Nøkkelindeksene i Asia faller fra morgenen av etter at den foreløpige innkjøpssjefsindeksen fra Kina viser lavere aktivitet i fabrikkene ved inngangen til 2014.
Innkjøpssjefsindeksen (PMI) fra storbanken HSBC har i mange år tatt pulsen på den kinesiske økonomien – flere uker før offisielle tall og statistikker kommer. Det har blitt vanskeligere å spå riktig de siste par årene.
Innkjøpssjefer i fabrikker blir bedt om å vurdere hvordan aktiviteten er akkurat nå, basert på ordrer, aktiviteti fabrikkene og innkjøp de har foretatt.
Januarindeksen endte på 49,6 - lavere enn 50 og betyr dermed at aktiviteten har falt. Dette er første gang på seks måneder at indeksen er på under 50-tallet.
En nedbryting av underlagsmaterialet viser at en reduksjon av nye eksportordrer i tillegg til svakere ordreinngang fra det kinesiske markedet. HSBC-indeksen retter seg i større grad mot små- og mellomstore selskaper. Den offisielle pmi-indeksen har en overvekt av storprodusenter.
- Den marginale nedgangen i skyldes hovedsakelig svakere innenlandske etterspørsel, sier sjefsøkonom Qu Hongbin hos HSBC i en kommentar.
Den kinesiske økonomien fikk en økonomisk vekst på 7,7 prosent i 2013 – den laveste siden 1999. Myndighetene har ikke satt et vekstmål for inneværende år, men hvis de planlagte reformene gjennomføres forventes den å bli noe lavere.
- Den økonomiske veksten i Kina vil ikke ta seg opp. Myndighetene er opptatt av å rebalansere økonomien fremover og redusere avhengigheten av kreditt, sier seniorstrateg Manpreet Gill hos Standard Chartered Bank i Singapore til Bloomberg.
Små- og mellomstore fabrikker sliter med ordreinngangen og inntjeningen. Resultatmarginene er syltynne for de som makter å levere et lite overskudd. Årsaken er blant annet høy lønnsvekst gjennom mange år.
- Det er sikkert noen skjevheter i disse tallene på grunn av helligdager rundt nyttår, men det betyr ikke at alt er bra i den kinesiske økonomien. Vi vet at rentene stiger, regjeringen lover aggressive reformer og en kraftig oppgang ligger ikke i kortene, sier HSBC-direktør Frederic Neumann hos HSBC til CNBC.
Andre finansinstitusjoner mener at HSBC-målingen for januar må tas med en klype salt da den er basert på tre uker like etter nyttår og like før Kina tar fri for å feire tradisjonelt kinesisk nyttår i neste uke.
«Vi er tilbakeholde og vil ikke konkludere for mye basert på dette. Kinesiske statistikker, selv de som er riktig justerte for sesongvariasjoner, har en tendens til å være usikre rundt kinesisk nyttår. Den kinesiske økonomien marsjerer ofte i sin egen takt. Denne målingen kan være i utakt med den globale oppgangen vi har sett nylig», skriver seniorøkonom Bill Adams hos PNC Financial Services i en ny analyse.
HSBC-indeksen har tidligere vært en viktig indikator på hvordan den kinesiske økonomien vil bevege seg de neste månedene. Flere har begynt å kritisere indeksen og konklusjonene.
«Vi liker ikke HSBC-indeksen, da den ikke treffer så bra. Den har konkludert med to harde landinger i Kina de siste 18 månedene. Uansett, dette er den første indikatoren fra Kina i 2014 og følges svært tett i finansmarkedene», skriver analysesjef Annette BEacher hos TD Securities i en analyse.
AUSTRALIA Boligprisene i Australia øker på nytt til tross for at IMF i en rapport i desember mente at eiendomsmarkedet allerede er det femte mest overvurderte i verden – riktignok bak Norge. Eiendomsprisene har steget med 26 prosent i de største byene siden 2009.
Ferske utlånsstatistikker viser at utlånsveksten til nye boliger er den høyeste på fire år. Bankene står klar med penger. Nye låneaksepter økte med 25 prosent i november. Dette til tross for at alt tyder på at det går mot renteøkninger.
«Når rentene øker og arbeidsledigheten stiger kommer dette til å bli brutalt. Rentene vil øke med to prosentpoeng, prisoppgangen stoppen og avdragene øker – dette vil legge press på låntakerne», skriver analytiker Brian Johnson hos CLSA.
MARKEDENE Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har falt med en halv prosent i dag etter den største oppgangen på over to måneder på onsdag.
Investorer er nervøse og har mistet troer på aksjer etter at nøkkelindeksen stupte med over 65 prosent fra toppnoteringen høsten 2007.
- Kinesiske aksjer er ekstremt billige, sa investeringsdirektør Shane Oliver hos AMP Capital Investors i et intervju med Bloomberg TV i dag.
Også i resten av regionen lyser det med røde tall ved børsene. I Australia har nøkkelindeksen falt med 1,2 prosent. Kospi-indeksen i Seoul ligger like bak med et fall på 1,1 prosent. Noe av årsaken skyldes nervøsiteten fra Kina, som har blitt det viktigste eksportmarkedet for sørkoreanske selskaper.
De sørkoreanske konglomeratene vil legge frem kvartalsresultatene de neste dagene. Den økonomiske veksten i Sør-Korea endte på 0,9 prosent i fjerde kvartal – som forventet.
- Markedet fokuserer fortsatt på hvordan sentralbankene i utviklede markeder vil endre pengepolitikken og ikke det rent fundamentale, sier analytiker Cho Byung-hyun hos Tong Yang Securities til Reuters.
morten.iversen@dn.no
Les også:
Frykter ny økonomisk katastrofe
- Bøndene kommer til å kjøre Lamborghini, og aksjemeglerne kommer til å kjøre taxi
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.