Ved de asiatiske aksjemarkedene fortsetter fallet fra onsdag med store kursfall - fra Japan til de fremvoksende markedene. Vekstprognosene for Sørøst-Asia justeres ned etter tyfonens ødeleggelser i Filippinene og politisk uro i Thailand.

Førstkommende onsdag møtes sentralstyret i den amerikanske sentralbanken (Fed) til sitt siste policymøte før jul. Det er ny nervøsitet hos investorer om at dette kan bli begynnelsen på en nedtrapping av de amerikanske støttetiltakene, blant annet kjøp av rentepapirer til 85 milliarder dollar i måneden.

Alle vet at dette vil skje, men spørsmålet er når. For bare to-tre uker siden var det bred enighet om at nedtrappingen neppe vil skje før mot neste sommer.

Solide sysselsettingstall fra forrige uke og en foreløpig budsjettavtale i Kongressen mellom Demokratene og Republikanerne gjør at dette kan komme tidligere – muligens allerede før nyttår.

ASIA Knappe tre uker før 2013 er over kommer Den asiatiske utviklingsbanken (ADB) med en nedjustering av vekstprognosene for de fem største økonomiene i Sørøst-Asia. Den økonomiske veksten i Filippinene, Indonesia, Malaysia, Singapore og Thailand vil havne på 4,8 prosent og 4,7 prosent for India i år.

For de fremvoksende økonomiene i Asia vil den økonomiske veksten havne på seks prosent – godt hjulpet av Kina. Dette er 0,6 prosentpoeng lavere enn ved prognosene fra i begynnelsen av året. Kina leder an i Asia med en forventet vekst på 7,7 prosent i år og 7,5 prosent i 2014.

«Sørøst-Asias vekstprognoser er dempet. Tyfonen på Filippinene vil moderere veksten for gjenoppbyggingen kommer i gang. Den nåværende politiske uroen i Thailand vil undergrave den økonomiske veksten i hele prognoseperioden», skriver ADB.

JAPAN Nikkei-indeksen har falt med 1,4 i formiddag ved Tokyo-børsen. Investorer har kvittet seg med høyrisikoaksjer denne uken – spesielt selskaper som er avhengig av en svak yenkurs. Valutakursen har styrket seg med en yen mot en amerikansk dollar det siste døgnet og ligger på 102,5 yen i formiddag. Nikkei-indeksen var ned rundt 1,7 prosent på det meste, men hentet seg inn siste timen og endte med et fall på 1,12 prosent til 15.342 poeng.

I fjor høst ga en amerikansk dollar 78 japanske yen. En svakere yenkurs gir eksportørene bedre konkurransevilkår på internasjonale markeder.

INDONESIA Nøkkelindeksen ved Jakarta-børsen falt med over 25 prosent i sommer da det ble spekulert i at det ville komme innstramminger fra USA i september. Da sentralbanksjef Ben Bernanke utsatte dette stoppet kursfallet, men Composite Indeksen er fortsatt ned med nesten 20 prosent fra i mai. Etter to timers handel har indeksen falt med 1,2 prosent.

Sentralbanken har økt renten med 175 basispunkter siden juni. Inflasjonen er den høyeste på nesten fem år på nesten ni prosent. Valutakursen mot amerikanske dollar har falt med 20 prosent hittil i år.

Til tross for dette viser ikke den nye middelklassen i Indonesia noen tegn på å stramme inn. Salget av personbiler og motorsykler fortsetter å øke, viser de siste økonomiske statistikkene. Detaljomsetningen økte med 12,8 prosent i oktober og en undersøkelse fra sentralbanken tyder på at denne trenden vil fortsette.

Nye utlån økte med 23 prosent i tredje kvartal. Dette mener sentralbanken er for høyt.

HONG KONG Rundt 100 selskaper gjør seg klar til børsnotering i Hong Kong i løpet av 2014. Dette kommer i tillegg til minst 760 selskaper i Kina som har ventet på nye reguleringer etter det ble innført et moratorium for ett år siden.

China Cinda Asset Managament hentet inn over 2,5 milliarder dollar denne uken i en emisjon. Selskapet, som overtar misligholdte lån fra kinesiske banker, har klatret med over 20 prosent ved Hong Kong-børsen på første handelsdag i dag.

Børsnoteringen av Cinda er den største i Asia på over ett år. En rekke kinesiske storselskaper gjør seg klar til børsnoteringer, blant annet Alibaba. Internettselskapet vurder Hong Kong og New York. Verdien på selskapet forventes å havne på mellom 80 og 120 milliarder dollar – tilsvarende Facebooks børsverdi.

AUSTRALIA Det er også nervøsitet i Australia med et børsfall på 7 prosent siden i november. Nedturen fortsetter i dag med en nedgang på 1,1 prosent. Noe av årsaken til børsfallet i dag skyldes at den amerikanske bilprodusenten GM kaster kortene og gir opp produksjon av biler i landet fra 2017.

Dette vil ramme australske underleverandører i tillegg til rundt 4500 ansatte hos GM.

GM sier det har blitt 65 prosent dyrere å produsere biler i landet på ti år. Australia er i tillegg et lite og fragmentert marked med stor konkurranse fra bilprodusenter fra hele verden.

GM har produsert biler under merkenavnet Holden siden 1948. På 1950-tallet dominerte Holden det australske markedet. Nå står importerte biler for 85 prosent av salget i Australia. Også Toyota vurderer å legge ned produksjonen.

morten.iversen@dn.no

Les også: Får frysninger av børsoppgangen


Tror Yellen vil senke verdens børser med 50 prosent (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.