Det har vært oppgang i Asia gjennom mellomjulen og de økonomiske stormaktene forventes å holde aktiviteten oppe for verdens økonomien i 2014. Det forventes nok et knallår for Japan til tross for mulig boikott fra Kina.

Det er oppgang ved de fleste aksjemarkedene i Asia fra morgenen av. Det er liten aktivitet da store deler av Asia forbereder seg på nyttårsfeiring hele neste uke.

Det er solide nøkkeltall fra USA som holder aktiviteten oppe. Børsoppgangen er svakere enn den burde ha vært, ifølge Kim Eng Securities.

- Gitt hva som skjer i USA har utviklingen ved asiatiske markeder vært litt skuffende. Økonomiske statistikker fra USA fortsetter med å overraske positivt mens det i Asia er som forventet, sier strategleder Khiem Do hos B#229 Asset Management til Bloomberg.

USA, Kina, Japan og EU forventes å skape høyere enn gjennomsnittlig økonomisk vekst i 2014. Dette vil slå positivt ut for fremvoksende markeder med økt etterspørsel.

De amerikanske arbeidsledighetene fra forrige uke var lavere enn hva som var forventet.

JAPAN: Statsminister Shinzo Abes besøk til krigskirkegården Yasukuni på torsdag, hvor blant annet japanske krigsforbrytere fra andre verdenskrig minnes, har utløst kraftige protester fra blant annet Kina og Sør-Korea.

Dette forventes å ramme japanske selskaper i spesielt Kina hardt med boikotter og mulige indirekte økonomiske sanksjoner. Den bilaterale handelen mellom Japan og Kina er nesten tredoblet siden årtusenskiftet til rundt 250 milliarder dollar i år.

- Dette vil forverre den allerede spente situasjonen. Anti-japanske protester og boikotter – indirekte iscenesatt av regimet – kan komme. En slik reaksjon er mer sannsynlig enn offisielle økonomiske sanksjoner, sier professor Dorothy Solinger ved University of California (Irvine) til Businessweek.

Japanske eksportører har fått god hjelp den økonomiske politikken til Shinzo Abe (Abenomics) det siste året. Yenkursen har falt kraftig fra 78 mot en amerikansk dollar i fjor høst til rundt 105 denne uken – det svakeste nivået på over fem år.

- Vi er fortsatt i en fase hvor vi overvåker effekten, men det er åpenbart at dette kun vil slå ut negativt for Japan. Besøket utgjør en stor geopolitisk risiko, sier sjefsforvalter Mitsushige Akino hos Ichiyoshi Asset Management til Bloomberg.

I fjor ble japanske selskaper utsatt for en kinesisk boikott etter at Japan tok kontroll over en liten øy som Kina mener de har krav på. I oktober 2012 opplevde flere japanske bilprodusenter en halvering av personbilsalget i Kina.

«Vi overvåker situasjonen tett», sier bilprodusenten Nissan i en uttalelse.

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen er i ferd med å avslutte 2013 på det høyeste nivået siden 2007.

«Vi forventer fortsatt at Japan vil utkonkurrere de globale aksjemarkedene i 2014. Den amerikanske nedtrappingen av støttetiltakene er bra for Japan da dollaren vil styrke seg og yenen svekkes. Investorer har også begynt å prise inn ytterligere lettelser fra Bank og Japan», ifølge JP Morgan Asset Management.

KINA: Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen viser en svak oppgang på rundt en prosent i dag. For hele året har Shanghai-indeksen falt med ni prosent.

Kinesiske aksjer blir karakterisert som de billigste i verden, men det forventer at investorer har tro på at myndighetene vil klare å gjennomføre reformer og åpne det kinesiske finansmarkedet.

Den siste uken har det vært stor uro på det kinesiske rentemarkedet med tilløp til panikk og høy etterspørsel etter likviditet fra bankene. Myndighetene har intervenert flere ganger den siste uken og syvdagersrenten har falt med nesten 400 basispunkter siden mandag til 5,1 prosent i dag.

- Etter likviditetskrisen i sommer og den stramme situasjonen som eksisterer akkurat nå vil aktører være mer forsiktig. Pengemarkedsrentene vil kunne forbli høye inntil kinesisk nyttår i slutten av januar, sier leder for renteseksjonen hos Credit Agricole, Frances Cheung.

THAILAND: Bangkok-børsen fortsetter nedgangen fra de siste ukene i dag etter at to mennesker døde under opptøyer i Bangkok på torsdag. Den thailandske valutaen har også svekket seg etter at utenlandske investorer har trukket over seks milliarder dollar ut av det thailandske markedet.

Valgkommisjonen har anbefalt regjeringen om å utsette valget den 2. februar med rundt seks måneder i håp om at det kan komme til en form for forsoning mellom partene.

Dette mener statsminister Yingluck Shinawatra det ikke er mulighet for å gjøre under grunnloven.

morten.iversen@dn.no

Les også: Tror børsoppturen fortsetter


Får frysninger av børsoppgangen


<b>Tror Yellen vil senke verdens børser med 50 prosent</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.