Kinesiske investorer vil bli reddet av myndighetene etter å ha satset tre milliarder kroner på investeringer i et konkursrammet gruveselskap.

Om tre dager skal investorer få tilbakebetalt rundt tre milliarder kroner de investerte i «Credit Equals Gold #1» - et høyrenteprodukt som ble solgt via en av Kinas største banker.

Mottaker av pengene var gruveselskapet Shanxi Zhenfu Energy Group i Shanxi-provinsen. Selskapet har for lengst innstilt virksomheten. Eieren av selskapet ble arrestert i 2012 etter å ha drevet ulovlig bankvirksomhet ved siden av.

Det har vært frykt i Kina de siste par ukene at misligholdet i spareproduktet ville utløse panikk. Nå skal dette ha blitt forhindret i siste liten, ifølge kinesiske medier.

Provinsmyndighetene i Shanxi har kommet opp med 1,5 milliarder kroner som de skal utbetale til investorene. China Credit Trust og Industrial and Commercial Bank of China, som solgte spareproduktet, tar den andre halvparten av ansvaret.

«Dette er et systematisk problem. Hvis lokalmyndighetene fortsetter med å redde selskaper og låneprodukter som er i mislighold er dette farlig. Det gis implisitt en garanti om at hvis beløpet er høyt nok vil det være en statsgaranti», skriver strateg David Cui hos Bank of America Merrill Lynch i en rapport.

Det er gitt store beløp i lån til selskaper som ikke kvalifiserer for annen finansiering via trustselskaper. Likvide investorer har blitt lokket med en rente som ligger tre-fire ganger høyere enn hva de kan oppnå i bankene.

Investorer i «Credit Equals Gold #1» ble lokket med 11 prosent rente under forutsetning av at de investerte minimum tre millioner kroner.

Svært mange av selskapene har misligholdt forpliktelsene. Hvor omfattende dette er vet ingen, men situasjonen er desperat for mange og de opptar nye lån for å finansiere rentekostnadene.

Eksperter mener at noen av disse spareproduktene må kollapse og la investorer skjønner at dette er høyrisikoprodukter hvor den kinesiske staten ikke er garantist.

«Det er vanskelig å forestille seg at sentralmyndighetene vil tillate at dette fortsetter», skriver Cui.

Også i fjor kom lokalmyndighetene reddende til ved minst tre anledninger hvor denne typen investeringsprodukter var i ferd med å påføre investorer store tap.

Denne typen spareprodukter utgjør en enorm risiko for den kinesiske økonomien. Hvis lokalmyndighetene skulle påta seg garantiansvar for alle tilsvarende lån foretatt av lokale selskaper etter samme modell vil dette koste minst 4700 milliarder kroner, ifølge beregninger Bloomberg har foretatt.

- De implisitte garantiene som investorer tror eksisterer forstyrrer hele markedet. Dette er en systemrisiko for Kina som de ikke makter å håndtere. Slik sett er redningsoperasjonen positivt for å stabilisere markedet. Men når det første misligholdet av disse produktene skjer, vil det skape en snøballeffekt, sier sjeføkonom Xu Gao hos Everbright Securities til Bloomberg.

Ratingselskapet Standard & Poor's advarte i forrige uke kinesiske myndigheter om å ikke kompensere investorer som har investert i «Credit Equals Gold #1».

«Dette vil være en tapt mulighet til å vise markedsdisiplin. Potensielle problemer i systemet vil fortsetter å vokse», skrev Standard & Poor's.

APPLE Over 51 millioner solgte Iphone-enheter var ikke nok til å tilfredsstille forventningene Apple hadde hos investorer og analytikere for fjorårets siste kvartal.

Analytikere hadde lagt listen høyere og Apple fikk en omsetning på 43 milliarder dollar – tre milliarder lavere enn forventet til tross for at dette er en rekordhøy omsetning.

- Jeg synes vi har gjort en fantastisk jobb i kvartal, spesielt når produktmiksen var annerledes enn vi forventet, sa konsernsjef Tim Cook under analytikerkonferansen natt til i dag.

Salget av «billigmodellen» Iphone 5C har skuffet. Det viser seg at etterspørselen etter denne modellen har vært lavere enn forventet.

Samsung er fortsatt den dominerende smarttelefonprodusenten i verden. Apple møter kraftig konkurranse fra andre asiatiske smarttelefonprodusenter.

Huawei, LG og Lenovo fordoblet markedsandelen i fjor. Til sammenligning falt Apples andel fra 19,4 prosent i 2012 til 15,5 prosent i 2013, ifølge Strategy Analytics.

De tre asiatiske konkurrentene har posisjonert seg i hvert sitt nøkkelmarked.

«Huawei vokser raskt i Europa, LGs Optimus-serie har vist seg populær i Latin-Amerika og Lenovos Android-modeller selges til konkurransedyktige priser i Kina», skriver Strategy Analytics i en ny rapport.

Apple-kursen ligger an til å åpne rundt åtte prosent lavere når New York-børsen åpner senere i dag.

MARKEDENE Det er en svak oppgang ved de fleste asiatiske aksjemarkedene fra morgenen av etter uroen de siste dagene. Tokyo-børsen falt imidlertid jevnt tilbake under ettermiddagssesjonen, og Nikkei-indeksen endte ned også tirsdag, med et fall på 0,17 prosent til 14.980 poeng.

Kina gjør seg klar til å ønske hestens år velkommen med kinesisk nyttår denne uken og det er lav aktivitet ved Shanghai-børsen.

morten.iversen@dn.no

Les også: Asia i dag: Kinesisk "penge-skvis" sprer seg


Kina er den store kanarifuglen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.