De asiatiske aksjemarkedene venter på nyheter fra USA. I Japan fortsetter oppgangen, men spørsmålet er hvor lenge dampen i «Abenomics»-maskinen klarer å holde aktiviteten oppe. Asia-strateg David Roche er skeptisk.
De største asiatiske aksjemarkedene faller svakt fra morgenen av. Hang Seng-indeksen i Hong Kong har falt med 0,7 prosent. Nok en dag viser den japanske Nikkei-indeksen en positiv utvikling med 0,6 prosent høyere start på dagen.
JAPAN Nøkkelindeksen ved Tokyo-børsen har passert den tidligere rekorden for 2013 og er nå på det høyeste siden desember 2007. Nikkei er nesten fordoblet siden i fjor høst.
Oppgangen forventes å fortsette de neste månedene – godt støttet av en svak yenkurs og tendenser til en stabil prisvekst i Japan. Yenkursen ligger i dag på 103 mot en amerikansk dollar. Så sent som i oktober i fjor, før det ble klart at Shinzo Abe ville vinne valget og igangsette økonomiske reformer – kjent som «Abenomics» - lå yenkursen på 78 mot en dollar.
Sentralbanksjef Haruhiko Kuroda ble innsatt av Abe etter han kastet forgjengeren i vår. Kuroda har vist seg som en trofast støttespiller til regjeringen.
Under en økonomikonferanse i Nagoya på mandag kveld utelukket han ikke at det vil komme nye lettelser fra sentralbanken for å støtte opp rundt regjeringens økonomiske politikk.
- Vi står klare til å justere pengepolitikken uten å nøle hvis det er risiko i markedet som gjør dette nødvendig, sa han.
Sentralbankens månedlige obligasjonskjøp ligger på rundt 70 milliarder dollar – rundt ti milliarder dollar lavere enn hva den amerikanske sentralbanken plukker opp.
Medlemmer av sentralbankstyret er skeptiske til om det er mulig å oppnå målet om en prisvekst på to prosent innen 2015. Næringslivet leverer rekordresultater, blant annet takket være en svak yenkurs, men de foretar små investeringer i nytt produksjonsutstyr som kan stå klart når effekten av «Abenomics» avtar.
Prisene øker i Japan, blant annet på grunn av høyere importpriser. Lønningene har ikke holdt følge. Oktober-statistikkene kom i dag og de viser at fastlønningene falt med 0,4 prosent – den 17. måneden med sammenhengende fall i lønningene. Det betales imidlertid ut høyere bonuser og det er økt bruk av overtid. Dette gjør at den gjennomsnittlige japaneren fikk 0,1 prosent med i utbetaling enn for ett år siden.
Ikke alle tror Shinzo Abe er forskjellig fra de vel 10 forgjengerne som de siste 20 årene har prøvd å rette opp den skakkjørte japanske økonomien. Global strateg David Roche hos Independent Strategy har lang erf#229 fra å investere i Asia.
- Jeg tror «Abenomics» vil gå tom for damp i mai neste år. En konsekvent karakter hos japanske politikere er evnen til å skuffe, sier Roche til CNBC.
KINA To statlige tenketanker har lagt frem sine anbefalinger til vekstmål for den kinesiske økonomien for 2014.
Ifølge Economic Information Journal har Chinese Academy of Social Science og National Information Center foreslått at den økonomiske veksten skal reduseres til syv present neste år. Dette er 0,5 prosentpoeng lavere enn hva vekstmålet har vært i år. En endelig beslutning vil bli fattet under Sentralkomiteens arbeidskonferanse senere i desember.
HONG KONG Den «røde indeksen» ved Hong Kong-børsen, hvor børsnoterte selskaper på det kinesiske fastlandet inngår, forventes å stige med 18 prosent i 2014, ifølge Goldman Sachs. Årsaken er forventninger om en stabil, moderat vekst uten overoppheting i økonomien. Det tror Goldman Sachs Kina er på vei til å oppnå.
H-indeksen har steget med nesten ti prosent i år. Slår prognosene til med en 18 prosent oppgang i 2014 vil dette være den beste utviklingen for den «røde indeksen» siden 2009.
THAILAND Thailandsk politi fjernet i formiddag barrikadene foran politihovedkontoret i Bangkok og rundt regjeringsbygningene i byen. Demonstranter har omringet området, men det er håp om at det går mot en fredelig løsning. Optimismen er tilbake på børsen med en oppgang på rundt en prosent.
INDIA Det verste er over for den indiske økonomien, tror direktør Kaku Nakhata hos Bank of America i India. Den økonomiske veksten for tredje kvartal endte på 4,8 prosent, men de børsnoterte selskapene har levert overraskende solide resultater i kvartalet.
- Dette er ikke overraskende. Vi har sagt at dette er et godt tidspunkt å se nærmere på India. Det er ofte en tendens til at det kommer negative hendelser forut for valg, sier hun til Economic Times.
Den indiske nøkkelindeksen Sensex har steget med 15 prosent på tre måneder etter det kraftige fallet i sommer da utenlandske investorer trakk seg ut fra fremvoksende markeder.
morten.iversen@dn.no
Les også:
Får frysninger av børsoppgangen
Tror Yellen vil senke verdens børser med 50 prosent
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.