Apple, Google og Samsung har lansert betalingsløsninger via mobiltelefonen i USA. Kinesiske Alibaba tror det kan bli enklere å betale med et smil enn å vise fingeren.
Apple Pay ble lansert i USA i fjor og er ifølge selskapet allerede blitt en suksess. Apple samarbeider tett med kredittkortselskaper og amerikanske banker for å gjøre det trygt og enkelt å betale med smarttelefoner.
Hodepine å handle
Mens Apple Pay benytter en kombinasjon av fingeravtrykkscanner og passord, eksperimenterer kinesiske Alibaba med ansiktsgjenkjennelse. Alibaba-grunnlegger Jack Ma viste frem teknologien «Smile to Pay» under en teknologimesse i Tyskland i helgen.
- Å handle online er alltid en stor hodepine. Du glemmer passordet ditt og bekymrer deg over sikkerheten. Vi har utviklet en ny og trygg teknologi, sa Ma, som viste frem ansiktsgjenkjennelsesteknologien da han handlet via Alibabas nettsted.
Rundt halvparten av all internetthandel på Alibabas nettsteder ble foretatt med smarttelefoner i 2014. Tjenesten AliPay har rundt 300 millioner registrerte brukere i Kina.
- Det er vanskelig å glemme ansikter. Vi tester ulike bruksområder for teknologien i Kina. Målet er å rulle og dette fra betatesting og senere også lansere teknologien internasjonalt, sier pressetalskvinne Miranda Shek til MarketWatch.
Dette er ikke en ny teknologi; det har vært mulig å bruke en tilsvarende teknologi for å låse opp smarttelefoner i flere år. Ifølge Alibaba besitter de en langt mer avansert teknologi enn hva blant annet telefoner har benyttet på smarttelefoner.
Banklisenser til teknologiselskaper
Alibaba har fått lisens til å drive bank i Kina. De er i ferd med å lansere innskudds- og låneprodukter overfor brukerne i Kina. Alibaba sitter på detaljert informasjon brukerne – informasjon som de tradisjonelle bankene ikke har.
- Alibaba er ikke bare en ehandels-plattform. De eier det største digitale økosystemet i Kina. Uansett hvor du er i Kina, kjenner Alibaba din adferd online, sier analytiker Bryan Wang hos konsulentselskapet Forrester Group til Channel News Asia.
Drømmer om verden
Alibaba har ikke lagt skjul på ambisjonene om å innta andre markeder.
- Det er ikke teknologien i seg selv som vil forandre verden. Det er drømmene som ligger bak teknologien som kan forandre verden, sa Jack Ma under Cebit-messen i Tyskland.
I forrige uke investerte Alibaba 200 millioner dollar for en liten eierpost i lynmeldingstjenesten Snapchat.
- Suksessen Alibaba har hatt er imponerende, selv om det til en stor grad skyldes et stort og sultent innenlandsmarked. Det er ikke gitt at noen også kan lykkes på eksportmarkedene. Det skyldes i stor grad individuelle løsninger, sier direktør Dieter Kemph i den tyske IT-interesseorganisasjonen BITKOM til Channel News Asia.
Investeringen blir sett som en «lyttepost» hvor de skal lære om internasjonale markeder og brukere.
- Alibaba kjøper mindre eierposter i mange selskaper. Dette gjør at de har posisjonert seg i selskaper med ny teknologi og har en eierpost i hva som kan bli en standard. Kunnskapen de erverver seg gjør at de kan forbedre sin egen mobile plattform, sier analytiker RJ Hottovy til nettavisen Benzinga.
Japansk prispress
Den japanske sentralbanken foretok ikke endringer i pengepolitikken etter tirsdagens møte. Fallet i energiprisene gjør at banken går vekk fra målet om å skape en prisvekst i økonomien på to prosent i løpet av inneværende år.
Japan importerer alt de trenger av olje og gass. Selv om dette er positivt for handelsbalansen presser det prisene lavere.
«Prisveksten forventes å ligge på rundt null prosent», skriver sentralbanken etter dagens møte.
Det er to år siden sentralbanksjef Haruhiko Kuroda satte et mål om å skape en prisvekst på to prosent innen «rundt to år». Dette vil ikke oppnås. Sentralbanken vil foreta støttekjøp av statspapirer på 80000 milliarder yen (5500 mrd. kroner) i år i håp om å skape prisvekst.
Høyeste lønnsvekst på 13 år
Japans statsminister Shinzo Abe har oppfordret storselskapene om å gi mye ved årets lønnsforhandlinger med fagforeningene. Toyota skal allerede ha blitt enige med de største fagforeningene om en lønnsøkning på 3,2 prosent fra 1. april, ifølge Wall Street Journal.
Dette er den høyeste lønnsøkningen på 13 år. Den japanske regjeringen håper at Toyotas beslutning vil få andre selskaper til å følge etter. Mer penger i lommene til japanerne skal i teorien føre til høyere privat forbruk.
Toyota har vært svært forsiktige i forhandlingene med underleverandørene de siste månedene for å gi de større handlingsrom til å gi lønnsøkninger.
Toyota forventer å få et resultat før skatt på 2700 milliarder yen (185 mrd. kroner) for regnskapsåret som avsluttes om to uker – en ny rekord. Den svake japanske valutakursen har gitt drahjelp til eksportlokomotivene i over to år.
Markedene
Investorer flokker til asiatiske aksjemarkeder. Ved Tokyo-børsen er Nikkei-indeksen på det høyeste på nøyaktig 15 år og ved Shanghai-børsen har ikke nøkkelindeksen vært høyere på syv år. Shanghai-børsen har klatret sammenhengende de siste fem dagene.
Dette skyldes signaler som den kinesiske kommunistledelsen har gitt under Folkekongressen. De er innstilt på å gjøre alt i sin makt for å opprettholde en økonomisk vekst på «rundt syv prosent» i 2015.
Selv om dette er den laveste veksten siden 1991 skaper det ingen panikk.
«Moody’s tror en hard landing er lite sannsynlig i Kina. Vi forventer at Kina vil håndtere en svakere økonomisk vekst og at landets økonomiske og institusjonelle strukturelle reformer vil bli styrt riktig», skriver kredittratingselskapet på tirsdag.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.