Det kinesiske luksusmarkedet har vært i kraftig vekst det siste tiåret. Dyre gaver til offentlige ansatte og kravstore elskerinner har stått bak en betydelig del av denne veksten. Nå er det bråstopp.
I en 270 år gammel bygning ved den forbudte by i Kina har Yushantang holdt dørene åpnet for utvalgte rike kinesere og deres venner. Dette er en medlemsklubb som ble etablert for Kinas nyrike. Offentlige ansatte har også vært flittige besøkende – som gjester av næringslivstopper som kan betale en stiv medlemsavgift i året.
En rett i Yushantang kan koste 10000 yuan (rundt 10000 kroner), ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua. Kun det beste av mat og drikke i svært luksuriøse omgivelser er å finne i Yushantang og over 20 andre tilsvarende privatklubber som leaser lokaler av det offentlige.
Nå har klubbene Yushantang og Shanglinyuan fått beskjed om å enten stenge dørene eller justere ned luksusen til et «akseptabelt» nivå av myndighetene. Offentlige ansatte har fått forbud mot å besøke disse klubbene.
- Roten til uredelighet må utryddes for å fjerne korrupsjon i samfunnet, sier politisk rådgiver Zeng Yuanji til Xinhua.
Myndighetene har begynt å slå hardt ned på korrupsjon. Ved offentlige tilstelninger er det forbudt å servere den dyreste alkoholen. Aksjekursen på bryggerigiganten Kweichow Moutai, som står bak det populære brennevinet Maotai, er halvert siden 2012.
Ved kinesisk nyttår er det vanlig at det gis gaver til familie, venner og ikke minst forretningsforbindelser – også i det offentlige. Det har vært vanlig å gi franske luksusprodukter, sveitsiske klokker og brennevin fra øverste hylle til forbindelser.
En ny undersøkelse fra konsulentselskapet Hurun, som siden 1990-tallet har fulgt Kinas nyrike, viser at luksusgaver vil falle med 25 prosent under det kinesisk nyttår om to uker.
- For tradisjonell luksus – vesker, tilbehør og klokker – vil det kinesiske totalmarkedet i beste fall være flatt i år, hvis det ikke faller, sier Hurun-direktør Rupert Hoogewerf til Reuters.
De mest populære merkevarene å gi til kinesere er Hermes, Apple, Louis Vuitton, Chanel, Prada og Gucci, ifølge Hurun. Nykommer på årets liste er italienske Bottega Veneta.
Sveitsiske Richemont og franske LCMH, som står bak kjente merkenavn som Cartier og Louis Vuitton, har denne uken advart om det kinesiske markedet.
«Kina var det eneste markedet i Asia hvor omsetningen falt i fjerde kvartal», sa Richemont på torsdag.
Analytikere mener at den kinesiske kampen mot korrupsjon er hovedårsaken. Omsetningen i Asia økte med kun 1,3 prosent i siste kvartal – ned seks prosent for ett år siden.
- De justerer fortsatt lagerbeholdningene. Kampen mot korrupsjon i Kina har fortsatt en innvirkning på Richemont, sier analytiker Rey Wium hos Renaissance Capital til Bloomberg.
Gaver har alltid utgjort en betydelig del av det kinesiske luksusmarkedet. En rapport i 2011 viste at kinesiske elskerinner til velstående menn stod for en tredjedel av det kinesiske luksusmarkedet. En annen rapport viste at 90 prosent av korrupsjonsdømte offentlige tjenestemenn forsørget en eller flere elskerinner i perioden 1999 til 2009.
I følge en svært fargerik artikkel i Aeon Magazine i fjor høst har kravstore elskerinner delvis skylden for de høye eiendomsprisene i Beijing og Shanghai.
«Hvis du er en offentlig tjenestemann må du ha en elskerinne – eller i alle fall en kjæreste», sier en elskerinne i til tidsskriftet.
TAIWAN De asiatiske komponentprodusentene som leverer til mer kjente elektronikkselskaper regner med å få større ordrer enn tidligere forventet i 2014.
Taiwan Semiconductor Manufacturing er kjent som «kanarifuglen» i teknologisektoren. Selskapet er en kontraktsprodusent av komponenter som benyttes i nesten alt av elektroniske produkter – fra smarttelefoner til moderne biler.
Styreformann Morris Chang sa på en teknologikonferanse på torsdag han forventer en omsetningsvekst på ti prosent for sektoren. For sitt eget selskaper forventet han høyere vekst.
Goldman Sachs og Barclays har oppjustert kursforventningen til selskapet i dag. Kursen har klatret med over tre prosent ved Taipei-børsen i dag.
MARKEDENE Halvveis inn i børshandelen i Asia på fredag lyser det rødt fra nesten alle aksjemarkedene.
Det er ikke de store bevegelsene. Shanghai-børsen står i fare for å havne under 2000-grensen i dag etter en nedgang på 0,6 prosent. Siden toppen ble nådd i oktober 2007 har Shanghai-indeksen falt med over 65 prosent.
Neway Valve ble det første selskapet som er børsnotert i Kina på over 15 måneder i dag. Selskapet har blitt godt mottatt med en kursoppgang på 44 prosent på formiddagen.
- Det kinesiske markedet har en lang historie med å spekulere i nye aksjer. Etter et så langt opphold med ingen nye børsnoteringer er ikke dette en høy oppgang; dette er helt som forventet, sier analytiker Mao Sheng ved Huaxi Securities til Businessweek.
Hang Seng-indeksen ved Hong Kong-børsen har en oppgang på 0,8 prosent. På Tokyo-børsen endte dagen tilnærmet uendret med et fall på 0,08 prosent til 15.734 poeng.
morten.iversen@dn.no
Les også:
Kinesisk kjendisblogger venter på prostitusjonstiltale
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.