For første gang siden finanskrisen brøt ut for over fem år siden er det høy optimisme i alle de største økonomiene i verden og det forventes økonomisk vekst i 2014. Det er oppgang ved de asiatiske aksjemarkedene fra morgenen av.
Investorer er fortsatt nervøse for hva den amerikanske sentralbanken Fed, som fyller 100 år før jul, vil foreta seg denne uken. De tror at de er godt nok forberedt til Feds ventede nedtrapping av stimulanstiltak.
I formiddagstimene er det bred oppgang ved alle de asiatiske aksjemarkedene. Jakarta-børsen i Indonesia leder an med 1,5 prosent oppgang. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen endte formiddagshandelen opp med en prosent, og ved stengetid var oppgangen 0,83 prosent til 15.279 poeng.
- Sannsynligheten for en amerikansk nedtrapping av tiltakene har økt, men vi har sett bevis på at økonomiene er sterke. Markedet har priset inn en forventet negativ reaksjon på nedtrappingen, sier strateg Tashihiko Matsuno hos SMBC Friend Securities til Bloomberg.
OPTIMISME Det strømmer inn med positive økonomiske nyheter fra store deler av verden. I USA er industriproduksjonen høyere enn hva den var før den tidligere toppen som ble nådd før finanskrisen i 2008. Også i EU viser foreløpige statistikker fra november at det er høy aktivitet i industrisektoren.
I Japan, Sør-Korea, Kina og deler av Sørøst-Asia er det optimisme. De tidligere så eksportavhengige landene i Asia har blitt mindre avhengig av vestlige markeder de siste 5-6 årene og klart å skape lokal etterspørsel.
Men når aktiviteten tar seg opp i USA og Europa er dette svært gode nyheter for de asiatiske eksportlokomotivene.
I Singapore falt riktignok den tradisjonelle eksporten med 8,8 prosent i november, men landet er langt mindre avhengig av tradisjonell eksport enn tidligere. Det er tjenestesektoren som drar økonomien fremover.
Den japanske bilprodusenten Honda får nesten halvparten av omsetningen fra det amerikanske markedet. Aksjekursen har klatret med nesten to prosent i dag og ligger 49 prosent høyere enn for ett år siden.
HONG KONG Den kinesiske korrupsjonsetterforskningen rundt det statseide oljeselskapet China National Petroleum (CNPC) fortsetter med full styrke. Finansdirektør Wen Qingshan har blitt «invitert til å samarbeide» med etterforskerne, ifølge næringslivstidsskriftet Caixin. Dette er i realiteten varetektsfengsling.
Wen er også styreformann i det børsnoterte selskapet Kunlun Energy i Hong Kong. Dette selskapet har bedt om at all handel suspenderes i dag inntil de kommer med en børsmelding.
Et titalls mennesker skal være anholdt i korrupsjonsetterforskningen, men ikke noe er bekreftet. Blant de som skal være under etterforskning er den tidligere kommunisttoppen Zhou Yongkang, som hadde ansvaret for de mektige sikkerhetstjenestene i politbyrået inntil han gikk av tidligere i år.
Ifølge to kilder New York Times har snakket med er det igangsatt en formell etterforskning av Zhou.
Hans sønn ble anholdt tidligere i år. Hvis Zhou formelt arresteres og tiltales vil dette være første gang siden kulturrevolusjonen at et tidligere medlem av politbyrået stilles for retten.
- Dette kan vise at CNPC er råtten fra korrupsjon til roten, sier analytiker Shi Yan hos UOB Kay Hian i Shanghai til BusinessWeek.
CNPC er Kinas største oljeselskap og er morselskapet til børsnoterte PetroChina, som er verdens nest mest verdifulle energiselskap med en børsverdi på 231 milliarder dollar – kun slått av Exxon Mobil.
KINA Kinas høyeste skyskraper er i ferd med å bli ferdigstilt.
Shanghai Tower vil tilby over 220000 kvadratmeter nye kontorarealer og vil være verdens nest høyeste skyskraper med en høyde på 632 meter – kun slått av Dubais Burj Khalifa.
Shanghai Tower er ikke alene om å tilby kontorlokaler; de neste to årene vil det komme en fordobling i antall kvadratmeter sammenlignet med de to siste årene til over to millioner kvadratmeter.
Ifølge eiendomsmegleren CBRE Group kan kontorleieprisene falle med 17 prosent i Shanghai de neste tre årene. Nedgangen kan allerede ha startet med et fall i leieprisene i tredje kvartal. Store internasjonale selskaper flytter også vekk fra pressområdene i sentrum, blant annet Nike.
- Vi er ikke særlig optimistiske for kontorleiene i Shanghai i 2014-15. Det er ingen eksplosiv etterspørsel som ligger bak, sier CBRE-analytiker Sam Xie til Bloomberg.
AUSTRALIA Det australske budsjettunderskuddet forventes å havne på over 250 milliarder kroner i år – over 70 milliarder kroner høyere enn hva den forrige regjeringen trodde så sent som i august. Den australske dollaren har svekket seg med 12 prosent hittil siden nyttår.
Slutten på gruveboomen, som startet ved årtusenskiftet, skaper problemer for den australske økonomien.
- For å oppnå et balansert budsjett kreves det grunnleggende og vedvarende overhaling av de offentlige utgiftene, sier finansminister Joe Hockey i dag.
En undersøkelse Wall Street Journal har foretatt overfor fagøkonomer i finansinstitusjoner som følger den australske økonomien tett tror de ikke at et balansert budsjett er innenfor rekkevidde før om ti år – tidligst. Det forventes en vekst i bruttonasjonalproduktet på rundt 2,5 prosent i år.
morten.iversen@dn.no
Les også:
Nyrike setter prisrekorder på eiendom i Asia
Får frysninger av børsoppgangen
Økonomifesten i Vesten er slutt - for alltid
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.