Kina innfridde allerede i juli med en økonomisk vekst for andre kvartal som havnet på 7,5 prosent – helt i rute med myndighetenes prognoser. Japan forventes å fremlegge elendige kvartalstall i morgen; prognosene fra finansinstitusjoner ligger på mellom seks og ni prosent svekkelse i den økonomiske aktiviteten. Mye tyder på at dette er forbigående og at det ikke blir en resesjon.

 

Overraskende vekst fra Singapore

Singaporske myndigheter advarte i juli om at miniputtstaten med et innbyggertall som Norge ville få en negativ vekst på 0,8 prosent sammenlignet med foregående kvartal. De tok feil.

I dag kom de første bekreftede statistikkene og de viser en svak økonomisk vekst i bruttonasjonalprodukt på 0,1 prosent sammenlignet med første kvartal og en årsjustert vekst på 2,4 prosent sammenlignet med fjoråret.

Analytikere mener at Kinas overraskende høye vekst, takket være målrettede tiltak mot slutten av andre kvartal, har dratt asiatiske handelspartnere opp.

- Det er umulig å se på Singapore isolert sett. En må se på Singapore sammen med fremvoksende markeder, USA, Europa og resten av Asia, sier porteføljeforvalter Kunal Ghosh hos Allianz Global Investors til CNBC.

Singapore har det siste tiåret foretatt strukturelle endringer i økonomien, åpnet store kasinoer for å tiltrekke seg turister og dette har ført til en høy vekst i tjenesteytende sektor. Økonomien er fortsatt svært avhengig av eksportsektoren.

«Mens den globale veksten i første kvartal var svakere enn forventet, tyder nye statistikker på at aktiviteten i verdensøkonomien har tatt seg opp svakt. Internasjonale bransjer som finans, forsikring og handel forventes å støtte opp rundt den økonomiske veksten i andre halvår», sier handelsdepartementet i en uttalelse.

 

Les også: Forutså finanskrisen - advarer på nytt

Kina, Kina, Kina

Singapore klart å opprettholde posisjonen de har innenfor finanssektoren. Landet er en industrinasjon som har spesialisert seg på farmasi, energi og avansert elektronikkproduksjon.

Produksjonen falt imidlertid med 15,2 prosent sammenlignet med første kvartal. Det er vanlig med store sesongvariasjoner for industrisektoren i Singapore.

- Den delen som gjør oss veldig optimistiske nå er hvordan Kina posisjonerer seg etter alt som har skjedd. Når en ser på Singapore må en se hvem som holder aktiviteten oppe i Asia. Det er Kina. Det er nøkkelen til hva som vil skje de neste 12 til 18 månedene og vil forme utviklingen fremover, sier Ghosh til CNBC.

Singapore er avhengig av å importere fremmedarbeidere fra land som Sri Lanka, Indonesia, Filippinene og Myanmar til blant annet anleggsindustrien og servicenæringer. Disse jobber for langt lavere lønninger.

Myndighetene har innført nye restriksjoner for å stoppe innvandringen. Også for fagkvalifiserte utenlandske arbeidere er det vanskeligere å få oppholds- og arbeidstillatelse enn tidligere. Dette forventes å påvirke den økonomiske veksten.

 

Australsk eiendomsboom

Optimismen i det australske næringslivet er på det høyeste siden i fjor høst, ifølge månedsundersøkelsen fra National Australia Bank. Dette kommer til tross fra signaler om at den økonomiske veksten er i ferd med å svekkes og innstramminger i statsbudsjettet.

Australia har hatt sammenhengende økonomisk vekst i 23 år.

De australske eiendomsprisene har økt med 10,1 prosent de siste 12 månedene, ifølge Australian Bureau of Statistics. I Sydney har prisen på gjennomsnittsboligen økt med 15,6 prosent. I Perth er det kun en svak vekst på 3,6 prosent, noe som skyldes lavere aktivitet i råvaresektoren.

Nøkkelindeksen ved børsen har steget med over 1,1 prosent.

 

Filippinene innfrir

Den filippinske økonomien fyrer på alle sylindre. Eksporten økte med 21,3 prosent i juni, ifølge nye statistikker som ble fremlagt i dag. Eksport utgjør kun en tredjedel av landets bruttonasjonalprodukt, men japanske og amerikanske selskaper har økt investeringene kraftig.

Den økonomiske veksten havnet på 7,2 prosent i fjor – den høyeste i Sørøst-Asia. Det internasjonale pengefondet (IMF) tror veksten vil havne på rundt 6,2 prosent i år.

President Benigno Aquino III ble valgt i 2010 på løftet om å skape økonomisk vekst og redusere fattigdommen i landet. Han har innfridd.

 

Nye Ipad-modeller i produksjon

Apples asiatiske underleverandører startet produksjonen av de nye Iphone-modellene i juli. Nå setter fabrikkene i gang produksjonen av to oppgraderte Ipad-modeller – med forventet lansering i månedsskiftet september/oktober. Nettbrettsalget har ikke innfridd i år.

Ifølge kilder Bloomberg har vært i kontakt med vil skjermstørrelsene på modellene være de samme som den eksisterende Ipad Air, som ble lansert i fjor høst. Skjermen på den største modellen vil behandles på en spesiell måte for å gjøre det enklere å benytte nettbrettet i sollys.

- Apples svake punkt her vært nettbrettmarkedet. Epoken med høy vekst for nettbrettsalget er nok over, men en oppgradering av produktene kan stabilisere omsetningen og lønnsomheten for Apple, sier analytiker Amit Daryanani hos RBC Capital Markets til Bloomberg.

Apple forventes å lansere to Iphone-modeller med større skjerm enn dagens modell. Lanseringen av den minste modellen med en 4,7 tommer stor skjerm forventes å skje om fire uker. En smartklokke med innebygde sensorer forventes i høst.

 

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene har stabilisert seg etter uroen de siste fire handelsdagene. Det er en svak oppgang ved de fleste markedene.

Investorer venter på nyheter fra Japan i morgen når de økonomiske vekststatistikkene fra andre kvartal kommer. Det forventes at den økonomiske aktiviteten falt med mellom seks og ni prosent i kvartalet.

Dette skyldes at salgsskatten, Japans svar på merverdiavgiften, økte fra fem til åtte prosent fra 1. april. Dette førte til lavere forbruk og svakere aktivitet i industrien.

 

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 15173,98 (0,29%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 24621,52 (-0,02%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2219,99 (-0,21%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2038,81 (-0,03%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9168,98 (-0,04%)

India, BSE Sensex: 25686,71 (0,65%)

Thailand, SET Index: 1520,31 (0,00%)

Singapore, Straits Times Index: 3316,95 (0,32%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1848,78 (-0,03%)

Indonesia, Composite Index: 5137,41 (0,47%)

Filippinene, SE Composite: 6977,31 (0,30%)

Australia, All Ordinaries: 5511,9 (1,13%)

Bangkok-børsen er stengt.

 

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia

 

Les også:

Verdens mest futuristiske flyplasser

Chilensk laks inntar det russiske markedet

Danket ut direktørkollega  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.