En sterkere amerikansk dollar sender aksjeprisene opp i Japan i dag. Pepsis konsernsjef har irettesatt indiske politikere og sier at utenlandske investorer er frustrerte over vinglende økonomisk politikk.
JAPAN: Det er høy stemning på Tokyo-børsen i dag etter en ny rekordnotering for den amerikanske nøkkelindeksen Dow Jones Industrial Average på mandag.
Valutakursen har svekket seg i formiddagstimene til nesten 100 yen mot en amerikansk dollar. Dette sender aksjekursene på flere av de største eksportørene opp. En svakere yen bedrer konkurranseevnen – i alle fall på kort sikt.
Sony-aksjen ligger over tre prosent høyere til tross for at elektronikk- og underholdningsselskapet la frem elendige kvartalsresultater tidligere i november.
Noe av årsaken til Sony-oppgangen er at hedgefondet Third Point, som ledes av aktivisten Dan Loeb, har rykket opp på aksjonærlisten som selskapets femte største aksjonær.
Loeb har presset på for å splitte opp Sony hvor underholdningsbiten skal bli et eget selskap. Han har møtt motstand i Japan, men ved å øke eierposisjonen får han også økt innflytelse. Sony har en markedsverdi på 17,8 milliarder dollar – under en tiendedel av hva Samsung er verdt.
Nikkei 225-indeksen avsluttet formiddagshandelen med en oppgang på over 1,9 prosent til 14542 poeng.
INDIA: Pepsis konsernsjef har skapt kraftig debatt i India etter kritiske uttalelser om at det er et vanskelig og tidkrevende marked å forholde seg til. Den indiskfødte kvinnen Indra Nooyi har ledet Pepsi i syv år.
- Det er en forskjell på et marked som «vi må investere i» og et som «vi må håndtere». Det har vært problemer i India. Ingen tvil om det. Vi kan håpe at systemet vil korrigere seg selv, sa hun etter møter med finansministeren denne uken, ifølge India Times.
India har politisk korrupsjon, lover endres med tilbakevirkende kraft, det er manglende gjennomføring av lovte reformer og resultatet er en nesten halvering av den økonomiske veksten i år sammenlignet med for et par-tre år siden.
Amerikanske Wal Mart har foreløpig gitt opp forsøket om å etablere egne utsalg i landet til tross for at de står klar med milliardinvesteringer i blant annet bedre logistikk. Dette kan redusere matvareinflasjonen, som for tiden ligger på nesten 10 prosent.
Uttalelsene fra Pepsi-sjefen blir sett på som kritikk av den indiske regjeringen før valget i 2014. Hun sa dette ikke dreier seg om innblanding i indisk innenrikspolitikk, men observasjoner fra et utenlandsk selskap.
- Hele infrastrukturen må oppgraderes. Nå må alle problemene løses. Utenlandske investeringer kan gi et lite dytt, men hele landet må dra lasset. Først da vil de store utenlandske investeringene komme, sa hun.
Direkte utenlandske investeringer til India falt med 13,5 prosent til 27,3 milliarder dollar i 2012, ifølge FN-organisasjonen UNCTAD. Pepsi har et investeringsbudsjett på 5,5 milliarder dollar i India frem til 2020.
Nøkkelindeksen ved Mumbai-børsen er svakt opp i dag med 0,2 prosent. På vel to måneder har indeksen steget med nesten 15 prosent.
KINA: Etter fire dager med samtaler og forhandlinger bak lukkede dører vil den kinesiske kommunistledelsen legge frem resultatet senere i dag. Den tredje plenumkonferansen fra den 18. partikongressen vil legge føringene for den økonomiske politikken i Kina for det neste tiåret.
Det forventes omfattende reformer som skal danne grunnlaget for en ny økonomisk modell for Kina. Mye tyder også på at president Xi Jinping vil akseptere en svakere økonomisk vekst de neste årene enn hva som har vært normen de siste tiårene.
- Markedet er fortsatt fokusert på tredje plenum. Investorene jakter aksjer som de tror vil få støtte fra reformendringene. Helsetjenester og private pensjonsordninger er blant disse sektorene takket være Kinas raskt voksende eldre befolkning, sier analytiker Zhang Yanbin hos Zheshang Securities til Wall Street Journal.
Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har klatret svakt med 0,5 prosent i formiddag.
AUSTRALIA: To måneder etter at Australia fikk en ny regjering er den voksende pessimisme i næringslivet og i husholdningene. «Hvetebrødsdagene er over», skriver storavisen The Sydney Morning Herald og viser til en ny undersøkelse foretatt av National Australia Bank (NAB).
- Indikatorene som skal gi en pekepinn om fremtiden viser ikke et positive utsikter. Kapasitetsutnyttelsen er den laveste på fire år. Ordreinngang, investeringer og aksjekurser er også fallende. Selv om sysselsettingstallene er de beste på et år er konklusjonene negativ, noe som tyder på at næringslivet planlegger å redusere antall ansatte, sier sjeføkonom Alan Oster hos ANB.
morten.iversen@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.