For ti år siden var det knapt ingen som brydde seg om den kinesiske innkjøpssjefsindeksen. Nå påvirker den aksjemarkeder over hele verden og tar pulsen på verdensøkonomien.
I Kina, Hong Kong, Taiwan og deler av Sørøst-Asia feires kinesisk nyttår ut denne uken. Flere hundre millioner har tatt fri og har reist hjem for å besøke familie. Kinesisk nyttår fører til økt privat forbruk, men mange fabrikker har nesten stoppet helt opp.
Den offisielle innkjøpssjefsindeksen (pmi) fra Kina kom i helgen og viser en måling på 50,5 - en svakere aktivitetsvekst enn på flere måneder. En måling på over 50 betyr høyere aktivitet.
Storbanken HSBCs måling endte litt lavere på 49,6. Årsaken til avviket er at den offisielle målingen er rettet mot storselskaper mens HSBC er bredere og tar med små- og mellomstore selskaper.
«Med nyttårsfeiringen tar Kina syv dager fri. Det vil ikke overraske meg om den offisielle pmi-indeksen slår følge med HSBS-indeksen og faller for første gang på 14 måneder i februar», skriver markedsstrateg Evan Lucas hos IG markets i en rapport.
Den kinesiske pmi-indeksen følges tett av finansmarkeder over hele verden. Årsaken er at dette er en av svært få målinger som har vist seg å ta pulsen på verdensøkonomien. For ti år siden var det ingen som fulgte de kinesiske månedsstatistikkene tett.
- Det har blitt mer og mer meningsfull de siste årene. Den har blitt en av de viktigste indikatorene for økonomisk aktivitet og markedene har hatt en tendens til å reagere ganske aggressivt på målingene – enten det er skuffelser eller positive overraskelser, sier kapitalforvalter David Gaud hos Edmond de Rothschild Asset Management til Bloomberg.
Da HSBSs første måling for januar indikerte en svakere enn forventet aktivitet i Kina for halvannen uke siden var dette nok til å sende aksjemarkedene i fra Asia til USA kraftig ned.
Internasjonale finansinstitusjoner gjør seg klar til å nedjustere vekstprognosene for Kina for 2014 – hvis februar viser tilsvarende trend.
«Vi tror at en del av svekkelsen skyldes kinesisk nyttår. Slår vi de HSBC og den offisielle pmi-målingen sammen blir det tydeligere at den økonomiske nedgangen for Kina har begynt igjen», skriver Societe Generale i en ny rapport.
Andre finansinstitusjoner som Barclays Capital, ANZ og Nomura tror at den økonomiske veksten i Kina vil svekkes i år sammenlignet med 2013 da Kina fikk en vekst på 7,7 prosent – den laveste veksten siden 1999.
- Januar-tallene tegner et dystert bilde av etterspørselsutsiktene for Kina. Vi tror kombinasjonen av en svakere ordreinngang, utsatte kjøp av råvarer og økte varelagre peker på en ytterligere nedgang i produksjonsaktiviteten fremover, sier sjeføkonom for Kina hos Barclays, Jian Chang, til CNBC.
SØRØST-ASIA Myndighetene i Indonesia prøver å få kontroll med den høye prisveksten. Det har vist seg å være en vanskelig oppgave. Januartallene viser en prisvekst på 8,2 prosent – dobbelt så høyt som sentralbankens mål for 2014.
Den økonomiske veksten for 2013 er foreløpig ikke offentliggjort, men det forventes at den havnet på under seks prosent. I så fall blir dette den laveste veksten for Indonesia siden 2008.
Filippinene fikk en økonomisk vekst på 7,2 prosent i 2013 til tross for den katastrofale tyfonen som rammet landet i november. Ikke siden midten på 1950-tallet har Filippinene hatt en gjennomsnittlig økonomisk vekst på syv prosent i en toårsperiode.
MARKEDENE Tokyo-børsen leder nedgangen i Asia på mandag med et fall på 1,5 prosent. Dette kommer i tillegg til Nikkei-indeksens fall på 8,5 prosent i januar. Analytikere mener at panikken som satte inn like etter nyttår i USA og ved fremvoksende markeder er overdrevet.
- Det er viktig å merke seg at det ikke er fundamentale forhold som sender japanske aksjer lavere. Dette dreier seg om et laber investeringsinteresse. Verdifastsettelsene har falt bratt og dette kan være et bra tidspunkt å satse, sier direktør Yoshihiro Okumura hos Chibagin Asset Management til Wall Street Journal.
Yenkursen har styrket seg de siste dagene, men ligger fortsatt på over 102 mot en amerikansk dollar. Før effekten av «Abenomics» satte inn lå den japanske valutakursen på rundt 78 mot dollaren.
- Det er fortsatt nervøsitet rundt fremvoksende markeder. Folk lurer på om skjelvene vi så i januar er et tegn på en større vridning i markedet, kommenterer investeringsrådgiver Christopher MacDonald overfor Marketwatch.com.
Den sørkoreanske valutaen har svekket seg med over en prosent i dag – det største fallet siden markedsuroen i juni i fjor. Også nøkkelindeksen ved Seoul-børsen har falt ed rundt en prosent.
morten.iversen@dn.no
Les også:
Frykter ny økonomisk katastrofe
<b>Tror Yellen vil senke verdens børser med 50 prosent</b>
Advarer mot enestående kinesisk kredittboble
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.