Investor Arne Fredly og fem andre investorer må betale tilbake tilsammen 11,2 millioner kroner i gevinst de har hatt etter å ha gjennomført ulovlig shortsalg, skriver Dagens Næringsliv.
Shortsalg er en metode for å tjene penger når aksjekursen faller.
Det største enkeltkravet på 5,5 millioner kroner er mot Fredly og hans selskap Atlas Capital Management ltd.
Hvis de nekter å betale tilbake gevinsten, kan det ende med at Finanstilsynet tar ut stevning.
De aktuelle aksjehandlene skjedde i det lille børsnoterte seismikkselskapet RXT våren 2010 der de seks gjennomførte såkalt udekket shortsalg som oppstår når investorer selger aksjer de ikke har lånt på salgstidspunktet. Da oppstår det en fare for at kjøperen av disse aksjene ikke kan få dem levert.
- Det er nødvendig å reagere på dette, aktørene i markedet har berettiget forventning om at vi gjør det, sier avdelingsdirektør Eirik Bunæs i Finanstilsynet til DN.
- Storm i et vannglass
I et seks siders notat til Dagens Næringsliv nekter Arne Fredly for at han har gjort noe galt.
«Ingen skade er skjedd, og dette er storm i et vannglass. Jeg forstår rett og slett ikke hva problemet skal være. Jeg var 110 prosent sikker på at transaksjonen var lovlig før 1. juli ifjor. (...) Transaksjonen var grundig sjekket opp i forkant, og lovforståelsen er da også bekreftet av samtlige jurister som jeg har diskutert saken med i ettertid», skriver han blant annet.
Han viser til at det før 1. juli 2010 ikke var et eksplisitt forbud for investorer å drive udekket shortsalg. Når det gjelder kravet om inndragning skriver han følgende i en epost til DN:
- Jeg har fått et tilbud om en frivillig vinningsavståelse, som jeg naturligvis kommer til å avslå. Dermed blir det opp til Finanstilsynet om statens tid og penger skal brukes på et sivilt søksmål i en sak som må være klokkeklar, skriver Fredly i eposten.
Les også:
Fredly politianmelder «skittpakke»
Arne Fredly slår tilbake
(2007)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.