Kina har lovt å slå hardt ned på forurensende industri. De holder ord. I fjor stoppet miljøverndepartementet investeringer på 20 milliarder dollar.
Forurensningen er svært alvorlige i en rekke kinesiske byer – og spesielt langs kysten hvor det har vært livsfarlige målinger av svevestøv i gatene i vinter.
Epoken hvor kineserne var villige til å akseptere farlige utslipp fra industrianlegg i bytte mot økonomisk vekst og arbeidsplasser er over. Dette innser også myndighetene.
- Våre evner til å overvåke og håndheve dette er ekstremt viktig. Det siste året har vi fått nye fullmakter og våpen som gjør vår oppgave lettere. Vi har flere muligheter til å stoppe investeringsprosjekter som forurenser, sa visemiljøvernminister Zhai Qing på en pressekonferanse på tirsdag.
Disse fullmaktene har gjort at det ble stoppet nye prosjekter verdt 19,5 milliarder dollar i fjor.
- Det viktigste våpenet vi har i kampen mot forurensning er penger og profitt. Nå bruker vi prisfastsettelse, skatter og investeringer for å skape et grønnere Kina, sa Qing.
Kinesiske banker har fått et regelrett forbud mot å låne ut penger til de verste forurenserne som en del av myndighetenes «grønn finansiering»-initiativ. Bankene er også forpliktet til å innrapportere miljøforpliktelser knyttet til sine investeringer i årsrapportene.
Mener alvor
Kina mener alvor, ifølge FN.
- Kina ønsker å puste inn luft som de ikke trenger å se på. De gjennomfører riktige tiltak for å redusere utslipp av klimagasser. Motivasjonen er ikke å redde planeten. De gjør dette av rene nasjonale interesser, sa FNs klimasjef Christiana Figueres nylig.
Den kinesiske satsingen på solenergi har bidratt til at prisen på solcellepaneler har falt med 80 prosent siden 2008, ifølge FN-statistikker. Overproduksjonen og store subsidier har tatt knekken på konkurrerende selskaper.
I 2013 installerte Kina solcellepaneler med en kapasitet på 12 gigawatt – nesten like mye som den samlede amerikanske kapasiteten ved utgangen av 2013.
- Statistikkene fra 2013 er utrolige og forbløffende. Prisene faller og det er blitt enklere å installere solcellepaneler. Kinesiske myndigheter har vært like overrasket som blant annet europeiske land på hvor raskt dette kan tas i bruk med de rette incentiver, sier analytiker Jenny Chase hos New Energy Finance i en kommentar.
Private investorer jakter også på grønne prosjekter i Kina. En ny oversikt fra Centre for Asia Private Equity Research viser mer enn en tredobling i miljøinvesteringer i Kina i 2013 – en ny rekord.
KULL I KRISE Det kinesiske kullmarkedet er i krise. Ved Qinhuangdao-havnen lå det lagret 8,3 millioner tonn kull ved begynnelsen av uken. Kullprisene har stupt til rundt 520 yuan for ett tonn. For tre år siden lå prisen på 937 yuan.
- Når beredskapslageret i Qinhuangdao ligger på over åtte millioner tonn må situasjonen anses for å være unormal. Det er praktisk talt ingen som tror at kullmarkedet i 2014 vil være bedre enn i 2013, sier analytiker Zeng Hao hos FWenergy til Want China Times.
Beijing skal redusere forbruket av kull med 2,6 millioner tonn i år, sa borgermester Wang Anshun i forrige uke.
SVAKERE HANDELSVEKST Det var forventet svake handelstall fra Kina i januar, men Kina overrasket med en eksportvekst på 10,6 prosent og et handelsoverskudd på 31,9 milliarder dollar – nesten ti milliarder høyere enn forventet.
De økonomiske statistikkene for årets to første måneder i Kina, Taiwan og Hong Kong viser store variasjoner fra år til år. De må justeres for å gi et riktig bilde da kinesisk nyttår avholdes på ulike datoer.
I Taiwan falt eksporten med 5,3 prosent.
- Dette var svakere enn forventet, hovedsakelig skyldes dette virkningen fra kinesisk nyttår, sier analytiker Kevin Wang hos Taishin Securities Investment Advisory til Reuters.
HØY LØNNSVEKST Det er fortsatt høy optimisme i asiatisk næringsliv og dette gjør seg utslag i kraftig lønnsvekst fra Kina til Sørøst-Asia. En undersøkelse foretatt hos 2600 selskaper viser at 95 prosent frykter at mangel på kvalifisert arbeidskraft vil hemme aktiviteten.
Hele 68 prosent er villig til å ansette utenlandske kandidater, ifølge rekrutteringsselskapet Hays. 43 prosent av selskapene planlegger å øke antall faste ansatte i 2014. I Kina forventer 54 prosent av selskapene å øke lønningene med mellom seks og ti prosent. 12 prosent er forberedt på en høyere lønnsvekst for å sikre seg kvalifiserte ansatte.
- Det er en utfordring for asiatiske selskaper å sikre seg kvalifisert arbeidskraft, sier Asia-direktør Christine Wright.
MARKEDENE Det er en svak oppgang ved de asiatiske aksjemarkedene i dag – igjen ledet av den japanske Nikkei-indeksen med en oppgang på 0,56 prosent til 14.800 poeng. Yenkursen har svekket seg mot amerikanske dollar, noe som sender kursene på japanske eksportører høyere.
Uttalelsene fra USAs nye sentralbanksjef under gårsdagens kongresshøring hvor Janet Yellen bekreftet at hun vil fortsette den kursen som allerede er lagt, ble godt mottatt også i Asia etter oppgangen ved New York-børsene igår.
Sony er en av vinnerne i Japan med en oppgang på vel 1,5 prosent. Det går rykter om at de er i samtaler med Apple om å levere kameraer til den neste Iphone 6-modellen. Sony har lansert en rekke smarttelefoner det siste året som har vist seg i stand til å konkurrere både med Samsung og Apple. Xperia -serien har blitt godt mottatt i Asia og Europa.
Les også:
Derfor satser Kina på investeringer som ikke lønner seg
<b>- Verdenshistoriens største ran</b>
<b>Jorden kan bli katastrofe-varm</b>
<b>Dødelig miks dreper verdenshavene</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.