Shell kansellerer sitt boreprogam offshore Alaska grunnet skade under testing, ifølge en melding mandag.

Skade under selskapets første test av sitt Arctic Containment-system gjør det nødvendig med tiltak for økt sikkerhet og at boreprogrammet for 2012-2013 revideres, opplyses det. Selskapet har imidlertid gjort progresjon med sine to boreskip og mer enn 20 støttefartøy i området.

«For å legge et sterkt fundament for drift i 2013, vil vi ikke bore i hydrokarbon-soner i år. I stedet for vil vi bore så mange top holes som sesongen tillater for året», heter det.

Gjentatte utsettelser
Utsettelsen av boreprogrammet er det siste tilbakeslaget i en letevirksomhet som har blitt utsatt gjentatte ganger siden Shell først planla å bore i området i 2007, ifølge Financial Times.

Oljeselskapet begynte å kjøpe opp lisenser i Arktiske Chukchi og Beaufort-sjøene i 2005, og har investert omkring 4,5 milliarder dollar, nær 26 milliarder kroner, på boreforberedelser inkludert lisensene, ifølge avisen.

Shell gir ingen detaljer på hvordan skaden har oppstått.

Det er likevel på det rene at det gjelder enheten «Arctic Challenger», og at skaden har oppstått under testing utenfor kysten av delstaten Washington, ifølge Financial Times.

Oppsamlingsenhet skadet
For å godkjennes for boring i Arktiske farvann har amerikanske myndigheter stilt krav om en «oppsamlingskuppel» som kan samle opp olje fra havbunnen i tilfelle en lekkasje skulle oppstå. Testingen av kuppelens sjødyktighet var i sine siste faser, da den ble skadet, ifølge avisen.

Shells opprinnelige plan om å bore fem brønner i Arktis denne sommeren ble i juli halvert, og nå vil ingen brønner bores.

Boreskipet "Noble Discoverer" vil fortsette sin posisjon og boreoperasjoner over Burger A-prospektet de kommende dagene, opplyser Shell i meldingen.

Oljeselskapet venter å begynne leteboringer i Beaufortsjøen de kommende dagene.

Les også:

<b>- Jeg aksepterer ikke et enten-eller</b>

<b>Oljebransjen brukte seks uker på det shippingnæringen aldri har lykkes med</b>

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.