Finansmarkedene ser ut til å reagere positivt på løftet til den amerikanske sentralbanken om å holde renta rekordlav i to år til.
Etter flere dager med kraftige aksjefall pekte pilene oppover da børsene åpnet i Asia onsdag.
I Tokyo steg Nikkei-225-indeksen med 1,7 prosent kort etter at handelen åpnet. Optimismen avtok noe utover og Nikkei-indeksen endte til slutt opp moderate 1,05 prosent til 9.038,74 poeng.
Oppgangen var kraftigere i Sør-Korea, og Kospi-indeksen spratt over 4 prosent til værs. Oppgangen i Hongkong og Shanghai var på henholdsvis 3,7 og 1,44 kort etter at handelen begynte.
Også i Australia steg verdien av aksjene, og på Sydney-børsen gikk kursene opp med nærmere 3 prosent.
Store svingninger
Tirsdag var det oppgang på børsene også i Europa og USA. De amerikanske aksjene fikk et løft etter at den amerikanske sentralbanken lovte å holde renta rekordlav fram til midten av 2013. Etter en handelsdag med store svingninger endte Dow Jones-indeksen opp hele 3,9 prosent.
– Ustabiliteten er i ferd med å roe seg etter å ha ligget på et ekstremt nivå. Det vil åpenbart fortsatt være betydelig bekymring, men markedet hadde latt seg rive med og var preget av ekstrem frykt, sier Greg Gibbs, som jobber for finansselskapet RBS i Sydney.
Usikker framtid
Fram til tirsdag hadde aksjemarkeder over hele verden falt kraftig som følge av gjeldskrisen i eurosonen, frykt for ny økonomisk tilbakegang i USA og nedgraderingen av USAs kredittverdighet.
I øyeblikket ser det ut til at utviklingen har snudd, men analytikere er usikre på hva som vil skje framover.
– Det er mulig at bunnen er nådd, men det er for tidlig å si sikkert, mener Albert Hung fra selskapet Alleron Investment Management.
Nye støttekjøp?
I forkant av sentralbankens uttalelse tirsdag var det knyttet stor spenning til hvorvidt den ville sette i gang en ny runde med støttekjøp av amerikanske statsobligasjoner. Denne typen tiltak er også kjent som «kvantitative lettelser», og omtales ofte uformelt som «å trykke penger».
Noen beslutning om å starte seddelpressen ble ikke tatt i denne omgang, men sentralbanken gjorde det klart at tilstanden i USAs økonomi er dårligere enn man har antatt tidligere. Flere analytikere mener dette dystre bildet åpner muligheten for nye støttekjøp på et senere tidspunkt.
– Hvis de blir nødt til å ta skrittet, så kommer de til å gjøre det, sier Alberto Bernal fra selskapet Bulltick Capital Markets.
Han tror sentralbanken lot være å røre seddelpressen nå for ikke å gi inntrykk av å ha tatt en panikkartet avgjørelse.
Les også:
Sluttrally på Wall Street
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.