Det er fortsatt en negativ utvikling for den kinesiske industrien, men innkjøpssjefene i privat sektor begynner å se en svak bedring.
Den foreløpige innkjøpssjefsindeksen for Kina fra storbanken HSBC ble flere dager forsinket i april. Målingen viser 48,3, noe som indikerer at aktiviteten i «verdens fabrikk» fortsatt svekkes – slik den har gjort de fire siste månedene.
En måling på under 50 viser en svekkelse i aktiviteten. Den foreløpige aprilmålingen viser imidlertid en svak bedring sammenlignet med i mars da den endte på 48.
- Jeg vil ikke legge for mye vekt på innkjøpssjefsindeksen da ledende indikatorer gir motstridende signaler, sa Nomuras sjeføkonom med ansvar for Kina, Zhiwei Zhang, til CNBC like etter at HSBC-rapporten ble fremlagt.
HSBC-målingen (pmi) er rettet mot privateide selskaper mens den offisielle innkjøpssjefsindeksen tar for seg i hovedsak store statskontrollerte selskaper. Den offisielle innkjøpssjefsindeksen har de siste månedene ligget høyere enn HSBC-indeksen.
En nedbryting av rapporten viser at det er få lyspunkter. Ordreinngangen er lavere – både fra kinesiske kunder og fra eksportmarkedene. Prisene de kinesiske fabrikkene selger produktene for faller, men det gjør også råvareprisene.
Det tyder også på at de kvitter seg med ansatte for å kunne holde hodet over vannet. Det eneste som øker er lagerbeholdningene.
- Den innenlandske etterspørselen viste en svak forbedring og deflasjonspresset lettet noe. Nedsiderisikoen for veksten er fortsatt tydelig med en svekkelse for eksportordrer og sysselsettingen, sier Qu Hongbin, som er sjeføkonom for Kina hos HSBC og ansvarlig for den månedlige undersøkelsen.
HSBC konkluderer med at situasjonen i den kinesiske økonomien har stabilisert seg – for nå. Den kinesiske valutaen er på det svakeste mot amerikanske dollar siden i fjor vinter. Eksperter tror svekkelsen vil fortsette med myndighetenes velsignelse for å støtte eksportsektoren.
Make-up for LG
Det sørkoreanske konglomeratet LG, som er best kjent for elektronikk og hvitevarer, bekrefter i dag at de vurderer å legge inn et bud på det amerikanske kosmetikkselskapet Elizabeth Arden. Selskapet hadde en omsetning på 1,4 milliarder dollar i 2013.
En kilde hos LG Household & Healthcare sier til nyhetsbyrået Yonhap at Elizabeth Arden er ett av to-tre selskaper de vurder å enten kjøpe eller fusjonere med for å ekspandere internasjonalt. LG-datterselskapet har vokst kraftig i Asia de siste årene.
Billigere kinesiske svin
Den planlagte emisjonen og børsnoteringen av den kinesiske svineprodusenten Shuanghui Internationa (WH Group) kan bli utsatt eller redusert i størrelse. Årsaken er lavere interesse enn forventet fra investorer.
Selskapet kjøpte amerikanske Smithfield Foods for 4,7 milliarder dollar i fjor. De siste seks månedene har prisen på svinekjøtt i Kina falt med nesten 20 prosent.
«Bestanden av oppdrettsgriser tyder på at svinekjøttprisene, den viktigste komponenten i matvareinflasjonen, sannsynligvis vil forbli svak de neste månedene», skriver Capital Economics.
Forbrukerprisene økte med 2,4 prosent i mars sammenlignet med for ett år siden. Dette er over ett prosentpoeng lavere enn myndighetenes inflasjonsmål på 3,5 prosent. Produsentprisene falt med 2,3 prosent.
Kina redder fastfoodselskap
Det amerikanske fastfoodselskapet Yum, som blant annet eier kjedene KFC, Taco Bell og Pizza Hut, fikk en omsetningsvekst på 9,2 prosent i første kvartal til 2,9 milliarder dollar. Nesten halvparten av omsetningen kommer fra det kinesiske markedet.
Omsetningen økte med 20 prosent i Kina til 1,4 milliarder dollar sammenlignet med samme kvartal i fjor. Yum åpnet i gjennomsnitt to utsalg hver dag i Kina i fjor. Dette tempoet forventes å fortsette i år.
Yums aksjekurs klatret med to prosent i handel etter børsens stengetid i New York.
Tror Apple vil skuffe
De asiatiske markedene venter på Apples kvartalsresultater senere i dag. Nesten alt av komponenter til Apples produkter kommer fra Asia – også fra konkurrenter som Samsung og LG. De forventes at omsetningen havnet på rundt 43 milliarder dollar i forrige kvartal.
«Med den forventede lanseringen av Iphone 6 senere i år tror vi mange potensielle Iphone-kunder vil ta en pause før de oppgraderer», skriver analytiker Brian Marshall hos ISI Group i en analyse til kunder.
I fjorårets siste kvartal solgte Apple over 51 millioner smarttelefoner. Japanske Mizuho Securities, som har gode kontakter hos de asiatiske underleverandørene, tror Apple solgte i overkant av 35 millioner Iphone-enheter i siste kvartal.
Både Mizuho og ISI har en kjøpsanbefaling på Apple-aksjen med et kursmål på rundt 600 amerikanske dollar – rundt 15 prosent høyere fra gårsdagens sluttkurs. Aksjekursen har klatret med nesten 30 prosent det siste året.
«Vi forventer at investorene fokuserer på nye produkter som kommer senere i år i stedet for selskapets resultater for forrige kvartal eller det inneværende. Apple har helt klart hatt en svak start på året, men de kommende produktlanseringene i andre halvår bør gi bedre finansielle resultater», skriver teknologianalytiker Abhey Lamba hos Mizuho.
Det forventes at Apple vil lansere to Iphone-modeller i høst – den første modellen med en 4,7 tommers stor skjerm i september og en større 5,5 tommers modell i midten av november. Den eksisterende Iphone-modellen har en fire tommer stor skjerm.
Markedene
Det er liten aktivitet på de asiatiske aksjemarkedene fra morgenen av med en oppgang på 0,6 prosent ved Tokyo-børsen. Hang Seng-indeksen ved Hong Kong-børsen faller med 0,7 prosent etter at innkjøpssjefsindeksen viser store utfordringer i den kinesiske industrien.
Det japanske hotell- og jernbaneselskapet Seibu er tilbake som et børsnotert selskap etter en regnskapsskandale for ti år siden hvor selskapet ble kastet ut fra Tokyo-børsen.
Seibu leder an med en kursoppgang på 5,6 prosent, noe som verdsetter selskapet til vel 33 milliarder kroner.
morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia
Les også:
USA irritert på Kinas valuta-krumspring
Kinesisk flyselskap kjøper Boeing-fly for milliarder
Verdens raskeste heis på vei til Kina
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.