Shinzo Abe lovte under valgkampen for ett år siden at han som statsminister skulle føre en klar økonomisk politikk som skulle sørge for økt kjøpelyst hos japanere og bedre vilkår for næringslivet.
"Abenomics" har så langt innfridd.
Den japanske handelen med omverdenen fortsetter å øke kraftig. En svakere yenkurs styrker konkurranseevnen til eksportørene. Det fører også til store underskudd på handelsbalansen.
Aksjemarkedene i Asia er nervøse på onsdag formiddag etter nye påminnelser fra USAs sentralbanksjef Ben Bernanke om at det er et tidsspørsmål før Fed vil begynne å trappe ned tiltakene som har overflommet de globale markedet med billig kapital siden finanskrisen for fem år siden. Nikkei-indeksen endte til slutt ned 0,33 prosent til 15.076 poeng etter stort sett å ha vært i pluss første halvdel av børsdagen.
- Enkelte har begynt å tro at den kan skje en nedtrapping i desember, men uttalelsene fra Bernanke tyder på at det ikke vil skje, sier senior markedsøkonom Ayaka Sera hos Smutomo Mitsui Trust Bank i Tokyo til Reuters.
Aksjemarkedene på de fremvoksende markedene har falt med 0,2 prosent i dag, ifølge indeksen MSCI Asia-Pacific.
JAPAN: I Kina er det knapt å se vekst i eksporten. Japan opplever en handelsvekst som er på nivå med hva Kina hadde i glansdagene rundt årtusenskiftet. Oktobertallene viser en vekst på 18,6 prosent sammenlignet med for 12 måneder siden.
Japansk næringsliv øker nå investeringene - både hjemme, men aller mest i utlandet.
Den høyere aktiviteten i Japan har smitter dermed over til landets handelspartnere. Importen havnet 26,1 prosent høyere i oktober. Dette skyldes i stor grad økt import av olje og gass etter at kjernekraftverkene har blitt stengt, men også økt import av råvarer og luksusprodukter fra Europa og USA.
Handelsstatistikkene banket forventningene til finansinstitusjoner og analytikere.
- Dette er ganske gode tall. Eksporten stiger til alle Japans viktigste markeder. Dette skyldes den svakere yenkursen og oppdriften i den globale økonomien. Salget av personbiler til USA er skyhøyt for tiden, sier seniorøkonom Glenn Levine hos Moody's Analytics til CNBC.
Kina og USA er de viktigste markedene for japanske eksportører. Det er høy vekst i handelen med begge land. Statistikkene viser også at japanske forbrukere er langt mer villige til å bruke penger på forbruk nå enn de har vært siden begynnelsen av 1990-tallet.
Dette er også kjernen i den økonomiske politikken til statsminister Shinzo Abe. «Abenomics» har som mål å skape prisvekst på to prosent i Japan. For tiden er det en svak prisvekst, men forventningene om at prisene vil øke er nok til at japanerne åpner lommeboken. Dette forventes å gi nye investeringer fra næringslivet.
En sideeffekt av den nye økonomiske politikken er 16 måneder med sammenhengende underskudd på handelsbalansen. Dette i seg selv er den lengste perioden med underskudd. I oktober endte handelsunderskuddet på 10,9 milliarder dollar.
- Vi tror eksporten vil fortsette å vokse, godt støttet av en svakere yenkurs. Den kan øke ytterligere i 2014 når den økonomiske veksten tar seg opp igjen i USA, mener fagøkonom Minoru Nogimori hos Nomura Securities.
Yenkursen har i dag falt til 100 mot en amerikansk dollar.
De 1300 største børsnoterte selskapene i Japan har de siste ukene lagt frem kvartalsresultater der overskudd før skatt i gjennomsnitt er mer enn doblet sammenlignet med for ett år siden.
KINA: Den kinesiske sentralbanken har fått økt frihet til å starte reformer som vil tillate større kursbevegelse for yuanen. Sentralbanksjef Zhou Xiaochuan skriver i en ny bok at Kina gradvis vil utvide de tillatte daglige kursbevegelsene og slutte med å intervenere i valutamarkedet.
Resultatet er at den kinesiske valutaen har styrket seg og ligger i dag på det sterkeste nivået mot amerikanske dollar som er registrert. Det forventes at kursen vil bryte gjennom grensen på 6 yuan mot en dollar i løpet av kort tid.
Frem til sommeren 2005 lå den kinesiske valutaen på en fastkurs på rundt 8,25 yuan mot en amerikansk dollar.
THAILAND: Det går mot massive nye investeringer i infrastruktur i Thailand. Senatet godkjente natt til i dag at staten kan låne 420 milliarder kroner for investeringer i hurtiggående jernbane, nye flyplasser og motorveier. Utbyggingen skal skje raskt; målet for at alle prosjektene skal være ferdig innen 2020.
Kinesiske myndigheter har sagt seg villig til å stille med finansiering, kompetanse og arbeidere for å få bygge blant annet jernbaneprosjektene. Kina har ferdigstilt over 10000 kilometer høyhastighetslinjer siden 2005.
INDIA: Den asiatiske storbanken DBS Group stiller seg tvilende til om India klarer å innfri målet om å redusere underskuddet på statsbudsjettet. Skatteinntektene står på stedet hvil samtidig som at blant de offentlige subsidiene øker. Departementene har fått instrukser om å kutte kostnadene, men DBS mener dette er kosmetiske inngrep.
«India er fanget midt inne i to havstrømmer», skriver DBS i en ny rapport.
Ifølge OECDs siste rapport vil den indiske økonomien vokse med 3,4 prosent i 2014. Den indiske regjeringen, som må forsvare seg overfor velgerne i løpet av neste år, har lovet en vekst på mellom fem og 5,5 prosent. Også dette er betydelig lavere enn hva India trenger for å dra store deler av befolkningen opp fra fattigdom.
morten.iversen@dn.no
Les også:
Snart sprekker boblen
Frykter «Abegeddon» i Japan
- Japan er et insekt som bare leter etter en frontrute å kollidere med
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.