Samsung beholder tronen som verdens største mobiltelefonprodusent, men posisjonen er truet. Apple gjør seg klar til å konkurrere med Samsungs store mobilskjermer i år.
Samsung har skuffet i dag med en kvartalsresultat som ligger nesten 15 prosent lavere enn hva analytikere forventet. Det endte på 7,22 billioner won (41 milliarder kroner). Driftsoverskuddet i mobildivisjonen falt sammenlignet med tredje kvartal og omsetningsveksten var på kun 5,7 prosent sammenlignet med for ett år siden.
Dette i seg selv er oppsiktsvekkende da årets siste kvartal vanligvis er det beste for teknologibransjen. Samsung tar liten selvkritikk og mener at makroøkonomiske faktorer har spilt inn. Samsungs aksjekurs har falt med 12 prosent siden oktober.
- Vår inntjening var lavere enn hva markedet forventet. Årsaken er usikkerhet i det makroøkonomiske bildet, blant annet en sterk sørkoreansk valutakurs og en økt bekymring over mulige kvantitative lettelser i USA, sier Samsung-direktør Robert Keqiang i resultatmeldingen.
Apple nevnes ikke av Samsung, men Apple har hatt et bra fjerdekvartal. Apple lanserte to nye Iphone-modeller i september og disse var på plass i utsalgene ved inngangen til fjerde kvartal. Apple-kursen har steget med over 32 prosent på seks måneder.
- Den største usikkerheten for Samsungs inntjening det neste året er om Apple vil lansere større Iphone-modeller. Dette er et segment som Samsung var først ute med. Hovedårsaken til at forbrukerne foretrakk Samsungs Galaxy-modeller foran Apples Iphone var de større skjermene, sier analytiker Lee Seung-woo hos IBK Securities til Bloomberg.
Apple kommer med fjerdekvartalsresultatet over helgen og analytikere mener at de kan ha solgt rundt 50 millioner Iphone-enheter på tre måneder.
- Samsungs to store utfordringer for 2014 er å opprettholde ledertrøyen i Kina og USA, og samtidig la netttbrettvirksomheten vokse raskt nok til fjerne Apple fra toppen. Markedet flommes over av asiatiske konkurrenter fra Kina og India og produktoppdateringer fra Apple, sier analytiker Neil Mawston hos Strategy Analytics i en kommentar.
Samsung har lansert nye smarttelefoner og nettbrett i alle skjermstørrelser og prisklasser det siste året. Det har også konkurrentene gjort. I løpet av det siste året har kinesiske selskaper for alvor klart å konkurrere på pris og kvalitet i den lavere delen av mobilsegmentet.
Japanske Sony har tatt markedsandeler i toppsjiktet med sine vanntette Xperia-modeller. Sony får også drahjelp av en svakere japansk yenkurs.
APPLE-RYKTER Iphone 6 nesten ferdigutviklet og Apple har blitt enige om spesifikasjonene, ifølge en rapport fra analytiker Timothy Arcuri hos Cowen & Co. Etter all sannsynlighet vil Iphone 6 ha to ulike skjermstørrelser. Den minste vil være på 4,8 tommer med en skjermoppløsning på 1600 x 900 piksler. Apple vil også gi telefonen raskere dataoverføring via trådløse nettverk med 802.11ac-teknologien.
Ifølge Wall Street Journal vil Apple også komme med en modell med en gigantskjerm på inntil 5,7 tommer. Denne vil sannsynligvis bli lansert senere enn 4,8-tommersmodellen.
Hva vil skje med dagens Iphone 5S og en skjermstørrelse på fire tommer? Denne er fortsatt svært populær og mange ser ikke behovet for en større skjerm.
Mye tyder på Apple fortsatt vil tilby denne størrelsen, men den kan bli tynnere enn dagens modell og ha et design som ligger tett nærmere nettbrettet Ipad Air, ifølge analytiker Sun Changxu.
Samsung vil lansere sin neste toppmodell flere måneder før Apple neste Iphone er på plass. Samsung Galaxy S5 forventes å være klar ved inngangen til andre kvartal. Ryktene sier at denne modellen vil ha en skjerm med oppløsning på 2560 x 1440 piksler og 16 megapiksler kraftig kamera.
MARKEDENE De asiatiske aksjemarkedene følger i fotsporene til Wall Street med en nedtur overalt i Asia med 0,9 prosent i gjennomsnitt.
Det er nervøsitet i Japan hvor 1200 børsnoterte selskaper vil legge frem kvartalsresultatene de neste to ukene. Nikkei-indeksen endte dagen ned 1,94 prosent til 15392 poeng.
Nervøsiteten skyldes også om statsminister Shinzo Abes økonomiske politikk vil gi de forventede resultater.
Det er spesielt den kommende økningen i omsetningsavgiften i Japan som ingen vet hvordan vil slå ut på det personlige forbruket.
- Hvis «Abenomics» feiler vil fremvoksende markeder være sårbare, sier Asia-økonom Craig Botham hos Schroders til CNBC.
Unntaket for nedturen i dag er Shanghai-børsen hvor det er positiv utvikling i dag med en oppgang på 0,9 prosent.
morten.iversen@dn.no
Les også:
Nå begynner det å bli skummelt
Netflix til værs på Wall Street
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.