Optimismen er tilbake i Dubai etter at en viss edruelighet satte inn under finanskrisen i 2008. Kinesiske investorer satser titalls milliarder på eiendom.

Nøkkelindeksen i Dubai ble fordoblet i 2013. Oppgangen i Dubai fortsetter for fullt i 2014 med en kursoppgang på 17 prosent i gjennomsnitt for selskapene som inngår i nøkkelindeksen DFM General.

Igår klatret nøkkelindeksen ytterligere og var så vidt over 4000-nivået.

- Det at Dubai-indeksen er på 4000 er viktig. Det er en psykologisk viktig barriere og det forventes at kursene fortsatt vil stige, sier direktør Montasser Khelifi hos Quantum Investment Bank til Bloomberg.

Det er ikke bare psykologi som ligger bak. Dubai er tilbake på radarskjermen hos internasjonale investorer – og ikke minst hos kapitalsterke investorer fra Asia og spesielt Kina.

Nye prosjekter lanseres ukentlig og det er ingen mangel på interesse eller kapital fra investorer.

- Nyhetsstrømmen har vært crazy i det siste. Aksjemarkedet vårt har steget med over 15 prosent mens fremvoksende markeder har falt med i gjennomsnitt ti prosent. Det er ingen kobling her, sier investeringsdirektør Sebastien Henin hos finansinstitusjonen The National Investor til avisen The National.

Dubai Pearl solgte to femstjerners hoteller og flere hundre luksusleiligheter til et Hong Kong-selskap med kinesiske eiere for over 12,5 milliarder i forrige uke. Dubai Pearl består av rundt to millioner kvadratmeter stort område med utsikt over Palm Jumeirah. Det er også foretatt en rekke andre eiendomskjøp fra kinesiske investorer som holder en lavere profil.

- Jeg tror dette er begynnelsen på en stor bølge av investeringer fra kinesiske og asiatiske investorer i Dubais eiendomsmarked. Dette er hovedsakelig drevet av kinesiske investorers ønske om spredning i globale markeder hvor de kan tilføre kompetanse og verdi. Dubai faller pent inn i denne kategorien, sier investeringsdirektør Victor Chu hos First Eastern Investment Group i Hong Kong til Reuters.

Asiatiske investorer bruker Dubai som et springbrett inn i både Midtøsten og afrikanske land, ifølge eiendomskonsulentselskapet Jones Lang LaSalle. De største investorene i Dubais eiendomssektor i dag er fra Saudi Arabia, Russland og India.

- I dag skjer det stikk motsatte
Sist nøkkelindeksen i Dubai lå på 4000 var idet finanskrisen brøt ut i slutten av september 2008. Nedgangen var bratt for de lokale eiendomsselskapene. De måtte få tilført krisekapital for å overleve.

- Hva som skjedde i 2008 var skremmende. Aksjene stupte og investorer fikk ikke tid til å ta et øyeblikk for å tenke eller vurdere hva som skjedde. I dag skjer det stikk motsatte, sier Tariq Qaqish, som er leder av kapitalforvaltningen i Al Mal Capital til The National.

Prisingen av selskapene i Dubai er like høy i dag som for 5-6 år siden med rundt 18 ganger forventet avkastning de neste 12 månedene. Dette er nesten dobbelt så høyt som i gjennomsnittet i fremvoksende markeder ved slutten av januar.

Det internasjonale pengefondet (IMF) advarte i forrige uke om potensielle eiendomsbobler i Dubai og De forente arabiske emirater (UAE).

«Spesielt eiendomssektoren har sett en sterk oppgang med svært høy vekst i eiendomsprisene i utvalgte områder i Dubai. Hvis dette ikke følges dett kan prosjektene øke risikoen for en eiendomsboble. I tillegg utgjør disse prosjektene en finansiell risiko for Dubais statskontrollerte selskaper og banksystemet», advarte IMF.

Statskontrollerte selskaper, som er indirekte involvert i eiendomssektoren, har forpliktelser på 78 milliarder dollar som må innfris de neste 2-3 årene.

Dubai står som arrangør av Verdensutstillingen i 2020. Det skal investeres over åtte milliarder dollar i ny infrastruktur og bygninger i regi av det offentlige. I tillegg kommer store investeringer i hoteller og annen kommersiell eiendom.

Også i Qatar er optimismen for fullt tilbake. Sultanatet gjør seg klar til å arranger fotball-VM i 2022 og investeringene starter for fullt allerede i år.

- Qatar har bedre kortsiktige vekstutsikter enn andre regionale markeder. Regjeringen har godkjent betydelige investeringer i infrastruktur de neste tre til fem årene, sier sjefsforvalter Afa Boran hos Amwal Qatar til Trade Arabia.

JAPAN Høye priser på importert olje og gas er hovedårsaken til at Japan fikk det høyeste underskuddet på driftsbalansen i januar på over 40 milliarder kroner.

Utlån fra japanske banker øke med 2,3 prosent i januar sammenlignet med i fjor. Totalt har japanske banker og utlånsinstitusjoner utestående 28000 milliarder kroner.

Dette er en tredjedel av hva kinesiske banker har gitt i nye lån den siste femårsperioden.

MARKEDENE Uken starter med en oppgang ved de fleste asiatiske aksjemarkedene. Shanghai-børsen leder for en sjelden gang med 1,8 prosent.

Ifølge analytikere er det utsiktene til at den amerikanske økonomien viser bedring som ligger bak – til tross for dårligere enn forventede sysselsettingstall for januar.

Nikkei-indeksen på Tokyo-børsen er ikke stort dårligere med en oppgang på 1,77 prosent til 14.718 poeng.

Finansmarkedene venter på at Janet Jellens skal holde sin første tale til den amerikanske kongressen som sentralbanksjef. De ønsker å se om hun vil foreta store endringer i pengepolitikken.

- Vår forventning er at hun vil signalisere en videreføring av hva forgjengeren Ben Bernanke har kommunisert: at den økonomiske veksten gradvis blir bedre og at nedtrappingen av tiltak vil fortsette, sier sjeføkonom Shane Oliver hos AMP Capital i en analyse.

morten.iversen@dn.no

Les også: Frykter ny økonomisk katastrofe

Asia i dag: Spår langvarig oppgang i Japan
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.