Eiendomsprisene i kinesiske storbyer falt med 5,7 prosent i februar fra samme måned ifjor – en ny rekord. Statseide banker gir nødhjelp til noen av Kinas største eiendomsutviklere.

Ingen vet hvor mange leiligheter og boliger som står tomme i Kina. Landet har vært gjennom en massiv utbygging av nye boligområder de siste syv-åtte årene med billig finansiering fra finansinstitusjoner, gråmarkedet og spekulative investorer.

Reell finanskrise

Det har kommet advarsler siden 2011 fra økonomer og eiendomsanalytikere. Også store eiendomsutviklere har sagt at de ser tendenser til en boble. Det er gitt store lån og mange selskaper har brutt lånebetingelsene.

Eiendomsmarkedet er svært viktig for den kinesiske økonomien og med alle støttefunksjoner utgjør det nesten en femtedel av den samlede verdiskapningen. Et prisfall tilsvarende hva som oppleves for tiden rammer hele den kinesiske økonomien.

- Dette er ikke gode nyheter, og det har vi ikke sett fra eiendomssektoren på en stund. Finanskrisen i Kina er svært reell og eiendomsprisene må justeres, sier direktør John Saunder hos Blackrock Real Estate til CNBC.

Myndighetene har satt ned renten to ganger siden november i fjor og redusert reservekravene til bankene. Spørsmålet er om dette vil gjøre det enklere for boligkjøpere å få finansiering eller om pengene går til å holde eiendomsutviklerne i live – og igangsette nye prosjekter.

- Jeg tror den kinesiske regjeringen forsøker konkrete tiltak for å stabilisere situasjonen. De har foretatt en rekke reguleringsendringer og sentralbanken er på plass med lettelser. Alt dette hjelper, men det er ikke mulig å snu situasjonen umiddelbart, sier Saunder hos Blackrock Real Estate.

Må endre gir

Den kinesiske regjeringen fastsatte nye vekstmål for økonomien under møtene i Folkekongressen tidligere i mars. Målet er å få en økonomisk vekst på «rundt syv prosent» for 2015. Dette er lavere enn i fjor og ikke siden på begynnelsen av 1990-tallet har Kina hatt en svakere vekst.

«Vi er fortsatt av den oppfatning at eiendomsmarkedet må endre gir og støtte opp økonomien, og ikke dra den ned, for at målet om en syv prosent økonomisk vekst kan oppnås, skriver finansinstitusjonen ING i en ny rapport.

ING tror den kinesiske sentralbanken vil sette ned renten med 25 basispunktet de neste tre kvartalene.

Eiendomsprisene falt i 66 av Kinas største byer i februar og det ble igangsatt 20 prosent færre eiendomsprosjekter enn for ett år siden.

- Eiendomsmarkedet er inne i en vanskelig periode. Dette betyr fortsatt vanskelige driftsforhold for eiendomsutviklerne, sier visepresident Franco Leung hos Moody’s Investors Services til New York Times.

Statlig redningspakke

Evergrande Real Estate Group, som er en av Kinas største eiendomsutviklere, hadde en gjeld på 24 milliarder dollar (200 mrd. kroner) ved utgangen av andre kvartal i fjor – mye av dette fra utenlandske investorer.

De skal også ha påtatt seg usikrete gjeldsforpliktelser på rundt 60 milliarder kroner som ikke fremkommer i balansen.

Evergrande bekrefter de har fått 150 milliarder kroner i lån og kreditt fra statseide kinesiske banker – ledet av Bank of China. Bank of China skriver i en pressemelding at de har inngått en «strategisk allianse» med eiendomsselskapet.

Det er ikke klart om dette er en refinansiering av eksisterende forpliktelser, blant annet obligasjonslån, eller nye lån.

- Voksende gjeld og fallende salg er grunnleggende utfordringer som ikke lar seg løse på kort sikt ved at myndighetene redder dem under påskudd av at de er «for store til å gå under». Selskapet har hatt store finansielle problemer lenge, sier analysesjef Junheng Li ved JL Warren Capital til New York Times.

Evergrande har utsatt resultatfremleggelsen for fjerde kvartal, men har tidligere satt et salgsmål på 150 milliarder yuan (200 mrd. kroner) for 2015 – opp fra et budsjett på 131,5 milliarder yuan i 2014.

Evergrande kontrolleres av grunnlegger Xu Jiayin – en av Kinas første dollarmilliardærer. Selskapet har ekspandert kraftig det siste tiåret og har eiendomsprosjekter i over 100 kinesiske byer.

I fjor solgte han halvparten av den kinesiske fotballklubben Guangzhou Evergrande til internettselskapet Alibaba for 200 millioner dollar etter en fuktig kveld på byen sammen med Alibabas grunnlegger Jack Ma.

- Jeg skjenket Jack full i Hong Kong. Jeg spurte om han ville investere. Han sa «okay». Forhandlingene var over på under et kvarter på morgenen, sa Xu etter at kjøpet ble bekreftet.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene venter på signaler fra den amerikanske sentralbanken senere på onsdag for når renteøkningen vil komme i USA. Det er oppgang ved de fleste aksjemarkedene.

De japanske handelsstatistikkene for februar viser en svakere enn forventet eksportvekst på kun 2,4 prosent. Eksporten til Kina stupte med 17,3 prosent. Dette skyldes sannsynligvis feiringen av kinesisk nyttår i februar da aktiviteten tradisjonelt er lavere i flere uker.

Den japanske importen falt med 3,6 prosent. Dette kom som en overraskelse. Japan-økonomer som Reuters og Bloomberg hadde kontaktet i forkant forventet en vekst i importen på vel tre prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no