Da finanskrisen brøt ut i 2008 begynte internasjonale sentralbanker å samarbeide og koordinere felles tiltak for å unngå en full kollaps. Den epoken er over. Vestlige land får skylden.

Dette begynte allerede i fjor med fall i valutaene i sårbare fremvoksende land – fra India og Indonesia til Sør-Afrika og Brasil.

Den indiske valutaen har falt med 15 prosent det siste året. Den tidligere sjeføkonomen for Det internasjonale pengefondet (IMF) ble hentet inn som ny sentralbanksjef i fjor høst. Utfordringene har stått i kø for Raghuram Rajan.

Prisveksten i India er på over 10 prosent, den økonomiske veksten er den laveste på over ti år og utenlandske investorer er skeptiske til å investere i landet. Det skal avholdes valg før sommeren og meningsmålingene gir ikke et klart svar på hvem som vil vinne.

I et intervju med næringslivskanalen Bloomberg retter Rajan kraftig kritikk mot manglende samarbeid mellom sentralbanker.

- Det internasjonale samarbeidet vi har hatt med å koordinere en samordnet pengepolitikk har brutt ned. Vi må huske at fremvoksende økonomier bidro til å dra verdensøkonomien ut av krisen fra slutten av 2008, sier han.

Har støtte
Kritikken er rettet mot industrilandene og spesielt USA. Da den amerikanske sentralbanken bestemte seg for å trappe ned ytterlige på kjøpene av offentlige rentepapirer. De har fått kritikk for ikke å ta hensyn til hvordan dette vil slå ut for fremvoksende økonomier.

- Industrilandene må spille en nøkkelrolle i å gjenopprette samarbeidet. De kan ikke bare vaske hendene og si at de må gjøre hva som er best for dem og at andre bare må tilpasse seg, sier den indiske sentralbanksjefen.

G20-gruppen, som består av verdens 20 største økonomier, fikk en ny rolle i ukene etter at finanskrisen brøt ut for fullt i 2008. De klarte å koordinere tiltak for å stabilisere verdensøkonomien. Samarbeidet har raknet.

Om tre uker møtes verdens sentralbanksjefer og finansministre i G20-gruppen i Sydney. Rajan er en respektert økonom som reiste varselflaggene tre år før den forrige finanskrisen. Han er ikke redd for å ta en konfrontasjon med de langt mektigere økonomiske stormaktene.

Han kom med vage trusler igår mot industrilandene – i hovedsak rettet mot USA. Den amerikanske kongressen har nektet å ratifisere endringer hos IMF som ville gi fremvoksende land større innflytelse i pengefondet.

- Vekstmarkedene gjorde sitt beste ved å støtte opp rundt veksten i den globale økonomien under krisen med finans- og pengepolitiske tiltak. Hvis industrilandene insisterer på at fremvoksende land må klare seg på egen hånd vil industrilandene kanskje ikke like de justeringene vi blir tvunget til å foreta, sier han i Bloomberg-intervjuet.

Eksperter i internasjonale finansinstitusjoner mener den indiske sentralbanksjefen har støtte med uttalelsene fra kolleger i fremvoksende land.

- Rajan formulerer en bekymring som alle sentralbanklederne i de fem mest utsatte landene deler, sier sjeføkonom for Asia hos JPMorgan, Jahangit Azis, til Financial Times.

MARKEDENE Aksjemarkedene i fremvoksende markeder har hatt den verste januarmåneden siden 2008. Hvis historien er til å stole staker januar ut retningen for resten av året. Dette har i alle fall vist seg å stemme brukbart for det amerikanske aksjemarkedet.

- Statistikker fra verdenskrig viser at når markedet faller i januar vil de gjennomsnittlige kursendringene være flate de neste 11 månedene. Det blir som å kaste krone og mynt, sier sjefstrateg Sam Stovall hos S&P Capital IQ til CNBC.

DOMMEDAGSPROFETIER Nye dommedagsprofetier for den kinesiske økonomien kommer nesten daglig. Det er den skjulte økonomien som skaper bekymringer og da spesielt utlån via uregulerte finansinstitusjoner – såkalte skyggebanker.

BNP Paribas frykter at innstramminger i denne sektoren vil føre til kapitalflukt fra Kina. Utenlandske investorer har plassert store beløp i skjulte investeringer i Kina via såkalt «carry trade».

- Dette dreier seg om store beløp og hvis dette rakner snakker vi om en ny Lehman-krise her, sier leder av valutaanalyse hos BNP Paribas, Mirza Baig, til Reuters, med henvisning til kollapsen av finansinstitusjonen Lehman Brothers som utløste finanskrisen i 2008.

Han tror sannsynligheten for at dette vil skje er liten – i alle fall nå.

- Jeg tror ikke det vil rakne. For at det skal skje må det skje en total kredittkollaps i Kina, noe som utløser panikk på valutamarkedet, sier han.

KINESISK NYTTÅR I store deler av Asia er kinesisk nyttår i gang og mange aksjemarkeder holder stengt. Det mangler ikke på advarsler for de som er født i hestens år fra astrologer og feng shui-eksperter.

- Absolutt alt er ustabilt – eiendom, aksjemarkedet, økonomien, politikk. Dette er året for å være konservativ med investeringer, sier Master Koon til Wall Street Journal.

Den asiatiske investeringsbanken CLSAs eksperter har kommet frem til stikk motsatt konklusjon. Elementet «ild» skal spille en viktig rolle i det kommende året og det tolker de som at dette vil fyre opp under aksjemarkedet og eiendomsprisene.

«Ild representerer rikdom og vi tror Hang Seng-indeksen ved Hong Kong-børsen vil stige med 28 prosent. Det er mye vi liker med hesten. Den har en positiv holdning, er rask og stor», skriver CLSA.

Gong Xi Fa Cai!

morten.iversen@dn.no

Les også: Sjeføkonom om Bernanke: - Han som reddet verden fra undergang


Frykter ny økonomisk katastrofe
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.