De økonomiske statistikkene for 2013 for Kina ble offentliggjort i dag tidlig. Disse viser tydelig at den kinesiske økonomien står ved et veiskille. Målet er å skape kvalitetsvekst. Det er sterke motkrefter.

Den økonomiske veksten i Kinas bruttonasjonalprodukt (bnp) endte på 7,7 prosent i siste kvartal. Også for hele året viser de nye beregningene at det ble en vekst på 7,7 prosent.

Dette er nesten tre ganger høyere enn hva verdensøkonomien etter all sannsynlighet maktet i 2013, men for Kina å være er dette en lav økonomisk vekst. Sist Kina hadde en så lav vekst var i 1999.

For 15 år siden tok myndighetene grep og begynte forhandlinger for å få landet opptatt som fullt medlem i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Dette var begynnelsen på en ny periode med høy økonomisk vekst med i gjennomsnitt på over 10 prosent frem til 2008.

Myndighetene sier seg fornøyd med resultatet for fjoråret, som var det første året med en ny politisk ledelse på plass.

- Generelt kan vi si at Kinas økonomi viste god fart og en moderat og stabil økonomisk vekst i 2013. Det er en velfortjent prestasjon. Vi skal ikke glemme utfordringene vi står overfor. Det er bygd opp dype og alvorlige problemer i den kinesiske økonomien over mange år. Disse er ikke løst. Dette er en kritisk periode for den kinesiske økonomien, sa direktør Ma Jiantang hos National Bureau of Statistics i dag tidlig.

En nedbryting av statistikkene viser en stabil økonomisk utvikling i Kina. Eksporten er lavere enn hva myndighetene har satt som mål, men detaljomsetningen økte med 13,1 prosent i 2013 og skjøt fart opp til 13,6 prosent i desember.

Myndighetene står fortsatt bak en betydelig del av den økonomiske veksten med en økning i offentlige investeringer på 19,6 prosent i fjoråret. Dette er høyere enn hva fagøkonomer som følger Kina trodde før statistikkene ble fremlagt.

Det har ikke blitt offentliggjort et vekstmål for 2014. President Xi Jinping og Li Keqiang, som overtok kontrollen over Kina i 2013, har lagt planer for en ny og annerledes vekstmodell for Kina. Dette forutsetter dype reformer i hele samfunnet og tillate at rente og valuta fastsettes i større grad av markedskreftene.

Nomura og flere større internasjonale finansinstitusjoner tror at den økonomiske veksten i Kina i år vil havne lavere enn i fjor.

- Veksttakten svekket seg ytterligere i desember med svakere vekst i industriproduksjonen. Dette bekrefter vårt syn med en svakere økonomisk vekst på 7,5 prosent i inneværende kvartal og 7,1 prosent i andre kvartal, sier sjeføkonom for Kina hos Nomura, Zhiwei Zhang.

Dette mener analytiker Yifan Hu hos Haitong Securities er for pessimistisk og har satt et vekstmål for Kina på åtte prosent i år.

- Det er en avveining mellom kvalitet og tempoet på den økonomiske veksten. En lavere økonomisk vekst sammen med strukturelle reformer og en mer «grønn» vekstmodell, økt kontroll over boligmarkedet og en kamp mot korrupsjon er gunstig for Kinas langsiktige vekst, sier hun.

Myndighetene har de samme utfordringene i dag som de tidligere har hatt: oppfylle «kontrakten» mellom kommunistpartiet og 1,3 milliarder mennesker som gjør at partiets ledelse sørger for økt velstand mot at de fortsatt kan styre landet alene uten sosial uro av betydning i samfunnet.

- Disse strukturelle endringene vil komme gradvis. De møter press fra 7 millioner nyutdannede fra universitetene som ønsker jobb. Lokalmyndighetene har store økonomiske problemer. Dette tolker vi som at myndighetene vil igangsette en forsiktig prosess hvor det overordnede målet vil være fortsatt høy økonomisk vekst, ifølge Yifan Hu.

MARKEDENE Usikkerhet rundt den kinesiske økonomien i 2014 gir nervøsitet på de asiatiske aksjemarkedene fra morgenen av. MSCI Asia Pacific-indeksen har falt med 0,3 prosent.

Aksjemarkedene i Hong Kong og Shanghai lyser rødt med en nedgang på rundt 0,5 prosent. Nikkei-ineksen på Tokyo-børsne endte dagen ned 0,59 prosent til 15.641 poeng.

Nøkkelindeksen ved Seoul-børsen gjør det best med en oppgang på 0,4 prosent.

De korte rentene har steget kraftig i Kina fra morgenen. Sydagersrenten har steget med 155 basispunkter til 6,32 prosent. Det var uro på det kinesiske rentemarkedet like før nyttår og på forsommeren ifjor.

Dagens store bevegelser skyldes etter all sannsynlighet økt etterspørsel etter kapital før kinesisk nyttår i neste uke.

morten.iversen@dn.no

Les også: Asia i dag: Den kinesiske luksusfellen


- Bøndene kommer til å kjøre Lamborghini, og aksjemeglerne kommer til å kjøre taxi
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.