Effekten av en svakere yenkurs er i ferd med å forsvinne for japanske eksportører. Nå må de konkurrere på like vilkår med internasjonale selskaper. Nissan stuper ved Tokyo-børsen i dag.

Nesten ett år etter at Shinzo Abe ble valgt som Japans statsminister og igangsatte tiltak for å svekke yenkursen er det problemer å spore hos ledende eksportører. Elektronikkselskapet Sony stupte ved Japan-børsen før helgen.

NISSAN: I dag er det Nissans tur. Bilprodusenten kom med en resultatadvarsel før helgen. Nissan forventer at resultatet etter skatt vil falle med 15 prosent for året sammenlignet med tidligere anslag.

Markedene var stengt igår og i dag får Nissan gjennomgå med et kursfall på over 11 prosent i løpet av formiddagen lokal tid.

Årsaken er svakere enn forventet etterspørsel etter selskapets biler i blant annet Europa, Australia og Sør-Amerika. Den positive effekten av en svakere yenkurs har avtatt.

- Nissan har en lavere markedsandel i disse markedene og har økt rabattene, sier analytiker Masataka Kunugimoto hos Nomura.

Valutakursen har svekket seg fra 80 til 98 yen mot en dollar det siste året. En svakere yenkurs gir japanske eksportører konkurransefordeler på pris i eksportmarkedene. Yenkursen har ligget på dagens nivå i syv måneder.

«Bank of Japan må avfyre nok en pil fra arsenalet for å devaluere yenen hvis Abe-administrasjonen ikke er villig til å risikere en kraftig økonomisk nedgang», skriver to analytikere hos Credit Suisse i en ny rapport.

Oktober-statistikkene viser en 128 prosent vekst fra det kinesiske markedet med 114000 solgte personbiler, men dette skyldes at japanske bilprodusenter ble boikottet i fjor høst i Kina. Honda mer enn tredoblet salget i oktober i Kina.

Vinneren av de japanske bilprodusentene er Toyota som har gjeninntatt tronen som verdens største bilprodusent. Toyotas aksjekurs har steget med 58 prosent i år. Nissan ligger langt bak med en syv prosent oppgang.

El-bilen Nissan Leaf var den mestselgende bilmodellen i Norge i oktober med 716 solgte biler. I september var det Teslas Model S som toppet salgsstatistikken.

Det var ellers en rolig dag på Tokyo-børsen, og Nikkei-indeksen sluttet omtrent uforandret med en oppgang på 0,17 prosent til 14.225 poeng.

KINA: Den kinesiske regjeringen advarer lokalmyndigheter og ber om at den finansiell støtten til lokale stål- og sementselskaper opphører.

Årsaken er en massiv overkapasitet som har ført til priskrig og truer hele bransjen med elendige resultater. Finanssektoren har gitt store lån til disse selskapene.

- Enkelte steder har lokale myndigheter fulgt ordrene fra sentralt hold om å stenge og rive gamle fabrikker. De har i enkelte tilfeller blitt erstattet med større industrikomplekser. De som ikke følger ordrene nå vil bli hardt straffet, sier direktør Hu Zucai hos regjeringens planleggingskommisjon til China Daily.

Bank- og finansselskaper drar Shanghai-indeksen svakt ned i dag.

AUSTRALIA: Den australske sentralbanken rørte ikke renten i dag og holder den på hva som er et rekordlavt nivå på 2,5 prosent. Renten er kuttet med to prosentpoeng siden slutten av 2011.

Sentralbanksjef Glenn Stevens ønsker å svekke den australske dollaren.

- En svakere valutakurs er sannsynligvis nødvendig for å skape en balansert vekst i økonomien, sa Stevens i dag.

Veksten i den australske økonomien har vært lavere enn hva sentralbanken og regjeringen ønsker og med en høyere arbeidsledighet. Svakere etterspørsel etter mineraler og råvarer fra Asia har ført til lavere investeringer enn forventet i landets gruvesektor.

Australias fire største banker leverte rekordsterke resultater i tredje kvartal med en gjennomsnittlig resultatvekst på rundt 10 prosent.

INDIA: Etter at indiske aksjer har passert rekordhøye nivåer anbefaler den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs investorer å se nærmere på det indiske aksjemarkedet. Det er spesielt selskaper innenfor teknologi, helsetjenester og energi som anbefales.

«Vi har endret vårt syn på India og tror det er riktig å oppgradere våre holdning. Vi ser at aksjemarkedet har steget kraftig fra bunnen i tredje kvartal», skriver analytiker Timothy Moe.

Nifty-indeksen har steget med 11 prosent på tre måneder til 6250. Goldman Sachs har satt et mål på 6900. Aksjeindeksen har falt med vel en prosent i dag.

Les også: Snart sprekker boblen


Frykter kinesisk gjeldskrise


Meglerveteran kaller opptur boble
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.