Filippinene er vant med alvorlige naturkatastrofer – fra jordskjelv til tyfoner. Gjenoppbyggingen etter supertyfonen Haiyan vil bli dyr for Filippinene, som har den høyeste økonomiske veksten i Sørøst-Asia.

Bedre enn forventede arbeidsledighetstall i USA før helgen og et amerikansk aksjemarked som fortsatt går på steroider har fått varsellampene til å blinke hos investorer i Asia. Den amerikanske optimismen kan føre til at støttetiltakene i USA kan fjernes raskere enn forventet.

Det har ført til ny nervøsitet i de fremvoksende markedene i Asia på mandag med en svak nedgang for MSCI Asia-Pacific-indeksen ned med 0,2 prosent og er på det laveste på fire uker. Børsene i Thailand og Filippinene leder nedgangen.

FILIPPINENE: Situasjonen er fortsatt svært uoversiktlig i Filippinene – tre dager etter at tyfonen Haiyan nådde øygruppen. Det er omfattende ødeleggelser kystbyen Tacloban og områdene rundt.

Det er fortsatt uklart hvor mange mennesker som har omkommet – anslagene ligger fortsatt på rundt 10000 med 255 bekreftet omkomne.

Ikke noe land i verden er mer utsatt for naturkatastrofer enn Filippinene, ifølge analyseselskapet Maplecroft. Hovedstaden Manila, som unngikk tyfonen før helgen, topper oversikten over 600 byer med den mest sårbare økonomien for naturkatastrofer.

Forsikringsselskaper og risikoanalysekonsulenter har begynt å regne på de økonomiske konsekvensene av tyfonen, til tross for at redningsmannskaper fortsatt ikke har klart å få en full oversikt over ødeleggelsene.

Filippinske myndigheter sier at 9,5 millioner mennesker er berørt av tyfonen.

- Vi har er medtatt som nasjon etter stormens herjinger. Det vil be en ny tragedie hvis vi mislykkes i hjelpearbeidet og gjenoppbyggingen, sa president Benigno Aquino i helgen.

Ifølge Den asiatiske utviklingsbanken påfører naturkatastrofer den filippinske økonomien en ekstar regning på i gjennomsnitt 1,6 milliarder dollar i året. Supertyfonen Haiyan har ført til ødeleggelser på økonomien på inntil 14 milliarder dollar, ifølge Kinetic Analysis.

Den filippinske økonomien vil få en økonomisk vekst på rundt 7 prosent i år – den høyeste i Sørøst-Asia, og rundt 0,5 prosentpoeng bak Kina.

Tidligere omfattende naturkatastrofer i Asia, blant annet tsunamien i Sørøst-Asia og jordskjelv i Japan og Kina, viser at disse fører til en svakere økonomisk aktivitet umiddelbart, men dette tas igjen de neste kvartalene når gjenoppbyggingen starter.

Nøkkelindeksen ved Manila-børsen har falt med 1,8 prosent siden åpningen i dag.

KINA: Inflasjonen i Kina vokser og havnet på det høyeste nivået på åtte måneder i oktober med en prisvekst på 3,2 prosent. Eksporten og aktiviteten i fabrikkene har stabilisert seg i høst. Oktobertallene viser en produksjonsvekst på 10,3 prosent i de kinesiske fabrikkene.

Investeringene har økt med 20,1 prosent hittil i år sammenlignet med i fjor. Det er eiendomssektoren som fører an.

Eiendomsprisene øker fortsatt i Kinas 70 største byer, men nybyggingsveksten er lavere enn tidligere.

«Vi tror at de allerede har startet innstramminger i pengepolitikken. Utlånsveksten vil falle i fjerde kvartal. Vi tror det politiske presset om å levere sterke makrotall vil avta etter de pågående møtene i kommunistpartiet er over», skriver Nomura Securities i en ny rapport på mandag.

JAPAN: Resultatene av den nye økonomiske politikken i Japan begynnes å vise seg også i bankenes utlånsstatistikker. Ny optimisme hos forbrukere og i næringslivet har ført til en utlånsvekst på to prosent det siste året, viser en oversikt fra Bank of Japan i dag.

Analytikere hos Daiwa, Barclays og BNP Paribas forventer at japanske storbanker vil øke resultatprognosene for inneværende regnskapsår i løpet av denne uken, ifølge BusinessWeek. Aksjekursen på storbanken Sumitomo Mitsui Financial Group er fordoblet på ett år.

THAILAND: Protestene mot et kontroversielt lovforslag som vil gi amnesti til alle som har vært involvert i de politiske konfliktene i Thailand i snart ti år, fortsetter med full styrke i Bangkok i dag. Ved lunsjtider samlet mange tusen demonstranter seg ved tre ulike områder i sentrumsområdet.

Senere i dag vil FNs internasjonale domstol (ICJ) avgjøre om Thailand eller Kambodsja eier et omstridt 4,6 kvadratkilometer område rundt tempelet Preah Vihear. Nasjonalistiske krefter i begge landene kan komme til å demonstrere mot avgjørelsen.

Nøkkelindeksen ved Bangkok-børsen har falt med 1,7 prosent i formiddag lokal tid i frykt for at demonstrasjonene skal spre seg.

Støttespillere til regjeringen har også mobilisert seg de siste dagene.

morten.iversen@dn.no

Les også: Det største spørsmålet i Kina akkurat nå
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.