Investorer som deltar i emisjoner i Kina har vært garantert en høy avkastning i år. En emisjon på torsdag har ført til at 2130 milliarder kroner står frosset inntil aksjetildelingen finner sted.

Det kinesiske energiselskapet China National Nuclear Power, som er ett av to selskaper som bygger kjernekraftreaktorer i Kina, er i ferd med å gjennomføre en emisjon. Selskapet ønsker å hente inn rundt 15 milliarder kroner. De kunne ha fått nesten ubegrenset.

Rekordstor interesse

Investorer har stilt opp med 2130 milliarder kroner – et beløp som er høyere enn det finske og egyptiske bruttonasjonalproduktet. Dette er likviditet som står på sperrede bankkonti inntil tildelingen av aksjer finner sted.

Investorer som får tildelt aksjer i emisjoner før børsnoteringer finner sted er garantert en kjapp gevinst i Kina.

Av 225 selskaper som ble børsnoterte i Kina i årets fire første måneder, steg kursene med 43 prosent for 223 av disse selskapene før handelen automatisk ble stoppet på første handelsdag. For de to andre selskapene ble det en avkastning på 29 prosent, ifølge Morgan Stanley.

Børsverdien på de nye kinesiske børsnoterte selskapene i Kina har økt med over 400 prosent i år. Den gjennomsnittlige avkastningen de første fem handelsdagene er 115 prosent og 177 prosent etter ti dager.

«For å si det mildt tyder dette på at markedet ikke skiller mellom prisingen på selskaper», skriver strateg Jonathan Garner hos Morgan Stanley i en rapport.

De neste par ukene skal rundt 30 selskaper børsnoteres i Kina. Det gjelder å komme seg inn allerede på emisjonsstadiet.

«Investorer ser på emisjoner som en garantert måte å tjene penger på kort tid», skriver Morgan Stanley.

Drømmer om filmstudio

Internettselskapet Alibaba ble børsnotert i fjor høst etter å ha hentet inn over 25 milliarder dollar fra investorer i en emisjon før børsnoteringen. Dette var en ny rekord som fortsatt står.

For internettmogulen Jack Ma, som etablerte Alibaba for 15 år siden, er drømmen å bygge opp et underholdningsselskap som også produserer egne filmer. Datterselskapet Alibaba Pictures jakter på 12 milliarder kroner. Det vil ikke by på problemer.

Alibaba Pictures er ett av mange selskaper i Alibaba-gruppen. Selskapet ble opprettet i fjor etter at de kjøpe en majoritetspost i China Vision Media Group og endret navn. Grunnlegger Jack Ma har hatt møter med amerikanske filmstudioer med tanke på et samarbeid.

Den rettede emisjonen de er i ferd med å foreta gjøres for å øke kontantbeholdningen, ifølge en kort børsmelding.

«Det kan også benyttes til å finansiere potensielle innvesteringsmuligheter i medieindustrien i fremtiden», skriver selskapet i en kort børsmelding til Hong Kong-børsen.

Utvalgte investorer får mulighet til å kjøpe aksjer med en rabatt på 13 prosent sammenlignet med de siste fem handelsdagene. Det er stor interesse for aksjesalget, ifølge South China Morning Post.

Alibaba Pictures har steget med 160 prosent i år ved Hong Kong-børsen, hvor nøkkelindeksen Hang Seng kun har steget med 18,1 prosent. Selskapet har en børsverdi på 69,8 milliarder Hong Kong-dollar (70 mrd. kroner).

Selskapet ble tilført over seks milliarder kroner i forbindelse med at Alibaba kom inn på eiersiden. Disse pengene er ikke rørt. Alibaba Pictures har inngått samarbeidsavtaler med kinesiske filmstudioer, men målet er å komme seg inn på det amerikanske markedet med en stor avtale.

Billig kapital

Nesten alt av selskaper med en tilknytning til Kina har steget kraftig på børsene siden i fjor sommer. Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen er 143 prosent høyere enn for ett år siden.

Aksjeboomen i Kina gjør at mange selskaper har benyttet anledningen til å fylle opp med ekstra kontanter. Hittil i år har selskaper i Hong Kong hentet inn over 160 milliarder kroner fra aksjesalg.

Dette kommer i tillegg til ordinære emisjoner på rundt 950 milliarder kroner frem til midten av mai.

Den elektriske bilprodusenten BYD Co., som har den amerikanske investoren Warren Buffett inne på eiersiden som en av de største investorene, planlegger å selge nye aksjer for 15 milliarder yuan (18,9 mrd. kroner) på det kinesiske markedet.

Selskapet har ikke klart å konkurrere med elbilprodusenten Tesla på internasjonale markeder. Aksjekursen på selskapet har steget med 120 prosent i år ved Shenzhen-børsen og selskapet har en børsverdi på over 200 milliarder kroner.

Pengepolitikk inspirert av Peter Pan

Kritikere av «Abenomics»-eksperimentet, som har som mål å dra Japan ut fra deflasjon og skape en ny giv i verdens tredje største økonomi, har lenge spurt om statsminister Shinzo Abe og hans allierte i sentralbanken, Haruhiko Kuroda, vet hva de gjør.

Japan er nedsyltet i gjeld, med en fallende befolkning og store budsjettunderskudd.

På en konferanse i Tokyo forklarte sentralbanksjefen hvor han hentet inspirasjon fra.

- Jeg antar mange av dere kjenner til historien om Peter Pan hvor han sier at «det øyeblikket du tviler på at du kan fly vil du aldri igjen klare det». Vi må ha en positiv holdning og overbevisning for hva vi gjør, sa Kuroda.

Markedene

Det er uro ved de asiatiske aksjemarkedene fra morgenen av. Kinesiske aksjer startet dagen med en oppgang, men har falt før lunsj lokal tid. Det samme gjelder i Hong Kong.

I Japan holder valutaen seg svak mot amerikanske dollar, noe som gir drahjelp for de store eksportlokomotivene.

Det japanske internettselskapet Softbank, som finansierte oppstarten av internettselskapene Yahoo og Alibaba, bekreftet sent onsdag kveld de har investert en milliard dollar i det sørkoreanske internettselskapet Coupang.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Asia i dag: Tidenes gjeldsfest i Asia


Asia i dag: Rekordfall i eiendomspriser

Asia i dag: Familier drukner i gjeld – kan utløse finanskrise  


 

morten.iversen@dn.no