De kinesiske handelsstatistikkene for april viser en flat eksportvekst. Mye tyder på at den reelle eksportveksten var langt høyere.

Det er ingen tvil om at kinesiske eksportører har vanskeligheter med å huke inn nye eksportordrer, men handelsstatistikkene tegner et feil bilde.

Statistikkene for april måned kom i dag og viser en eksportvekst på kun 0,9 prosent. Dette er en bedring fra mars, hvor eksporten falt med over seks prosent. De fire første månedene ifjor økte den kinesiske eksporten med mellom ti og 25 prosent.

«Eksportveksten for april er fortsatt forvrengt på grunn av den storstilte overfaktureringen som fant sted i begynnelsen av 2013», skriver RBS’ sjeføkonom for Kina hos RBS, Louis Kuijs, i en analyse.

Han mener at Kina fikk en eksportvekst på åtte prosent justert for de forfalskede fakturaene fra ifjor. Eksportørene brukte disse fakturaene for å overføre penger fra utlandet til Kina for å plassere i eiendom og spekulative investeringer i hjemlandet for å unngå kapitalkontrollen.

En nedbryting av statistikkene viser at eksporten til Hong Kong falt med 30 prosent sammenlignet med ifjor. Dette stemmer ikke overens med de siste importstatistikkene fra Hong Kong. Selskaper i Hong Kong og Taiwan ble brukt til å foreta utbetalinger til eksportørene.

- Eksport til resten av verden vokste med 10,2 prosent. Dette tyder på at den eksterne etterspørselen er bra, noe som underbygges av en sterk eksportvekst i Taiwan og Sør-Korea i forrige måned, sier sjeføkonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics.

Kina fikk et handelsoverskudd på 18,5 milliarder dollar i april. Ifølge det kinesiske handelsdepartementet forventer de en bedring i handelstallene etter mai.

Kina satte en ny rekord i april med import av 27,9 millioner tonn råolje. Dette tilsvarer i gjennomsnitt 6,8 millioner fat daglig. Dette er 20,9 prosent høyere enn for ett år siden, ifølge Wall Street Journal.

Tesla

Elbilprodusenten Tesla satser for fullt på det kinesiske markedet – med god hjelp fra myndighetene i finansbyen Shanghai.

- Vi planlegger å ekspandere så raskt det er mulig i Kina da vi tror at landet kan bli et av våre største markeder innen noen få år, sa grunnlegger og toppsjef Elon Musk under resultatfremleggelsen i USA på onsdag kveld.

Tesla har fått støtte fra bymyndighetene i Shanghai, hvor det er høye registreringsavgifter på nye biler for å begrense trafikken. Teslas biler får gratis registreringsavgift, noe som reduserer prisen med mellom 60000 og 90000 kroner.

Tesla produserer for tiden rundt 700 nye biler hver uke. Målet er å passere 1000 nye biler i uken innen utgangen av fjerde kvartal, ifølge Musk. Den største utfordringen er å skaffe tilveie nok batterier til bilproduksjonen.

Teslas svar på dette er å bygge verdens største batterifabrikk i USA. Fire delstater er med i kampen om hvor fabrikken skal ligge. Det haster. Planen er at fabrikken, med en investeringsramme på 30 milliarder kroner, skal stå ferdig i 2017.

- Vi har fortsatt ikke besluttet hvor fabrikken skal ligge. Vi kommer til å starte planleggingsarbeidet på minst to steder for å redusere risikoen som oppstår etter vi setter i gang, sa Musk.

Analytikere tror Tesla kan bestemme seg for å bygge to identiske fabrikker for å sikre seg nok batterier. Årsaken er at for mye står på spill for Teslas fremtidige vekst. Andre bilprodusenter har sikret seg langsiktige avtaler på kjøp av batterier hos asiatiske produsenter.

Tesla ønsker at Panasonic skal bli partner i de amerikanske fabrikkene.

- Jeg føler meg trygg på at vi skal klare å redusere batterikostnadene med minst 30 prosent per kilowattime, sa Musk.

Tesla fikk et 27 prosent bedre driftsoverskudd i første kvartal og endte på 713 millioner dollar. Det ble et negativt resultat etter skatt på 49,8 millioner dollar etter å ha solgt 6457 biler av typen «Model S». Målet er å produsere og selge 7500 biler i inneværende kvartal.

Australia

 Den australske arbeidsledigheten holdt seg stabil på 5,9 prosent i april med 14200 nye arbeidsplasser. I februar var ledigheten på 6,1 prosent – den høyeste på over ti år. Hovedårsaken er lavere aktivitet i råvaresektoren.

Antall fulltidsansatte ligger på 8,05 millioner mennesker og vel 3,5 millioner australiere jobber deltid. Den australske sentralbanken indikerer i sin siste månedsrapport at de ikke tror ledigheten vil gå høyere.

En relativt sterk dollar, kombinert med lavere etterspørsel fra blant annet det kinesiske markedet ifjor, har rammet eksport av mineraler og råvarer. En rekke større gruveprosjekter er blitt utsatt inntil videre.

Det er en bedring. Kina økte den samlede jernmalmimporten med 21 prosent i første kvartal.

Thailand

Den thailandske grunnlovsdomstolen avsatte statsminister Yingluck Shinawatra igår. Kredittvurderingsselskapet Moody’s tror ikke dette betyr slutten på den politiske krisen i landet.

- Dommen er negativ for kredittratingen da det kan forlenge landets politiske krise. Denne har allerede pågått i seks måneder og dommen gjør at et kompromiss på kort sikt ikke virker sannsynlig, sier analytiker Steffen Dyck hos Moody's.

De to motstridende politiske grupperingene i Thailand planlegger begge nye demonstrasjoner de neste dagene.

Markedene

Bedre enn forventede handelstall fra Kina har sendt de fleste aksjemarkedene i Asia høyere i dag – ledet av Shanghai- og Tokyo-børsene.

Den britiske finansinstitusjonen Barclays, som har betydelig aktivitet i Asia, vil kvitte seg med 20000 ansatte innen 2016. Konsernsjef Antony Jenkins vil legge frem planene i London senere i dag.

 

 

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia

 

Les også: Asia i dag: Frykter snøballeffekt fra kinesisk eiendomsfall

Asia i dag: Kinas korthus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.