De fleste asiatiske aksjemarkedene har startet dagen med en oppgang etter nedturen og uroen som har herjet siden nyttår. Tokyo-børsen leder an med en oppgang på 2,5 prosent.
KINA: De kinesiske valutareservene økte med over 500 milliarder dollar i 2013 til en ny rekord og høyest i verden. Kina hadde 3820 milliarder dollar (23320 milliarder kroner) i reserver ved utgangen av 2013.
Den kinesiske sentralbanken skulle gjerne ha sett at beløpet var mindre. Ifølge visesentralbanksjef Yi Gang har det blitt vanskeligere å forvalte valutareservene og Yi ser ingen fordeler for Kina med å ha så store beløp i bakhånd.
- Kina må prøve å opprettholde en balanse i internasjonale kapitaloverføringer i år og redusere forekomsten av høy risiko i finanssektoren. Dette kan skje ved å akselerere reformene, sier visesentralbanksjefen til det kinesiske tidsskriftet Qiushi.
Høye handelsoverskudd har økt valutareservene kraftig i Kina fra årtusenskiftet. I tillegg kommer spekulativ kapital fra blant annet Hong Kong som smugles til Kina og investeres i eiendom og i økende grad er med på å finansiere uregulerte finansinstitusjoner.
- Det har blitt mer og mer vanskelig for Kina å investere valutareservene og opprettholde verdiene på grunn av de kvantitative lettelsene som har blitt gjennomført i industrilandene, sier Yi Gang.
Kina har investert 1304 milliarder dollar i amerikanske rentepapirer, ifølge den siste offisielle oversikten fra det amerikanske finansdepartementet. Dette er en økning på rundt 150 milliarder dollar på ett år.
- Økningen i valutareservene tyder på en betydelig kapitaltilstrømning til Kina. Dette forventer vi vil fortsette i første kvartal. Vi opprettholder synet om en stram pengepolitikk og at den økonomiske veksten vil falle til 7,5 prosent i første kvartal og 7,1 prosent i andre kvartal, sier sjeføkonom med ansvar for Kina hos Nomura, Zhiwei Zhang.
Desember-statistikkene viser at totale nye finansieringer og lån falt fra 1650 milliarder kroner i desember 2012 til 1250 milliarder kroner 12 måneder senere. De fleste lån som er gitt via gråmarkedet inngår ikke i denne oversikten.
- Vi vil se en fortsatt nedgang i kredittveksten. Sentralbanken har grepet inn i svært stor skala. Det er åpenbart et enormt press for å la yuanen styrke seg i verdi, sier Kina-økonom Yao Wei hos Societe Generale til Bloomberg.
HONG KONG: Kina gjør seg klar til å gjennomføre reformer i finanssektoren. Dette truer posisjonen til Hong Kong.
Den tidligere britiske kolonien har hatt selvstyre fra Kina siden 1997 og byen er rangert som den mest åpne økonomien i verden i en årlig rapport fra Heritage Foundation – foran Singapore.
Kina er i ferd med å legge grunnlaget for å åpne grensene til omverdenen. Dette betyr blant annet at kapital skal kunne bevege seg friere enn i dag og det er også et mål at den kinesiske valutaen skal tilpasse seg markedskreftene og at kursen ikke fastsettes av sentralbanken.
Disse endringene vil skje svært raskt, tror børsdirektøren i Hong Kong.
- Økonomisk vil fastlands-Kina og Hong Kong være ett land med ett system innen 2020. Da vil den kinesiske økonomien være helt åpen og valutaen være helt konvertibel. Dette kommer i tillegg til alle reformene i finanssektoren, sa Charles Li under Asian Financial Forum på tirsdag.
Han frykter hva som vil skje den dagen pengestrømmen går motsatt vei – fra Kina og til blant annet Hong Kong. I dag dreier de fleste kinesiske finansielle transaksjoner i Hong Kong seg om finansiering rundt handel og ikke investeringer eller rene finanstransaksjoner.
- Kina har for mye kapital. Når den kinesiske kapitalen begynner å strømme ut vil ikke Hong Kong være klar for dette, sa Li.
THAILAND: Bangkok-børsen har flyttet en del ansatte i dag i frykt for at demonstranter skal prøve å blokkere børsen. Ifølge en pressemelding dreier det seg om ansatte i administrasjonen og it-avdelingen som skal jobbe fra midlertidige lokaler i et kjøpesenter.
- Handelen fortsetter som vanlig i dag. Vi har også ansatte som jobber hjemmefra og har tilgang til dataservere, sier børsdirektør Charamporn Jotikasthira.
En militant protestgruppe sa på mandag de vil okkupere blant annet børsen hvis statsminister Yingluck Shinawatra ikke går av i løpet av onsdag. De har også truet med å «anholde» statsministeren og andre statsråder i regjeringen.
Det ble skutt mot demonstranter i Bangkok sentrum natt til i dag. Minst to mennesker ble skadet. Det ble også kastet en hjemmelaget bombe mot privatboligen til tidligere statsminister og opposisjonsleder Abhisit Vejjajiva.
Det har vært politisk uro og opptøyer en rekke ganger det siste tiåret. Landets økonomi har klart å komme seg relativt velberget gjennom uroen og analytikere og økonomer karakteriserer det som den «thailandske teflon-økonomien».
Nøkkelindeksen ved Bangkok-børsen har falt med 0,7 prosent i dag.
morten.iversen@dn.no
Les også:
Tror Oslo Børs går i 800
Får frysninger av børsoppgangen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.