Det er en urolig dag ved de asiatiske børsene. Oppgangen i Japan har foreløpig stoppet opp etter at valutaen styrket seg over natten. Nikkei-indeksen ligger tross markant fall tirsdag an til å få det beste året på over 40 år – godt hjulpet av «ukjente» japanske selskaper.
Det lyser for det meste rødt i Asia idet formiddagshandelen nærmer seg slutten. Nikkei-indeksen i Tokyo har hatt et fall på nesten 2,5 prosent, men har tatt seg opp og viser en nedgang på 1,75 prosent klokken seks norsk tid. De siste timene skled det nedover igjen, og børsen i Japan endte med et fall på 2,17 prosent til 15.408 poeng.
I Shanghai er det en sjelden oppgang på 1,3 prosent. Dette skyldes signaler om at frihandelssonen i Shanghai vil være operativ i løpet av tre måneder. Deretter skal det foretas en evaluering neste sommer før tilsvarende frihandelssoner åpnes andre steder. Det er stor interesse fra kinesiske og internasjonale selskaper om å få tilgang til disse lukkede sonene.
VENTER EIENDOMSFALL Noen av verdens største finansinstitusjoner advarer om at eiendomsprisene i Hong Kong vil falle kraftig i 2014.
Sjefstrategen for Asia hos JP Morgan er den siste som tror at prisene står foran en større korreksjon og at dette også vil påvirke aksjemarkedet i finansbyen.
- Prisene har falt med 2,6 prosent fra toppen, men det er fortsatt for høyt. Prisen på leiligheter, butikkutsalg eller kontorer er lavere enn hva markedet ønsker for tiden, sier Adrian Mowet til Bloomberg.
Bank of America, UBS og Barclays har nylig advart kunder om at eiendomsprisene i Hong Kong kan falle med minst 30 prosent.
Økonomen Nouriel Roubini, som forutså kollapsen i det amerikanske eiendomsmarkedet, har identifisert 11 land hvor han mener det er høy risiko for en eiendomskollaps. Norge og Sveits inngår i denne oversikten sammen med blant annet Kina, Hong Kong, Singapore og Australia.
Roubini mener at politikerne ikke har de samme verktøyene til rådighet som de hadde i 2008 med en allerede rekordlav rente.
NYE GIGANTER I Japan er det store eksportører som Toyota, Honda og Fuji Heavy Industries som drar nøkkelindeksen ned. En litt sterkere yenkurs rammer eksportørene. En dollar gir i dag vel 102 japanske yen mot over 103 igår.
Det er ingen panikk i Japan. Støttetiltakene til regjeringen og sentralbanken fortsetter i samme tempo som tidligere. Statsminister Shinzo Abe har også stor støtte hos velgerne; oppslutningen hans ligger fortsatt på over 60 prosent.
«Det viktigste for oss er at Abes popularitet er på et nivå hvor hans mandat for endringer fortsatt har stor støtte. Vi mister ikke troen på den tredje reformbølgen med mindre hans popularitet faller til under 50 prosent», skriver analytikere hos Credit Suisse i en morgenrapport.
Nikkei-indeksen nådde den høyeste noteringen på seks år på tirsdag. Hittil i år er oppgangen på over 50 prosent. Holder dette ut desember måned vil nøkkelindeksen ved Tokyo-børsen ha hatt sitt beste år siden 1972.
Oppgangen drives også av selskaper som ikke eksisterte i Japan for 40 år siden. Aksjekursen på IT-selskapet Softbank, som har store eierposter i amerikanske og kinesiske internettselskaper, har steget med 175 prosent i år. Selskapet passerte denne uken en børsverdi på 100 milliarder dollar – en ny rekord.
Selskapet Fast Retailing, som står bak tekstilkjeden Uniqlo, ekspanderer kraftig internasjonalt både i fremvoksende markeder og i Vesten. Dette er et eksempel på japanske selskaper som ikke var kjent utenfor Japan for få år siden.
Salgstallene for november viser at Uniqlo-utsalgene i Japan økte omsetningen med 7,7 prosent.
Det er en rekke tilsvarende japanske selskaper som vokser kraftig for tiden. Politikken til statsminister Abe støtter opp rundt disse med finansiering og andre tiltak hvor de oppfordres til å vokse utenfor Japan i form av ekspansjon.
KOREANSKE AMBISJONER De sørkoreanske elektronikkjempene har lagt slagplanene for 2014. De største truslene forventes å komme fra Kina. Nye, ukjente elektronikkselskaper har vokst opp i Kina på kort tid. I år har de lansert avanserte smarttelefoner og nettbrett som konkurrerer direkte med blant annet Samsung og LG.
Under Nomura Investment Forum 2013 denne uken har Samsung lettet litt på sløret overfor analytikere og investorer. De har satt som mål å øke salget av mobiltelefoner med 20 prosent neste år og forventer en vekst i salget av nettbrett med hele 50 prosent. Samsung er allerede verdens største produsent av mobiltelefoner og tar også innpå Apples Ipad-portefølje av nettbrett.
Samsung-strategien er å legge seg et hakk over standardiserte smarttelefoner som produseres av kinesiske selskaper. Utbyggingen av høyhastighets LTE-nettverk i fremvoksende markeder gjør at brukere som kjøpte sin første smarttelefon for et par år siden vil skifte ut disse til modeller som overfører video og data raskere.
LG har slitt det siste året med et omsetningsfall på seks prosent. Aksjekursen har falt med 35 prosent. LG har utviklet ny skjermteknologi som vil komme i smarttelefonmodeller under eget merkenavn og hos konkurrenter i 2014.
Ledelsen i Samsung og LG tror at vinter-OL i Sochi i februar vil gi økt etterspørsel etter nye typer høyoppløselige fjernsynsskjermer (UHD) som ble lansert tidligere i år. Prisene på UHD-skjermene har begynt å falle i takt med økt produksjon.
morten.iversen@dn.no
Les også:
Verdens fremste "boble-forsker" får frysninger av børsoppgangen
Tror Yellen vil senke verdens børser med 50 prosent
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.